Obavijesti

News

Komentari 71

'Kad već država ne pomaže, mi ćemo. Ali ih pritišćemo i dalje'

'Kad već država ne pomaže, mi ćemo. Ali ih pritišćemo i dalje'
8

Incijativa #SPASIME sredstvima iz fonda želi pomoći žrtvama nasilja oko nekih troškova. Međutim, ističu da nisu zaboravili da bi to zapravo trebala raditi država te da će borba ići dalje dok Vlada ne ispoštuje sve zahtjeve

VIDEO

Žrtve obiteljskog nasilja ne dobivaju pomoć ni od društva, ni od svojih najbližih, ali niti od institucija. Institucije ih još čak i vraćaju u nasilnički odnos. Mi smo to prepoznali i Inicijativa je s partnerima odlučila reagirati, priča predstavnica Ana Pecotić iz inicijative #SPASIME koja je osnovala istoimeni fond.

Inicijativa #SPASIME predstavlja svoj Fond: "Njegova svrha će biti hitna pomoć i zaštita žrtava obiteljskog nasilja" Reporter: Ivan Pavić

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 2. lipnja 2019.

Radi se o fondu koji bi trebao koristiti za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja te za hitnu pomoć istima. Njega osnivaju u partnerstvu s zakladom "Solidarna", a kako su objasnili njime žele platiti odvjetničke i sudske troškove za žrtve nasilja koje to nisu u stanju napraviti same, ali i pružiti im hitnu pomoć u vidu plaćanja troškova odlaska iz zajednice u kojoj trpe nasilje te čak i pokrivanje troškova smještaja ukoliko su sva dostupna skloništa puna.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

02:08

Pecotić, koja je i moderatorica Facebook grupe #SPASIME koja sada broji 56.000 članova, objašnjava kako je rad u toj grupi pokazao da ljudi ponekad niti ne razumiju zašto žrtve ostaju u nasilničkim odnosima.

Zagreb:  Konferencija za medije  inicijative Spasi me

- Prvo treba razumjeti da su žrtve psihički uništene, tu se radi kontinuiranom višegodišnjem, psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Osoba koja je u takvom odnosu ona više nema snage niti inicijative izaći iz nasilničkog odnosa. One više ne znaju što bi, a često niti nemaju financijskih sredstava za napustiti takav odnos. Većina žena u Hrvatskoj je u takvoj poziciji.Inicijativa će im kroz Fond dati inicijalnu podršku, taj financijski kick kako bi mogli izaći iz tog začaranog kruga i započeti novi život - objašnjava Pecotić.

#SPASI ME: Uoči prosvjeda objavili listu svojih zahtjeva
#SPASI ME: Uoči prosvjeda objavili listu svojih zahtjeva

Kolika je potreba za ovakvim fondom ispričao je Ivan Blažević, tajnik zaklade "Solidarna".

-  Mi smo nedavno imali, nažalost reći ću to tako, priliku prikupljati sredstva u dva slučaja. U jednom je otac bio fizički nasilan prema osnovnoškolki koja je sama sebi uštedjela novac za maturalno putovanje, a u drugom slučaju je partner bio fizički nasilan prema svojoj partnerici koja ima malu bebu i slomio joj ruku. U prvom slučaju smo osnovnoškolki platili maturalac, a u drugom smo pokrili dva mjeseca troškova dadilje kako bi se majka mogla oporaviti, a isto tako kako bi se mogla brinuti o svom djetetu - kaže Blažević te dodaje da ideja fonda nije da zamijeni sustav koji bi zapravo trebao rješavati ovakve situacije.

Zagreb:  Konferencija za medije  inicijative Spasi me

- Sustav nažalost ovakve troškove ili ne prepoznaje ili ne rješava na dovoljno adekvatan način ili u dovoljno adekvatnom roku. O pokrivanju troškova, onih sudskih ili odvjetničkih, u fondu će odlučivati peteročlano vijeće, ali one hitne troškove preseljenja i smještaja želimo rješavati unutar 24 sata. Svi skupa možemo nešto, ali sami možemo malo - dodao je.

Prikupljanje sredstava u fondu dostupno je od subote u ponoć i trajat će do 31. srpnja. Svi mogu donirati na broj telefona 060 9003 (cijena poziva 6,25 kuna) ili uplatom donacije na žiro račun zaklade Solidarna otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci, IBAN: HR8023900011500151640, s opisom plaćanja "Za Fond SPASIME". Donacije je moguće uplatiti i kroz platformu Indiegogo.

