Obavijesti

News

Komentari 19

'Kada Bugarinu kažete da ste iz Hrvatske, srce mu zatitra'

'Kada Bugarinu kažete da ste iz Hrvatske, srce mu zatitra'

Tanya Dimitrova bugarska je veleposlanica u Zagrebu. Uz to, piše knjige i volontira. Prijateljstvo dviju država se gradilo godinama, imamo iste vrijednosti i prioritete, kaže svestrana Dimitrova

VIDEO

Već dvije godine pomažem ljudima u domu. Dva puta tjedno pokazujem im zdravstvene vježbe. Oni su zadovoljni i to me veseli.

Kaže to talentirana i svestrana Tanya Dimitrova iz bugarskog Jambola, koja radi kao veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj. Slobodno vrijeme provodi volontirajući u zagrebačkom staračkom domu.

Prije nego što je preuzela poziciju veleposlanice, radila je kao novinarka, bila je vlasnica tjednika, predsjednica nevladine organizacije i na čelu Jambolske oblasti. Diplomirala je teologiju, završila studij međunarodnih gospodarskih odnosa i studij poslovne uprave, a ima i doktorat iz etnologije i folkloristike.

- Nisam učila s ciljem da steknem diplome nego da popunim rupe u znanju. Nitko nije zahtijevao te diplome. Htjela sam biti dobra u tome što radim - rekla je Tanya. Teologiju je upisala za dušu, a nakon prve diplome počela je raditi kao novinarka.

Nakon teologije, novinarstvo

- Novinarska profesija me oduvijek fascinirala i bio mi je užitak raditi taj posao, no zbog prinove u obitelji i financijskih izdataka morala sam potražiti drugi posao. U jednom trenutku dobila sam čak sedam ponuda za posao - kaže Tanya. Ponudili su joj poziciju administrativnog direktora tjednika Vrijeme, koju je spremno prihvatila.

- Nisam imala iskustva u tome. Biti vlasnik novina zahtijevalo je snalaženje u sudskim i pravnim odnosima, pa sam zbog toga završila pravo - ispričala je.

Kao predsjednica uprave nevladine organizacije Bulgaria 681, pravno znanje iskoristila je u projektu u kojem je prikupljala stare narodne pjesme i bajke iz sela u Bugarskoj koje su postojale samo u usmenoj predaji.

- Dok sam bila dijete, bake su mi znale pričati bajke i pjevati pjesme za koje kasnije više nikad nisam čula. Krenula sam u devetogodišnju potragu po selima za tim starim bajkama. Nakon toga prirodno mi je došlo da upišem studij etnologije i folkloristike - govori Dimitrova. 

Rad u novinarstvu omogućio joj je i bavljenje političkim PR-om, pa je kasnije bila izabrana za čelno mjesto Jambolske oblasti u Bugarskoj. Od svih poslova koje je radila, ističe kako joj je posao u diplomaciji najdraži jer je na tom poslu mogla primijeniti sva stečena znanja. 

Napisala je i tri knjige, “Krštenje kod pravoslavnih Bugara - sakrament i tradicija”, “Posebnosti financiranja i upravljanja projektima prekogranične suradnje” i “365 danas”. Posljednju knjigu opisuje kao vodič za dostizanje životnih ciljeva namijenjen svakome tko poželi uživati u procesu rasta.

dimitrova

- Knjiga ‘365 danas’ strukturirana je kao dnevnik i vodi čovjeka do uspjeha. Ovo je knjiga za sve one koji žele postići nešto u životu - kaže Tanya. 

Vodič do uspjeha pokazuje da je svaki dan jedinstven i nenadoknadiv, pa Tanya ističe kako ono što možemo učiniti danas učinimo danas i tako 365 puta zaredom, bez odgađanja. Knjiga je strukturirana kao dnevnik u kojoj pišete o sebi, svojim željama i upoznajete sebe.

Bugari i Hrvati su vrlo slični

- Dobivam pozitivne reakcije ljudi na knjigu i to me veseli. Morate imati želju za radom na sebi jer bez toga ne možete postići uspjeh - ističe Tanya. Priprema i novu knjigu, “Krštenje kod Hrvata katolika - sakrament i tradicija”. Smatra kako su Hrvati i Bugari vrlo slični.

- Imamo iste vrijednosti, prioritete, jezici su nam slični. Kad nekom Bugarinu kažete da ste iz Hrvatske, odmah mu se srce nasmije - kaže i dodaje kako je Hrvatska prekrasna zemlja.

- Dalmacija, Istra, Slavonija, Zagorje, Jadran - Hrvatska jednostavno očarava i tjera te živjeti punim plućima - istaknula je Dimitrova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa