Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kad vide Putina, i medvjedi znaju da moraju biti pristojni'

None Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 6

Ruska televizija počela je emitirati serijal u kojoj se veliča predsjednik Vladimir Putin. Opozicija sve to uspoređuje s Lenjinovim kultom ličnosti iz sovjetskih vremena...

Dok Rusi prosvjeduju zbog najave povećanja starosne dobi za odlazak u mirovinu, na televiziji im prikazuju emisiju koja veliča njihovog predsjednika Vladimira Putina. Njegova popularnost na najnižoj je razini u posljednje četiri godine pa je vlastima itekako dobro došao serijal "Moskva. Kremlj. Putin" čija je prva epizoda emitirana na televiziji Russia-1 u nedjelju navečer. 

U sat vremena programa govorilo se o Putinovoj spremnosti da provede nužne reforme, ali ona mirovinska, koja je izvela ljude na ulice, nije se spominjala. Isticala se i velika predsjednikova ljubav prema djeci:

- Kad Putin razgovara s majkom nekog djeteta ili gleda u dijete, jasno je koliko voli djecu, izgovorio je prezenter emisije Vladimir Solovijev na što je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao:

- Putin ne voli samo djecu, on voli sve ljude.

U seriji se govorilo i o Putinovom nedavnom odmoru u Sibiru i o tome kako se čak i divlje životinje prema njemu odnose s poštovanjem:

- To je divljina, ima puno medvjeda. Tjelohranitelji su naoružani, za svaki slučaj. Iako, ako medvjedi vide Putina ne ponašaju se kao idioti nego onako kako priliči.

TV Dozhd, opozicijski internetski kanal, seriju o Putinu usporedio je s veličanjem kulta Vladimira Iliča Lenjina u sovjetskim vremenima, javlja Guardian.

Parlament odobrio kasnije umirovljenje

Tisuće ljudi u nedjelju je po cijeloj Rusiji prosvjedovalo protiv planova vlade da podigne dob za umirovljenje, unatoč Putinovim obećanjima da će ublažiti tu nepopularnu mjeru.

A man holds sign depicting Russian President Putin, FM Siluanov and PM Medvedev during a protest against a proposed increase of the retirement age in Moscow | Autor: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Ruski parlament preliminarno je odobrio povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine za žene, te sa 60 na 65 godina za muškarce.

U televizijskom govoru Putin je predložio da se dobna granica za umirovljenje žena poveća na 60 godina, nastojeći tako pridobiti potporu za planirane izmjene, no rekao je da prijedlog dobne granice za muškarce ostaje nepromijenjen. 
 

Komentari (43)
  • Najmanja popularnost u zadnje 4 godine a lik na izborima prošao s 70%, a kod nas se dobijaju izbori s 40% s jedva 50% izlaznosti. Da je Rusima opet Jeljcin (kao nama HDZSDP) pa da vide sto je kriza i pad gospodarstva. Prosvjedi u Moskvi su okidač zapadne medijske antiruske propagande i njihovih poltrona medju kojima su i 24sata...

    4. 9. 2018,   17:16
  • E da je nama Vladimir Putin ovako mali a bili bi najveci na svijetu! Svaki Amer bi znao za nas!!!!

    4. 9. 2018,   17:15
  • Ma stravično,taj Putin je zločinac svome narodu jer u Rusiji novi Passat ,tj prosječni automobil stoji svega 6 000 eura a litra goriva nije ni 40 centa,,,strava strava strava

    4. 9. 2018,   18:06