Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Junckerove izjave ne znače da je arbitražna presuda otpisana'

None Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Istaknuo je da Ljubljana ne smije napraviti pogrešku, "a velika bi pogreška slovenske politike bila ako bismo prekinuli dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom"

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da izjave predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera kako je slovensko-hrvatski spor oko primjene arbitraže bilateralne naravi i da Komisija u tome nije zauzela stranu ne znače da je arbitražna presuda otpisana i da Slovenija nema potporu važnih europskih čimbenika, kako je to proteklih dana protumačeno u medijskim analizama.

"Izjavama poput Junckerove Komisija daje do znanja kako želi da obje strane sporazumno implementiraju presudu, o tome nema nikakve sumnje", kazao je Pahor u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV u četvrtak navečer, dodavši da je međunarodno pravo na strani Slovenije i da je uvjeren kako će arbitražno rješenje prije ili kasnije biti primijenjeno.

European Commission President Juncker delivers a speech during a debate on the Future of Europe at the European Parliament in Strasbourg DELO: 'Juncker uznemirio Sloveniju, upitno tko će biti za arbitražu'

"Na našoj strani imamo međunarodno pravo i arbitražnu presudu ćemo na kraju implementirati, ako budemo strpljivi i pokažemo državničku mudrost", rekao je slovenski predsjednik.

Istaknuo je da Ljubljana ne smije napraviti pogrešku, "a velika bi pogreška slovenske politike bila ako bismo prekinuli dijalog s Hrvatskom i Europskom komisijom".

Za razliku od njega, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, navodi POP-TV, smatra da Slovenija treba Hrvatsku što prije tužiti sudu EU-a jer drži da odbijanjem arbitražne presude krši europsko pravo i da su mogućnosti za dogovor o primjeni arbitraže iscrpljeni, a kritičan je i prema istupima Junckera čije izjave smatra nekonzistentnima jer je prošle godine prilikom posjeta Sloveniji izjavio da arbitražnu odluku treba poštovati.

Komentari (27)
  • Gospodine Pahor, Vaš je problem što ste GREŠKE , velike i komromitirane napravili u samom početku . Osramotili sebe i arbitražni sud. U koji teško da itko više ima povjerenja.

    16. 2. 2018,   13:35
  • Na osnovu iskustva sa ovom arbitražnim postupkom u kojem je Slovenija na najprljaviji način pokušavala prevariti Hrvatsku, ne znam niti jednu normalnu zemlju na svijetu koja bi ikad više željela pristati na ikakav arbitražni postupak. Samo međunarodni sudovi. Nikad više arbitraža. Slovenija je po svaku cijenu izbjegavala pristati na bilo koji međunarodni sud. Jer su znali da bi po međunarodnom pravu na bilo kojem međunarodnom suduizgubili sve što su tražili.

    16. 2. 2018,   14:04
  • Borute uozbilji se.

    16. 2. 2018,   13:36