Obavijesti

News

Komentari 2

Kakav Milano? Najbolji kreatori rade u Požegi i nižu uspjehe

Kakav Milano? Najbolji kreatori rade u Požegi i nižu uspjehe
2

Učenice Obrtničke škole u Požegi osvojile su medalje na državnom natjecanju u tekstilu, a njihov kolega najbolji je ovogodišnji tesar među srednjoškolcima

VIDEO

Učenice Obrtničke škole iz Požege treću godinu zaredom osvojile su državno natjecanje u tekstilu. Iz Zadra, gdje je bilo natjecanje “Dani odjeće, obuće i kožne galanterije”, vratile su se s dva prva i jednim drugim mjestom, čime su potvrdile da je njihova škola posljednjih godina najbolja u zemlji.

- S punim pravom kažem da imamo najbolji tekstil u Hrvatskoj. Tradicionalno pokupimo sve nagrade koje se mogu pokupiti. Iz godine u godinu dobivamo talentirane generacije učenika, ali veliku ulogu u svemu imaju profesori, koji s njima u radionicama pojedine vježbe ponavljaju koliko god treba dok ih ne dovedu do savršenstva – objasnila nam je ravnateljica Iva Šnajder.

Kaže kako se u školi najviše pažnje pridaje praktičnim vještinama, a ne toliko teorijskom znanju dok se učenici svake godine usavršavaju i na projektima mobilnosti u inozemstvu. Posljednje dvije godine boravili su u Padovi, gdje su iz prve ruke sudjelovali u šivanju visoke mode te su se iz Italije vratili s ponudama za posao. Ravnateljica ističe da se u školi trude prepoznati potrebe gospodarstva te da su u tome često brži nego obrazovni sustav.

- Uvjeravam vas da oni mogu raditi u bilo kojoj firmi u svom zanimanju. Žao mi je što nas gospodarstvo ne prati pa nemaju tu priliku. Imamo primjera gdje su učenici dobivali poslovne ponude iz inozemstva još dok su se školovali kod nas pa su nakon završetka otišli jer nisu željeli čekati da im se ovdje ukaže poslovna prilika - nastavlja. S državnog natjecanja iz Zadra, na kojem je sudjelovalo 17 škola, sa zlatnim medaljama vratile su se Ana Tomašević (17) u disciplini “modni tehničar” i Josipa Prispilović (17) u disciplini “izrada odjeće”, a Lorena Conjar (17) u disciplini “modna kolekcija krojača” završila je na drugome mjestu.

Tomašević je potukla konkurenciju u Zadru kreiranjem kolekcije od tri do pet modela za koju je izradila poslovni plan i elaborat, nakon čega je odradila prezentaciju i time uvjerila žiri da je zaslužila prvo mjesto.

- Napredovala sam i projektom mobilnosti jer sam neko vrijeme provela u Italiji u salonu poznate dizajnerice, gdje sam radila sa skupim materijalima i šivala odjeću po mjeri – rekla nam je tinejdžerica.

Nakon školovanja planira otvoriti radionicu u kojoj će proizvoditi vlastitu liniju odjeće.

- O tome maštam od djetinjstva. Ova medalja s državnog natjecanja mi je poticaj za dalje - uvjerava nas Požežanka.
Učenici Obrtničke škole sudjelovali su i na državnom natjecanju iz graditeljstva i geodezije, koje se održalo u Križevcima. Prvo mjesto u disciplini “tesar” osvojio je David Dukić (17).

- Medalju sam dobio za izradu oplate stupa. Optimističan sam i budućnost vidim u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu. Prvi sam u obitelji koji se bavi tesarstvom - otkrio nam je David. Ravnateljica ističe upravo zanimanje tesara kao jedno od najdeficitarnijih jer ga iz godine u godinu upisuje sve manje učenika. Šnajder tvrdi kako je to zanimanje traženo u cijeloj EU, a prošle godine u Požegi ga nije upisao niti jedan učenik, dok ih trenutačno u drugom i trećem razredu imaju samo četvoricu.

- Ni puno veće sredine poput Splita ili Osijeka lani nisu upisale temeljna zanimanja tesara i zidara – kaže Šnajder. Nada se da će roditelji budućih srednjoškolaca početi pratiti potrebe tržišta i više gledati na mogućnost budućeg zapošljavanja djeteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa