Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker: EU se ne može svesti samo na jedinstveno tržište

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije se izjasnio koji od pet scenarija o budućnosti EU-a, koje je u srijedu predstavio u Europskom parlamentu...

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije se izjasnio koji od pet scenarija o budućnosti EU-a, koje je u srijedu predstavio u Europskom parlamentu, on osobno preferira, osim što je rekao da se EU ne može svesti samo na jedinstveno tržište.

"Ne želim reći koji scenarij apsolutno preferiram, iako ću vam reći da Europa ne može biti svedena na zonu slobodne trgovine", rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu.

Juncker u Europskom parlamentu predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.", dokument od 30-tak stranica.  Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

Sudeći po dosadašnjem Junckerovu političkom djelovanju i po onome što je, manje više između redaka, rekao u svom govoru, za predsjednika Komisije najprihvatljiviji scenariji su Europa s više brzina i EU koja će u više područja raditi zajedno, to jest federalistički pristup.

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe važni izbori u Nizozemskoj, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjednički izbori u Francuskoj te u rujnu parlamenarni izbori u Njemačkoj .

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u rujnu pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na summitu u prosincu trebali bi se formulirati prvi zaključci.

Po prvom scenariju, EU bi nakon izlaska Velike Britanije, nastavila kao i dosad, natojeći provesti sadašnji program reforma, uglavnom tražeći konsenzus svih članica. To ne izgleda previše obećavajuće jer se konsenzus oko nekih pitanja vrlo teško postiže, a počelo se događati i da se ne provode zajednički dogovorene odluke, što se ranije nikada nije događalo.

Drugi scenarij svodi EU na slobodno tržište, prostor slobodne trgovine. To je scenarij koji bi najviše odgovarao Velikoj Britaniji. Juncker je rekao da to njemu nije prihvatljivo, ali da je pošteno da se i ta mogućnost uvrsti u Bijelu knjigu. 

Treći scenarij predviđa Europu s više brzina ili Europu s više koncentričnih krugova. To znači da one članice koje to žele mogu ulaziti u dublje integracije u područjima poput obrane, unutarnje sigurnosti, socijalne politike, a da ih pritom ne koče one zemlje koje to ne žele.

Juncker je rekao da bi taj sustav bio "iznimno kompliciran"  i da bi bio još nerazumljiviji građanima nego što je to danas slučaj.  Međutim, prije nekoliko dana pozitivno se izjasnio o takvoj mogućnosti. "Ovo više nije vrijeme u kojem možemo zamisliti da svi zajedno radimo istu stvar. Ne bi li trebalo biti tako da oni koji žele ubrzano ići naprijed mogu to učiniti a da ne uznemiravaju druge, tako da stvore strukturiraniji okvir koji je otvoren svima?", rekao je prije nekoliko dana Juncker. Taj scenarij ima potporu u dvjema najvećim članicama Njemačkoj i Francuskoj.

Po četvrtom scenariju - Činiti manje, ali učinkovitije – EU27 bi se usredotočila na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim područjima politika, dok bi činila manje u područjima u kojima se smatra da zajedničko djelovanje nema dodanu vrijednost.

Peti scenarij - Zajedno činimo puno više - podrazumijeva da države članice dijele više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim razinama. Odluke na europskoj razini donosile bi se brzo, a brzo bi se i provodile. To je neka vrsta federalističkog modela.

Juncker odbacuje kritike što se nije odlučio preporučiti samo jedan model budućeg izgleda EU-a na kojem bi inzistirao. 

"Ne predstavljam vam definitivnu viziju jer to nije na meni i Komisiji. Vi zastupnici, zemlje članice, građani imate riječ i mi ćemo slušati prije nego što se izjasnimo", rekao je Juncker, dodajući da on ne djeluje uz pomoć "izvršnih uredbi" i da nije "diktator".

Juncker je rekao da treba prestati s praksom da čelnici država odgovornost za nepopularne poteze prebacuju na EU-u.

"Budućnost EU-a ne može biti talac izbora, stranačke politike i slavodobitnih uzvika namijenjenih domaćoj publici", kaže Juncker.

Juncker je rekao da izlazak Velike Britanije ne može i ne smije zaustaviti EU da nastavi zajedno dalje.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za summit koji se održava 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice Rimskih sporazum. Na tom bi summitu trebao započeti proces u kojem bi 27-orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji.

"Rim treba označiti početak novog poglavlja ujedinjene EU27. Taj summit ne treba biti puka proslava rođendana, nego rodni list" nove Unije s 27 članica.

Komentari (13)
  • Eu je najgora organizacija ikada. Sve se svodi na lazi. Puno bolje je bila Yuga organizirana i tada su radnici imali svoja prava, brinulo se o ljudima. I eto sve se raspalo kao zelimo biti samostalni i odmah letimo u nesto da nas se spomene. Ma dajte ljudi; progledajte vec jednom sto nasa politika radi

    1. 3. 2017,   22:35
  • Daj zašuti konačno!!!! I ćorav vidi da je EU korporacija koja ide ka svom kraju i da je njeni vlasnici cionisti žele održati na okupu. Jebala vas EUtotalno smo izgubili soj suverenitet a to vam je i bio cilj nspraviti od država kao što je naša.Ulaskom Hrvatske u EU, hrvatski dug je enormno porastao, a kriminal pod zaštitom EU-a cvjeta. Primjer za to su države poput Portugala, Irske, Italije, Grčke, Španjolske koje Europska unija pogrdno naziva skraćenicom PIIGS (SVINJE), dok će izlazak iz EU značiti plaćanje do 30% jednogodišnjeg proračuna . Naod ostao bez gaćaod kadsmo protuustavno ušli u EU,a pojedinci se obogatili. Kome vi mažete oči ? Meni bogami nne možete !!!! !!!!

    1. 3. 2017,   21:32
  • prva EU se zvala Rimsko carstvo a u srednjem vijeku "sveto rimsko carstvo".to jedan karikirani povjesni prikaz stanja stvari.

    2. 3. 2017,   08:14