Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako bi se što brže napili, studenti toče vodku u oči

None Foto: 24sata/ilustracija 3

Osjećaj opijenosti je jači i brže počne djelovati. Trik potječe iz SAD-a, a u zadnje vrijeme sve ga više koriste razuzdani studenti u Velikoj Britaniji

Britanski javnost zabrinuta je zbog novog trenda kod mladih. Tamošnji studenti počeli su se masovno opijati kroz oči. Tvrde da vodka tako brže djeluje, a opijenost počinje u 'tren oka' i mnogo je snažnija no kod klasičnog ispijanja alkohola. Zabrinutost roditelja, liječnika i profesora, u potpunosti je opravdana, kaže bivša studentica kojoj je zbog takvog opijanja doživotno oštećeno oko . Melissi (22) oko neprestano suzi, vid joj je oštećen i nastavit će slabiti iz godine u godinu.
- U stalnim sam bolovima zbog toga što sam radila. Užasno se bojim da će se i pogoršati. Voljela bih da mogu vratiti vrijeme - kaže Melissa i dodaje da roditelji nisu svjesni kakve sve gluposti njihova djeca rade na fakultetu zbog pritiska društva.
- Užasno boli. Jako peče, no pretrpjeti bol je jedan od načina da se dokažete sebi i prijateljima - kaže Melisa. Vjeruje se da su ispijanje vodke kroz oko izmislili Amerikanci. Popularno je u noćnim klubovima u gradovima poput Las Vegasa gdje konobarice tako zarađuju dodatne napojnice. Kritičari krive i film iz 2000. godine 'Kevin And Perry Go Large' u kojem lik DJ Eyeball Paul ispija vodku na taj način. Iako liječnici kažu da je riječ o relativno novom trendu, na YouTubeu se može naći preko 800 snimki sa zabava te grupe na Facebooku i drugim stranicama posvećene ovom načinu opijanja.
- Kao 40 postotni etanol, vodka u oku stvara upalu i trombozu. Užasnut sam mišlju da bi netko to sebi učinio. Riječ je o zlostavljanju samoga sebe. Ranije se vodka koristila kao dezinfekcijsko sredstvo. Zamislite što može učiniti osjetljivom dijelu tijela kao što je oko - kaže Robin Touquet iz bolnice Sv. Marije.

Komentari (18)
  • Ja sam mlad i pijem dosta često evo ali i to je u nekim granicama, uglavnom. Ali ovako nešto da bi mi ikada palo na pamet pa stvarno užas....

    5. 1. 2012,   19:16
  • Ma neka crknu za drugo nisu

    7. 6. 2010,   09:30
  • Ajme koji kreteni!

    7. 6. 2010,   09:30