Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kada sam čula da je ostavila Katarinu, htjela sam je udaviti'

None Foto: PU zagrebačka 4

Nije to bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom i da je nema po nekoliko dana. Znala se po noći, dok djeca spavaju, iskrasti i otići negdje, kaže baka o snahi (22)

Kad sam čula što je učinila, htjela sam je udaviti, kazala nam je baka malene Katarine, sedmomjesečne bebe pronađene u kolicima pokraj župnog ureda u Brestju u zagrebačkim Sesvetama. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Upravo je ona prepoznala svoju unuku na fotografiji koju je objavila policija i javila im se. Iako je i njezin sin nakon kriminalističke obrade u policiji dobio kaznenu prijavu zbog povrede prava djeteta, kaže da ne opravdava njegove postupke i da trebaju odgovarati za to što su učinili. Naime, policija je kazneno prijavila i majku (22) i oca (35) djeteta, s time da su majku prijavili i za napuštanje djeteta. Zbog opasnosti utjecaja na svjedoke roditelji su završili u pritvoru u Remetincu. Na odluku se mogu žaliti.

Žali jedino što su socijalni radnici, nakon razgovora s njima u kući u kojoj žive, odveli i drugo unuče, njihova starijeg sina (3).

- Rekli su da dijete ne može biti s nama jer nema svoju sobu. Uostalom, suprugova mirovina je mala, a s nama živi i naš najstariji sin, koji je invalid - objasnila je i dodala da je dječak bez otpora otišao sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb koji su ga smjestili u dom gdje su zbrinuli i njegovu sestricu. 

'Nigdje nije radila, znala je dobiti socijalnu pomoć'

Kobnog četvrtka, snaha im je rekla da ide zubaru. Kada se s bebom nije vratila kući nisu se zabrinuli jer su bili uvjereni da je sa kćeri otišla kod sestre. 

- Nije to bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom i da je nema po nekoliko dana. Znala se po noći, dok djeca spavaju, iskrasti preko noći i otići negdje. To je bilo dok je sin radio po terenu. Ona pak nikad nigdje nije radila. Znala je dobiti socijalnu pomoć, a šest mjeseci je dobivala i porodiljni dok nije izgubila pravo na njega - objasnila je baka.

Priznaje da i njezin sin ima problema s alkoholom i kaže da su ga nekoliko puta nagovarali da ide na liječenje. Tvrdi da je počeo piti nakon sto se "spetljao" sa snahom prije sedam godina. Kako je ona tad još bila maloljetna, vjenčali su se tek nakon što je navršila 18 godina i to u tajnosti, njima nisu ni rekli. 

- Nikad nismo upoznali nikoga od snahine obitelji, ni njezinu majku, koja je prije nekoliko godina preminula, ni njezinu sestru. One su obje odmalena bile prepuštene ulici, nitko za njih nije brinuo, zato nije završila ni osnovnu školu - govori baka.

Kaže da snaha nije mnogo marila za djecu, no uvijek bi ih sredila kad bi izlazila negdje. Tako je bilo i tog četvrtka. Curica se od majke, kaže ona, od rođenja nije odvajala i bila joj je jako privržena. I njezin braco je, pruža, vrlo inteligentan i drag dječak.

Ima problema s govorom zbog čega su im govorili da dijete odvedu logopedu, no oni su, kaže, smatrali da za to nema potrebe. Priznaje da teško žive, no to ne može biti razlog da netko samo ostavi dijete. 

'Neka idu u zatvor, svatko mora odgovarati za svoje postupke'

- Pa i ja imam sina u kolicima i nikad mi nije palo napamet da ga odguram do neke crkve i tamo ostavim da se drugi  brinu za njega. Neka idu u zatvor, svatko mora odgovarati za svoje postupke - odlučna je baka.

Kaže da će pokušati srediti sobu za djecu kako bi ih mogli uzeti sebi, no da to ne mogu napraviti preko noći. Unuke planira posjetiti u domu čim bude mogla, kao i sina, za kojega jučer još nije znala gdje se nalazi i hoće li završiti u pritvoru. Žive u skromnoj katnici na širem zagrebačkom području.

Kuća na kraju slijepe ulice još nema fasadu, a ispod stepenica u dvorištu ugledali smo stara kišobran kolica u kojima je majka ostavila svoje dijete u Brestju.  

Priopćenje DORH-a

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvoje hrvatskih državljanina (1995. i 1982.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela napuštanja djeteta iz članka 176. Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (28. 7. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica u kasnim večernjim satima 20. srpnja 2017., u nakani da trajno napusti dijete, ostavila samo i bez nadzora svoje sedmomjesečno dijete na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred jednog župnog ureda na području grada Zagreba.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika od početka 2014. do 25. srpnja 2017., kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).

Komentari (237)
  • Smiješno je da uzimaju dijete zato jer dijete nema svoju sobu. Zar je to jedini dovoljan razlog? Mama, tata, brat i ja, nas četvero smo živjeli 7 godina u jednoj sobici, bila je još i kuhinja i wc, a kupali smo se u lavoru. Nije bitna soba, bitna je ljubav prema djetetu. Ako baka to može, treba joj vratiti djecu.

    28. 7. 2017,   12:22
  • Da je pomoci ovoj zeni da sredi sobicu za djecu, bolje im je kod bake nego u domu.

    28. 7. 2017,   12:12
  • Odgovornost je prvenstveno na roditeljima..meni se slama srce pri pogledu na ovu djevojčicu..bako, obraćam se tebi..ja sam svoga unuka uzela i pobrinula se za njega..u cijeloj obitelji ovdje puno toga ne štima..u vašim glavama.Država daje potporu..nije lako..znam, prošla sam težak put. Moj unuk je sada 19 godina..Bogu hvala sve što sam mu pružila vratilo se..završio gimnaziju, upisao fakultet, počeo raditi..želim reći da križ koji nam se stavlja na pleća treba nositi a ne odbaciti..ako ima ljubavi naći će se rješenje..

    28. 7. 2017,   12:22