'Pokrećemo telefon za žrtve, sigurne kuće i izmjene zakona'
'Pokrećemo telefon za žrtve, sigurne kuće i izmjene zakona'

Sredstva će se prikupljati i na humanitarnoj večeri u hotelu Esplanade 14. lipnja, aukcijom umjetnina, kontaktnim centrom u kojem će se na telefon javljati osobe iz javnog i političkog života te koncertnom estradnih zvijezda.

- Na koncertu će nastupati Pavel, Vatra, Detour, Maja Posavec, Jelena Rozga, Severina, Iva Visković, Kristijan Beluhan, Vanda Winter, Zdenka Kovačiček i Neno Belan. Prodavat će se umjetnine Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Mersada Berbera, Pauline Jazvić i drugih. prikupimo sredstva za žrtve i da im ukažemo da iz tog začaranog kruga postoji izlaz. Želimo senzibilizirati javnost za obiteljsko i rodno nasilje, moramo stvoriti pritisak da stvorimo političku volju da se taj problem počne rješavati. To mora postati politički prioritet - rekle su predstavnice Inicijative #SPASIME Nerma Mehadžić i Jelena Kovačić Solarić.

Zagreb:  Konferencija za medije  inicijative Spasi me

Kako su istaknuli, cilj im je prikupiti barem milijun kuna za pomoć žrtvama, ali da to ne znači da će prestati pritiskati Vladu i ostale da se počnu rješavati problemi nasilja u obitelji.

- Impresionirana sam onime što smo napravili zajedno. Nadam se da i s druge strane, one političke, postoji ovakvo strukturirano i strastveno rješavanje i rad na rješavanju problema. Htjela bih teći svima preživjelima, svim ženama koje su pobijedile nasilje i žrtvama koje se još uvijek bore da nismo zaboravili na obećanja Vlade i da ovaj fond ne znači da mi želimo pokriti ono što Vlada, država i društvo trebaju napraviti - rekla je Jelena Veljača.

Zagreb:  Konferencija za medije  inicijative Spasi me

Odvjetnica i predstavnica Inicijative Una Zečević Šeparović rekla je kako se počelo s nekim mjerama, ali da je to tek početak.

- Za sada su već dali nalog šest županija u kojem nije postojalo sklonište za žrtve nasilja da iste uspostave do kraja godine. Dogovorili smo uspostavljanje SOS nacionale linije koja će raditi 24 sata tjedno. Ona nije postojala, a nužna je za ovu problematiku. Zatim, možda najbitniji zahtjevi išli su na izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Tu smo dogovorili izmjene koje, ukoliko ih Vlada ispuni do kraja, mislim da će biti na veliku korist žrtvama nasilja. Do sada su osnovane i dvije radne skupine u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. U tim skupinama su i naši predstavnici, a do sada su se tri puta sastale. Naši predstavnici su i u skupini pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja vezano uz naše zahtjeve oko edukacije i prevencije radi sprječavanja bilo kakvog nasilja u najranijoj dobi. Pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavljen je i novi protokol u slučaju nastupanja nasilja u obitelju - objasnila je Zečević Šeparović.

Ministri raspravljali o novom Protokolu za slučajeve nasilja
Ministri raspravljali o novom Protokolu za slučajeve nasilja

Za svo vrijeme prikupljanja sredstava za Fond i za vrijeme borbe da se zahtjevi ispoštuju, Facebook grupa nastavlja s radom. Kako kažu, ona će i dalje biti mjesto gdje žrtve mogu naći podršku i savjet.

Zagreb:  Konferencija za medije  inicijative Spasi me

- Obiteljsko nasilje ne može biti privatna stvar nego to mora postati društvena i politička stvar. Mi želimo graditi budućnost, a ona je sada. Ne želimo da se naša djeca moraju ovime baviti. Koliko god ovo traži ulaganja, mi ćemo nešto napraviti. Hvala i svim udrugama na podršci, a posebno Sanji Sarnavki iz zaklade Solidarna koja nam je svojim dugogodišnjim radom velika inspiracija - rekla je još jedna od predstavnica Inicijative Anica Tomić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu