Obavijesti

News

Komentari 39

'Kad sam vidjela nju tako malu kako se bori, dala mi je snagu'

'Kad sam vidjela nju tako malu  kako se bori, dala mi je snagu'
2

DRAGOCJEN TERET: Mašu sam prvi put primila s 1260 grama. bilo me strah, bila je tako krhka, priča mama Matea. Njezina kćer rodila se sa svega 450 grama u 27. tjednu trudnoće

VIDEO

Ne mogu vjerovati da napokon izlazimo iz bolnice. Ne znam bih li se smijala ili plakala od sreće, rekla nam je u petak vidno uzbuđena Matea Matić (24) iz Zagreba nježno držeći svoju djevojčicu Mašu staru pet mjeseci.

A Maša je pravo čudo u svjetskim okvirima! Posvjedočili su to u petak liječnici Klinike za dječje bolesti Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice te KBC-a Zagreb koji su zajedničkim naporima spašavali Mašin život tijekom 120 dana, koliko je provela na intenzivnoj njezi, odnosno 147 dana, koliko je provela u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:48

 

Početak priče nalikuje uobičajenim roditeljskim nadanjima i željama kad je trudnoća u pitanju. Matea i suprug s veseljem su očekivali Mašin dolazak na svijet.

- Trudnoća kao i svaka druga. Jedino sam imala manjak plodne vode i zato su me zadržali na promatranju u KB-u Sestre milosrdnice. U bolnici sam provela dva tjedna i sve se činilo u redu. A onda je uslijedio šok. Trudovi i činjenica da Maša stiže bez obzira na termin i vrijeme. Bila sam u 27. tjednu trudnoće, a ona se rodila sa svega 450 grama. Ona je naše malo božićno čudo. Rodila se 22. 12. 2017. godine - prisjeća se teških trenutaka mama Matea. Beba tako niske porođajne težine u životno je ugrožavajućem stanju. Organi nisu do kraja sazrijeli, a djevojčica je pritom imala nizak APGAR - procjenu vitalnosti novorođenčeta. Uobičajeni rezultat je 10/10/10, a Maša je imala 2/5/7.

Spasila je brza reakcija 

- Preživljenje takve djece je manje od 90 posto. Mašu smo priključili na respirator koji smo morali posuditi od Rebra jer mi imamo samo jedan, a taj je bio zauzet. Rodila se s ranim znacima sepse, upalom koja je zahvatila stijenke crijeva i dovela do nekrotizirajućeg enterekolitisa, odnosno perforacije crijeva - objasnila je dr. Snježana Gverić Ahmetašević, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, u kojoj je Maša provela osam dana. Čim su primijetili problem s crijevima, odmah su nazvali Kliniku za dječje bolesti Zagreb.

Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'
Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'

- Samo zahvaljujući njihovoj i našoj brzoj reakciji Maši smo spasili život. Odmah po pozivu formirali smo tim i sve pripremili. Oprecija koja je uslijedila bila je izrazito delikatan posao jer su crijeva tako male bebe u milimetarskim razmjerima - nastavio je doc. dr. Stjepan Višnjić, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju u Klaićevoj. Uspjeli su spasiti dio crijeva i tako djevojčici omogućiti kasniji normalan razvoj, a nekrotično tkivo su izvadili. Od prvog dana na intenzivnoj Maša je bila veliki borac.

U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama
U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama

- Upravo me to i držalo. Bilo mi je jako teško, ali kad bih došla u bolnicu i vidjela nju kako se onako sićušna bori, dala bi mi energiju da se borim zajedno s njom - kaže Matea. Maša je većinu vremena u bolnici bila u inkubatoru.

Iako je prva operacija bila uspješna, stanje se počelo dodatno komplicirati. Maša je imala samo 39 dana kad je dobila upalu pluća. Uslijedila je operacija očiju, pa ponovljena sepsa, pa kateter u srce, pa rekonstrukcija crijeva... Taman kad bi se stanje malo smirilo, nizale su se nove komplikacije.

Konačno izlazi iz bolnice

- Zahvalna sam svim liječnicima i osoblju koje nam je u tom razdoblju pomagalo. Mašu sam prvi put zagrlila i primila na ruke kad je imala dva mjeseca. Evo, zapisala sam. To je bilo 13. veljače. Imala je samo 1260 grama. Strahovito sam se bojala da ću je ozlijediti, koliko je sitna i krhka bila. No isto tako ne mogu vam opisati taj predivni osjećaj kad sam je konačno privinula uz sebe. Ona je pravi heroj, a ja sam od početka vjerovala u pobjedu. Za mene ništa drugo nije dolazilo u obzir - dodala je mama.

Uz nju na odjelu su nad malenom bdjele sve sestre i liječnici pod vodstvom prim. dr. Ivančice Škarić, voditeljice Jedinice za intenzivnu skrb. Tek nakon 134 dana djevojčicu su konačno preselili na odjel. Nije bilo komplikacija, nikakvih novih iznenađenja, i malenu su počeli pripremati za odlazak kući. Bio je 2. svibnja, a nestrpljivim roditeljima to je bila prva dobra vijest o Mašinu zdravlju unazad četiri i pol mjeseca velike neizvjesnosti.

I konačno, nakon 147 dana hrabre borbe, malena je u petak otpuštena iz bolnice kao potpuno zdrava beba. Liječnici će je i dalje još neko vrijeme pratiti kako bi bili sigurni da joj je zdravlje dobro, no bolnica je konačno ostala iza nje.

