Obavijesti

News

Komentari 13

Juncker: EU se ne može svesti samo na jedinstveno tržište

Juncker: EU se ne može svesti samo na jedinstveno tržište
1

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije se izjasnio koji od pet scenarija o budućnosti EU-a, koje je u srijedu predstavio u Europskom parlamentu...

VIDEO

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nije se izjasnio koji od pet scenarija o budućnosti EU-a, koje je u srijedu predstavio u Europskom parlamentu, on osobno preferira, osim što je rekao da se EU ne može svesti samo na jedinstveno tržište.

"Ne želim reći koji scenarij apsolutno preferiram, iako ću vam reći da Europa ne može biti svedena na zonu slobodne trgovine", rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu.

Juncker u Europskom parlamentu predstavio "Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.", dokument od 30-tak stranica.  Pet mogućih scenarija predstavljenih u Bijeloj knjizi su: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

Sudeći po dosadašnjem Junckerovu političkom djelovanju i po onome što je, manje više između redaka, rekao u svom govoru, za predsjednika Komisije najprihvatljiviji scenariji su Europa s više brzina i EU koja će u više područja raditi zajedno, to jest federalistički pristup.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe važni izbori u Nizozemskoj, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjednički izbori u Francuskoj te u rujnu parlamenarni izbori u Njemačkoj .

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u rujnu pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na summitu u prosincu trebali bi se formulirati prvi zaključci.

Po prvom scenariju, EU bi nakon izlaska Velike Britanije, nastavila kao i dosad, natojeći provesti sadašnji program reforma, uglavnom tražeći konsenzus svih članica. To ne izgleda previše obećavajuće jer se konsenzus oko nekih pitanja vrlo teško postiže, a počelo se događati i da se ne provode zajednički dogovorene odluke, što se ranije nikada nije događalo.

Drugi scenarij svodi EU na slobodno tržište, prostor slobodne trgovine. To je scenarij koji bi najviše odgovarao Velikoj Britaniji. Juncker je rekao da to njemu nije prihvatljivo, ali da je pošteno da se i ta mogućnost uvrsti u Bijelu knjigu. 

Treći scenarij predviđa Europu s više brzina ili Europu s više koncentričnih krugova. To znači da one članice koje to žele mogu ulaziti u dublje integracije u područjima poput obrane, unutarnje sigurnosti, socijalne politike, a da ih pritom ne koče one zemlje koje to ne žele.

Juncker je rekao da bi taj sustav bio "iznimno kompliciran"  i da bi bio još nerazumljiviji građanima nego što je to danas slučaj.  Međutim, prije nekoliko dana pozitivno se izjasnio o takvoj mogućnosti. "Ovo više nije vrijeme u kojem možemo zamisliti da svi zajedno radimo istu stvar. Ne bi li trebalo biti tako da oni koji žele ubrzano ići naprijed mogu to učiniti a da ne uznemiravaju druge, tako da stvore strukturiraniji okvir koji je otvoren svima?", rekao je prije nekoliko dana Juncker. Taj scenarij ima potporu u dvjema najvećim članicama Njemačkoj i Francuskoj.

Po četvrtom scenariju - Činiti manje, ali učinkovitije – EU27 bi se usredotočila na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim područjima politika, dok bi činila manje u područjima u kojima se smatra da zajedničko djelovanje nema dodanu vrijednost.

Peti scenarij - Zajedno činimo puno više - podrazumijeva da države članice dijele više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim razinama. Odluke na europskoj razini donosile bi se brzo, a brzo bi se i provodile. To je neka vrsta federalističkog modela.

Juncker odbacuje kritike što se nije odlučio preporučiti samo jedan model budućeg izgleda EU-a na kojem bi inzistirao. 

"Ne predstavljam vam definitivnu viziju jer to nije na meni i Komisiji. Vi zastupnici, zemlje članice, građani imate riječ i mi ćemo slušati prije nego što se izjasnimo", rekao je Juncker, dodajući da on ne djeluje uz pomoć "izvršnih uredbi" i da nije "diktator".

Juncker je rekao da treba prestati s praksom da čelnici država odgovornost za nepopularne poteze prebacuju na EU-u.

"Budućnost EU-a ne može biti talac izbora, stranačke politike i slavodobitnih uzvika namijenjenih domaćoj publici", kaže Juncker.

Juncker je rekao da izlazak Velike Britanije ne može i ne smije zaustaviti EU da nastavi zajedno dalje.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za summit koji se održava 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice Rimskih sporazum. Na tom bi summitu trebao započeti proces u kojem bi 27-orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji.

"Rim treba označiti početak novog poglavlja ujedinjene EU27. Taj summit ne treba biti puka proslava rođendana, nego rodni list" nove Unije s 27 članica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu