Obavijesti

News

Komentari 102

'Kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, kažu nešto protiv Srba'

'Kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, kažu nešto protiv Srba'
1

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Hrvatska zlorabi izgred u Sonti koji nije bio nacionalno motiviran i stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu

VIDEO

"Osuđujem napad na Hrvate u Sonti. Ministrica Pejčinović Burić i MVEP uložili su prosvjednu notu i pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji", istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, komentiravši nedavni napad na trojicu hrvatskih mladića u Vojvodini.

Prosvjednu notu je komentirao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi N1.

"U potpunosti su prema podacima našeg MUP-a izmislili međunacionalni karakter sukoba u Sonti. I što da radite, to je očito, kad u Hrvatskoj nemaju što raditi, kažu nešto protiv Srba. Ništa novo, ništa se tu promijenilo nije", kratko je komentirao Vučić.

Vučić se ovrnuo i na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je izjavila da u vrijeme blagdana ne treba slati konfliktne poruke.

"Ja sam mislio da su pričali o nekonfliktosti za blagdane pa su podnijeli protestnu notu za nešto što su izmislili. Ali neka rade svoj posao. Mi ćemo se truditi izbjeći konflikte. Ovima u Zagrebu očito smeta istina", kazao je Vučić.

Podsjetimo, u vojvođanskom mjestu Sonti u nedjelju su pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov objavio je u utorak da je napad bio etnički motiviran. 

MVP Srbije: Hrvatska zlorabi izgred u Sonti

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da Hrvatska zlorabi izgred u Sonti koji nije bio nacionalno motiviran i tako stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu različitih etničkih skupina u Srbiji. 

Tim je povodom srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić danas pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi joj bila uručena prosvjedna nota. 

Srbijanska veleposlanica odbila je primiti notu tvrdeći da se nije radilo o etnički motiviranom napadu. "Nakon što je pozvana u MVEP, veleposlanica Nikolić je sugovornicima prenijela kako je "na temelju svih neophodnih provjera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svjedoka i sudionika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost", kaže srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao dobiti takvu kvalifikaciju kada su u njemu sudjelovale osobe iste nacionalne pripadnosti", navodi se u priopćenju MVP Srbije.

Odbijajući prosvjednu notu, veleposlanica Srbije u Zagrebu "upozorila je kako bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli destabilizirati inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji".

Srbijanski MVP u današnjem priopćenju tvrdi da Hrvatska ovaj incident, koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika, zlorabi na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih skupina u Srbiji.

U priopćenju se navodi kako "ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne pridonose izgradnji povjerenja i stabilnosti, za šta se obje zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos".

"Nadamo se da će se Hrvatska u budućnosti suzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmjeriti na izgradnju i unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa", poručuje u svom priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Službeni Zagreb ima drugačije viđenje situacije i u ranije objavljenom priopćenju navodi da je danas na Zrinjevac pozvana srbijanska veleposlanica kako bi joj se uručila nota "zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motiviranog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedjelju 24. prosinca 2017. koji je za posljedicu imao tjelesne ozljede"

MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenica i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će "pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca