Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juričan pisao Bandiću: Prostor Kina Europa dodijelite meni...

None Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

'Ja naime imam odličnu ideju - prostor ću transformirati u Muzej korupcije, bit će to interaktivni muzej i kino. Predložit ću da, kao u Dinamu, upravo Vi budete počasni predsjednik', navodi Dario Juričan

Redatelj Dario Juričan koji se proslavio filmom 'Gazda' o Ivici Todoriću poslao je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a vezano uz najavljeno zatvaranje Kina Europa.  Juričan je upitao gradonačelnika što bi točno trebala učiniti Umjetnička organizacija Zagreb film festival (ZFF) da dobije novi Ugovor o upravljanju prostorom kina Europa. 

Navodi kako su godinama njegovoj upravi slali dopise, nudili rješenja i oblike sufinanciranja. Napominje kako se to nije radilo u zadnji čas, nije bilo jučer, već godinama. Navodi i kako su poslali i novu zamolbu za produljenje Ugovora. 

- Vaš Ured javno je objavio da se ide u renovaciju kina na šest mjeseci. Ako se ide u renovaciju, gdje je taj javni natječaj, gdje su plan i vizija, gdje je studija izvodljivosti za zaštićeno kulturno dobro? Nije valjda da, određujući prvi lipanj kao dan preuzimanja kina Europe, niste predvidjeli te tehničke detalje? - pita Juričan. 

Zagreb: Počelo okupljanje građana u znak podrÅ¡ke Kinu Europa BORIT ĆE SE ‘Ostavite kino Europa za nas, Zagreb nije samo za turiste!’

Juričan nastavlja kako on ima razumijevanja za Bandića i njegovu upravu, 'od toliko divnih projekata koje nam spremate u obliku stadiona, Manhattana i bolnica niste se stigli koncentrirati na minorne tehničke detalje.' 

- Ako ste pak odlučni da ZFF ne dobije prostor kina Europa onda vam ja javno predlažem da prostor dodijelite meni! Ja naime imam odličnu ideju - prostor ću transformirati u Muzej korupcije, bit će to interaktivni muzej i kino. Predložit ću da, kao u Dinamu, upravo Vi budete počasni predsjednik. Vi ćete ga svakako otvoriti, štoviše, zamoliti ću vas da Muzeju poklonite barem jedan od eksponata iz Vaše prebogate zbirke: neki od onih zlatnih WC-a, a koje je Grad Zagreb Vašim prijateljima plaćao po 1,5 milijuna kuna za par - navodi Juričan i dodaje: 'Pred Vama je teška odluka kome dodijeliti kino, Vi ste ipak samo vizionar, ne miješate se u struku, sve kod Vas rješava dobro uštimani orkestar. Samo je malo nezgodno što sam pola tog dobro uštimanog orkestra upoznao po hodnicima i dvoranama zagrebačkog Županijskog suda. A tamo, koliko znam, nisu bili radi renovacije prostora. Kad bolje razmislim tamo sam i Vas upoznao.' 

BANDIĆ U SVOM STILU 'Kino Europa mi je dijete. Pa neću svoju kćer eutanazirati'

- Uvjeren sam da s nelagodom pratite difamacije kojima je izložen voditelj kina Europa Boris T. Matić i da ćete znati stati u obranu digniteta filmaša čiji rad poznajete, kome ste dali Plaketu Grada Zagreba za doprinos kinematografiji, filmaša čiji ste festival godinama otvarali. (Osim 2014. kad Vas je baš na dan otvaranja Zagreb film festivala privelo.) - navodi Juričan u otvorenom pismu.

Redatelj se potom vraća na prvo pitanje: što točno treba učiniti ZFF da dobije novi Ugovor o upravljanju prostorom kina Europa?

- Ako je ZFF trebao platiti pizzo za šank koji su imali u sklopu kina, onda Vas molim da se javno objave tarife, kako bi se ubuduće znalo postupiti i izbjeglo neugodna iznenađenja. Stavljali bi tada ljudi marljivo sa strane dogovoreni postotak, a ovlaštena bi osoba pokupila smotuljak i dala, po potrebi, priznanicu. Ali neka tarife budu sveobuhvatne, neka se u nju stave i štandovi i poslovni prostori, donacije sportskim klubovima i Vama dragim udrugama. Nikako ne zaboravit crkvu, a pogotovo ne medije, koje ste vrećama gradskog novca prikladno otupili.   Ja sam ipak uvjeren kako za vrijeme Vašeg gradonačelnikovanja Zagrebom nije moguće da postoji pizzo, jer dok Vi vladate, dozvolite mi da citiram Vaše riječi iz Skupštine, „u ovom gradu postoji nulta stopa tolerancije prema bilo kojoj nepodopštini. Znajući Vas, Vaš orkestar i umijeće mogućeg, uvjeren sam da ćete naći najbolje rješenje za kino Europu. Ja mogu mirno spavati - zaključuje Dario Juričan.

Komentari (15)
  • Pak jedan "aktivist"..."redatelj" ili ti ga luftbremser koji od jutra do mraka cuga i puši travu, između smišlja svoje genijalne filmove koje nitko ne gleda, vjerovatno ni ne snima. Sad mu 24 sata dodjeljuje njegovih 5 minuta redateljske slave.

    15. 4. 2019,   10:23
  • To je onaj iz “Zagreb je naš”.

    15. 4. 2019,   10:14
  • Ti si sve upoznao na sudu,pa što ti stalno tamo radiš.

    15. 4. 2019,   12:04
Message