Obavijesti

News

Komentari 36

Kad agencije 'štede': Kupili su zgradu, no i dalje plaćaju najam

Kad agencije 'štede': Kupili su zgradu, no i dalje plaćaju najam
5

Državna Agencija za civilno zrakoplovstvo, u kojoj su plaće 28.000 kuna bruto, ‘spržila’ je milijune kuna na kupnju zgrade koja je trebala donijeti uštede. Nisu učinili ništa...

VIDEO

Hrvatska ministarstva, razne državne agencije i zavodi često se nalaze u unajmljenim prostorima koje skupo plaćaju. Opravdanje je uvijek isto: država nema dovoljno velik prostor prikladan za njihov rad i potrebe.

A o tome kako se država odnosi prema nekretninama koje ima i koje samo treba preurediti da bi se dobio atraktivni poslovni prostor u središtu Zagreba, ponajbolje svjedoči nekretnina koja se nalazi u susjedstvu novog predsjednika Zorana Milanovića.

Riječ je o nekadašnjoj proizvodnoj hali propale tekstilne industrije - Domaće tvornice rublja (DTR) u Krajiškoj 20. No ta nekretnina pokazuje i kako državna agencija koja ubire dio novca od prodanih zrakoplovnih karata i kontrola neracionalno posluje i loše planira. Agencija za civilno zrakoplovstvo prije više od pet godina izdvojila je čak 32,4 mil. kuna kako bi kupila zgradu.

Kao i uobičajeno, opravdanje je bilo potencijalne uštede na troškovima koje sad imaju državne agencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Projekt nabave poslovnog prostora je dugoročni projekt kojim bi se na najkvalitetniji i najfunkcionalniji način riješilo pitanje poslovnog prostora za ostvarivanje svih nadležnosti Agencije - stoji u obrazloženju Vlade, a odluku o davanju suglasnosti Agenciji potpisao je “susjed” Milanović.

Tad kao premijer. Ali on i dalje u susjedstvu gleda oronulu zgradu.

Najam od 220.000 kuna

A prema svim planovima i obećanjima, umjesto ruine trebali su biti moderni poslovni prostori na 5500 četvornih metara. Dapače, ne samo da se agencija nije uselila u zgradu nego još svaki mjesec izdvaja gotovo 220.000 kuna za najam privatnih poslovnih prostora! Taj novac, umjesto da ostane agenciji, pa možda to bude okidač i za nižu cijenu usluga i povećanje konkurentnosti hrvatskih zračnih luka zbog manjeg nameta na karte ili manje cijene licencija, ide vlasniku poslovnog prostora Almeria u Vukovarskoj.

Zgrada je dio kulturno-povijesne cjeline i spomenik industrijske arhitekture. Ona se ne smije u potpunosti ukloniti nego mora zadržati fasadu, ali treba biti obnovljena.

Rušenje je dopušteno samo u unutrašnjosti bloka. Kako su nam odgovorili iz Agencije, cijela investicija u zgradu u Krajiškoj prvo se razvukla jer su trebali provesti “niz aktivnosti za ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju i sanaciju zgrade”.

Nakon toga su morali raspisati i urbanističko-arhitektonski natječaj, što je i učinjeno te je izabrano najbolje rješenje. Još u planovima koje su prezentirali Vladi 2018. navedeno je da će cijela zgrada biti obnovljena do sredine 2019.

A onda bi uz Agenciju za civilno zrakoplovstvo bio osiguran prostor i za Agenciju za sigurnost željezničkog prometa, ali i za Agenciju za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Svi oni plaćaju najam privatnicima i čekaju kad će zgrada biti obnovljena.

No planovi su pali u vodu.

Trebali je obnoviti 2019.

Agencija za civilno zrakoplovstvo, koju vodi Marin Puh, raspisala je 2019. napokon natječaj za rekonstrukciju. Procijenili su da će ih obnova zgrade stajati 45 mil. kuna bez PDV-a. I gadno pogriješili. Dobili su tri ponude.

Tvrtka Kamgrad tražila je gotovo 65 mil. kuna, tvrtka Radnik iz Križevaca tražila je 68,6 mil. kuna, a Ing-Grad 75 mil. kuna kako bi se prihvatili posla. Dakle, procjena je i od najniže ponude “kratka” za čak 20 mil. kuna bez uračunatog PDV-a.

Agencija je poništila natječaj.

- Daljnje aktivnosti Agencije za realizaciju projekta uslijedit će tijekom 2020., ovisno o stanju na tržištu građevinskih radova, pri čemu će se voditi računa o racionalizaciji troškova, a naročito o cijeni građevinskih radova - odgovorili su nam iz agencije.

Dakle, potpuno je nepoznato kad će, i hoće li, radovi na zgradi plaćenoj gotovo 32,5 mil. kuna početi. Ali ni to nije sve. U unutrašnjosti bloka su objekti koji se urušavaju, prije nekoliko godina došlo je i do nesreće, a zgrade prijete urušavanjem. U agenciji su nam još sredinom studenog rekli da će morati raspisati natječaj za tvrtku koja će ukloniti dvorišne zgrade.

Ali taj natječaj još nije raspisan. Ako se nastavi ovim tempom, ispast će da je zgrada u Krajiškoj pojela bez ikakvog razloga milijune kuna i da za to nitko nikad neće odgovarati.

Sve detalje o ovom slučaju pročitajte u novom Expressu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji