Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Junker uoči Brexita: EU se previše miješa u ljudske živote

None Foto: REUTERS

Do Junkerova komentara dolazi nakon što su Nizozemci početkom mjeseca odbili bliže veze EU-a s Ukrajinom, nanijevši udarac i svojoj vladi ali i Bruxellesu

Rastući euroskepticizam u Europskoj uniji dijelom je rezultat previše miješanja Bruxellesa u živote običnih ljudi, što se mora smanjiti, kazao je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker.

U komentaru koji će vjerojatno odjeknuti u Britaniji koja se sprema na glasovanje o ostanku ili izlasku iz Unije na referendumu u lipnju, Junker je rekao da više ovlasti mora ostati glavnim gradovima država u odnosu na europske institucije.

Na pitanje britanskog konzervativnog zastupnika Nigela Evansa što planira učiniti u odnosu na rastući euroskepticizam, Junker je rekao: "Mislim da jedan od razloga zašto europski građani odstupaju od europskog projekta leži u činjenici da se mi miješamo u previše područja njihova privatnog života".

U mnogima od tih područja, države članice "sposobnije su za poduzimanje akcije i prolaženje kroz legislativu".

Iz tog razloga Bruxelles je poduzeo puno manje zakonodavnih inicijativa nego u ranijim sazivima Komisije, rekao je Junker.

Do Junkerova komentara dolazi nakon što su Nizozemci početkom mjeseca odbili bliže veze EU-a s Ukrajinom, nanijevši udarac i svojoj vladi ali i Bruxellesu.

Junker je ustvrdio kako zalaganje za nadnacionalna tijela na razini država više ne nailazi na potporu kakvu je imalo ranije.

Glasači u istočnoeuropskim članicama, uključujući Poljsku i Mađarsku, posljednjih su godina izabrali vlade koje su kritičnije prema EU.     

No Junker je također rekao kako je potrebna veća suradnja između 28 članica kako bi se rješavali zajednički izazovi, uključujući migrantsku krizu i sigurnosne prijetnje, te se snažno založio za ostanak Britanije u EU.

"Bili smo u krivu uvodeći pretjeranu regulativu i previše se miješajući u dnevne živote naših sugrađana. No također ćemo biti u krivu ako nedovoljno poštujemo načelo solidarnosti", kazao je predsjednik Europske komisije.

Komentari (6)
  • Dobro jutro Kolumbo!

    20. 4. 2016,   08:19
  • EU nema nikakve šanse za obstanak, euro još manje. Spremite se na najgore u bliskoj budučnosti.

    20. 4. 2016,   08:37
  • hahaha sve samo da britanci ostanu ha?

    20. 4. 2016,   09:16