Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kad gasimo vatru onda smo naši, kad tražimo regres ničiji'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 2

Pored toga što se njihovi osnivači i Vlada prave blesavi kada su u pitanju plaće vatrogasaca ili materijalna prava, muči ih komplicirana zapovjedna struktura u kojoj se na terenu miješaju MUP, vojska, DUZS...

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od Vlade Republike Hrvatske traži žurno sređivanje stanja u vatrogastvu u kojem se jedino sa sigurnošću zna tko vatru gasi, ali ne i tko plaća profesionalne vatrogasce. Kada gasimo vatru i spašavamo ljude i imovinu onda smo naši vatrogasci, „hrvatski vitezovi" i pravi heroji, a kada tražimo isplatu regresa ili povećanje osnovice onda smo ničiji, poručuje predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Drago Pranjić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Odbor već godinama upozorava na problematično financiranje javnih vatrogasnih postrojbi koje osnivaju jedinice lokalne samouprave - županije, gradovi i općine, a istovremeno se većinom financiraju iz minimalnih financijskih standarda za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, budući da iz dodatnog udjela u porezu na dohodak od 1 posto JLS ne osiguravaju potrebna sredstva za vatrogastvo pa se ona ostvaruju s „pozicije pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije iz Državnog proračuna". 
 
Sredstva za JVP 2017. manja nego 2009. godine, materijalna prava upitna


Sredstva koja Vlada osigurava za vatrogastvo kroz minimalne financijske standarde 2009. godine, kada je u Hrvatskoj bila 61 JVP, iznosila su 342.733.589 kuna, a u 2017. godini za 66 JVP osigurano je 302.815.608 kuna.
Kada su plaće i materijalna prava vatrogasaca u pitanju, Vlada je sa sindikatima državnih službi člankom 128. ugovorila da se Vlada Republike Hrvatske obvezuje da će se odredbe tog Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu, a u odlukama o minimalnim standardima do 2010. godine kao podloge za utvrđivanje ukupne visine materijalnih i financijskih rashoda uzimani su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i osnovica za izračun plaće zaposlenika u državnim službama utvrđena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.
Da se Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike primjenjuje na profesionalne vatrogasce dosad je potvrdila sudska praksa i bivši ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, potvrđujući primjenu sporazuma o osnovici za jubilarnu nagradu državnih službenika i namještenika i na profesionalne vatrogasce, ali je Vlada u posljednje vrijeme „okrenula ploču", tvrdeći da se sredstva za plaće profesionalnih vatrogasaca ne osiguravaju u državnom proračunu pa tako glavna državna rizničarka mr.sc. Ivana Jakir Bajo piše da „kao što je vidljivo iz isječka Državnog proračuna za 2017. godinu, dodatna sredstva izravnanja za decentraliziranu funkciju vatrogastva planirana su i doznačuju se s pozicije 363 Pomoći unutar općeg proračuna. Da se sredstva za plaće zaposlenih u JVP osiguravaju u državnom proračunu, ne bi se isplaćivala s pozicije 363, već 311 Plaće (Bruto), 312 Ostali rashodi za zaposlene i 313 Doprinosi za plaće". 

POGLEDAJTE VIDEO:


 
Komplicirana zapovjedna struktura

Dakle Vlada želi izvrdati svoje obveze iz Kolektivnog ugovora prema profesionalnim vatrogascima tako što tvrdi da se sredstva za plaće ne osiguravaju u državnom proračunu s pozicije 311 i 312 već pozicije 363 državnog proračuna. 
Nije šija nego vatrogasac. 
Ovo loptanje s vatrogascima između lokalne samouprave i Vlade za posljedicu ima da vatrogasci ne mogu u potpunosti konzumirati pravo na, npr. božićnicu ili regres ili rast osnovice koji je dogovoren Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, jer gradovi i općine tvrde da sredstva koja dobivaju s pozicije pomoći izravnanja nisu dostatna, a Ministarstvo financija tvrdi da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz „krive" pozicije unutar državnog proračuna. 
Za to vrijeme vatrogasci gase požare, vade ljude iz zdrobljenih automobila, skidaju mačke s krova i sami farbaju svoje prostorije ne dvojeći ni trena treba li izaći na intervenciju zato jer im poslodavac ili Vlada nisu osigurali sredstva za regres ili prekovremeni rad. Vatrogasac ili jesi ili nisi...
Pored toga što se njihovi osnivači i Vlada prave blesavi kada su u pitanju njihove plaće ili materijalna prava, muči ih komplicirana zapovjedna struktura u kojoj se na terenu miješaju „zapovjedne uspravnice" MUP-a, Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tko zna koga, a prigodno odjeveni vatrogasni „generali" javnost uvjeravaju kako je na terenu sve u redu". 

Komentari (100)
  • Nema za vas regresa, kaj bi vi? Da ne bi i Uskrsnicu? To dobivaju jedino radnici na izuzetno opasnim i stresnim radnim mjestima kao npr. oni u Institutu za staroslavenski i masturbacju, saborske bitange i "zaposlenici" u državnoj administraciji... bez njih rvacka ne može funkcionirati, a bez vatrogasaca... oće vatrogasac prevest "bespuća povijesne zbiljnosti" na staroslavenski, ha?

    19. 7. 2017,   10:52
  • Ne čudite se vatrogasci.... jer oni misle samo na sebe i kako koja vlast dođe da si kupe nove autiće, boli njih briga do... običnog čovjeka. Vama svaka čast, ali političarima ... ma bolje da šutim...

    19. 7. 2017,   10:49
  • Sat leta zrakoplova vlade RH, Challengera CL-604 stoji ugrubo 15 000 kn ( ne računajući redovite mjesečne plaće pilota, konobarica u avionu, mehaničarskog osoblja i tzv. hladnog pogona). Sad treba izračunati koliko se državnog novca utuklo dok se b...u zrakoplovom prevozilo do Wimbledona i natrag, pa dok se istu b...u skupljalo po Austriji i zemlji kako bi se ista "ukazala" u Splitu i podijelila hrpu imbecilnih i uvredljivih izjava. U to se, isto tako, ne računaju konvoji luksuznih državnih limuzina koji su prevozili nižerangiranu b...u do Splita i natrag...S druge, pak, strane, jučer je jedan portal objavio dojavu zaposlenika ZTZ-a Velika Gorica, kako u njihovom hangaru već mjesecima stoji neispravan Canadair, jer država NEMA novaca za njegov servis (oko 50 milijuna kn). Kad se to ima na umu, uz slike "high end" opreme kojima se naši vatrogasci bore protiv vatrenog inferna, najveću bi uslugu i korist Hrvatskoj ta b...a učinila da je prekjučer kolektivno skočila u vatru. Puno bi se lakše disalo, usprkos dimu i gareži!

    19. 7. 2017,   10:48