Mašinu situaciju u svijetu preživjele su još samo dvije djevojčice - Emilia iz Njemačke i Abigail iz Engleske. Ni jedna od njih nije bila u tako teškom stanju kao Maša pa je time uspjeh hrvatskih liječnika još značajniji u svjetskim okvirima.

- Današnji dan veliki je i značajan ne samo za Klaićevu, nego i za druge dvije bolnice, KBC Sestre milosrednice i KBC Zagreb, koje su također sudjelovale u spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidisciplinarnog liječničkog tima spasili smo ljudski život i to je svjetski uspjeh - rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Kujundžić obećao respirator 

Na konferenciji za novinare u petak je sudjelovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je čestitao cijelom timu izrazivši divljenje kao liječnik i kao čovjek. Ostao je iznenađen podatkom da u KBC-u Sestre milosrdnice nisu imali respirator te je najavio da će ga hitno nabaviti.

- Potvrdili ste da je hrvatska medicina prvenstveno zahvaljujući znanju, vještini i entuzijazmu pojedinaca koji bezrezervno daju najviše što se se može dati na razini svjetske medicine - rekao je Kujundžić dodajući kako upravo ovakvi primjeri izvrsnosti potvrđuju da je Hrvatskoj hitno potrebna nova Nacionalna dječja bolnica u kojoj bi specijalisti mogli u najboljim uvjetima raditi slična čuda kao što su to napravili s Mašom.

- Na ovom putu prema nama su svi liječnici i sestre bili zaista predivni i jedino im mogu izraziti moju veliku zahvalu. Nemam riječi za trud i napore koje su uložili kako bi moja djevojčica živjela. Sad kad se sve ovo malo slegne, konačno mogu uživati u svojem djetetu. Sve druge planove sam ostavila sa strane. Živim sa suprugom, a u sljedećem razdoblju će mi oko Maše pomagati mama - kaže Matea.

Ravnatelj Klaićeve je dodao kako je njihov uspjeh prepoznalo Hrvatsko liječničko društvo, a sretne vijesti javili su mu telefonom tijekom konferencije za novinare.

- Cijelom timu koji je spašavao život malene Maše odlučili su dodijeliti odličje - kratko se pohvalio dr. Roić.

147 dana borbe 

Maša se rodila 22. 12. 2017. Imala je samo 450 grama što je sedam puta manje od uobičajene porođajne težine prosječne bebe. Imala je i sepsu. Već tad započinje njezina borba.

DAN 8. - 30. 12. 2017.

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice ustanovili su da djevojčica ima nekrotizirajući enterokolitis, tj. toksičnu upalu crijeva s višestrukim perforacijama. Pozivaju Kliniku za dječje bolesti Zagreb kako bi operirali životno ugroženu bebu. Sekunde su bile odlučujuće.

DAN 10. - 1. 1. 2018.

Nakon hitne operacije bilo je iznimno važno vidjeti hoće li se formirati stolica. Kritičnih 55 sati govorilo je o izgledima preživljavanja. Djevojčica je imala stomu, vrećicu u koju je otjecao sadržaj crijeva. Znak nade bila je pojava stolice u stomi nakon 55 sati.

DAN 39. - 4. 2. 2018.

Dok se maleni organizam još oporavljao od teške operacije, Maša je dobila upalu pluća koja su joj otkazala. Prestala je disati. Kreće borba za svaki novi udisaj i liječenje upale.

DAN 59. - 24. 2. 2018.

Zbog komplikacija uslijed preranog porođaja, djevojčica mora na hitnu lasersku operaciju oba oka. Uskaču specijalisti iz KBC-a Zagreb koji joj spašavaju vid. Čini se da bi sad situacija konačno mogla krenuti nabolje, ali malena je još kritično i bori se za život. Hrane je na sondu.

DAN 80. - 15. 3. 2018.

I dalje na intenzivnoj, slijedi novi šok. Djevojčica dobiva ponovljenu sepsu gram negativnim bakterijama.

DAN 110. - 13. 4. 2018.

Zbog velikog broja terapija koje malene bebine vene više ne mogu podnijeti, liječnici joj 9. 4. ugrađuju kateter izravno u srce. To postaje privremeni put za davanje hrane i terapije koja bi zbog svoje jačine mogla oštetiti krvne žile. No dobila je sepsu. Nakon četiri dana ugrađuju joj novi kateter u srce.

DAN 115. - 18. 4. 2018.

Mašino stanje se dovoljno stabiliziralo da djevojčica može podnijeti rekonstrukciju crijeva. Nakon što su kirurzi na prvoj operaciji izvadili oštećeno i bolesno tkivo, dio crijeva spojili su na stomu. Ostatak crijeva do rektuma nije se nastavio posebno razvijati i time je ostalo u promjeru tanje od prvog dijela. Posebnim metodama uspjeli su spojiti oba kraja. Nakon tri dana djevojčica je imala urednu stolicu.

DAN 134. - 4. 5. 2018.

Mašino stanje konačno je na zadovoljavajućoj razini. Nema novih komplikacija, a stare probleme su premostili. Spremna je za odlazak na odjel, gdje boravi do 18. svibnja, kad je prvi put izašla iz bolnice u zagrljaju mame.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca