Obavijesti

News

Komentari 42

Kako je podivljali 'švicarac' od Viktora Orbana učinio heroja

Kako je podivljali 'švicarac' od Viktora Orbana učinio heroja
1

Mađarski premijer donio je set zakona koji su omogućili konverziju kredita iz CHF u forinte i vraćanje preplaćenih kamata što iznosi između dvije i tri milijarde eura

VIDEO

Divljanje švicarskog franka omogućilo je da i neke dosad nemoguće stvari postanu moguće. Mađarski premijer Viktor Orban, u europskoj javnosti često kritiziran zbog autoritarnog načina vladanja i kažnjavanja banaka, sada se doživljava kao heroj jer je u svojoj zemlji uspio spriječiti financijsku katastrofu. 

S obzirom da su mađarski građani podignuli 26,6 milijardi franaka u kreditima, Orbanova vlada je 2011. godine donijela set zakona koji su omogućili povoljnu konverziju kredita u forinte, ali i naknadu preplaćenih kamata. Najnovija kriza s frankom koja je ponajviše pogodila Hrvatsku i Poljsku, Mađarsku nije niti dotaknula. 

Upravo zbog toga i hrvatska Vlada ovih dana razmišlja o primjeni mađarskog modela, a jedna od mjera je i fiksiranje tečaja franka.

Banke moraju vratiti između dvije i tri milijarde eura

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Orban je još u studenom prisilio mađarske banke da konvertiraju sve kredite u francima u mađarske forinte i to po tečaju nižem od tadašnjeg. Proces koji će biti priveden kraju tijekom ove godine spriječio je skok duga mađarskih građana za 700 milijardi forinti koji bi se dogodio nakon što je Narodna banka Švicarske prošloga tjedna odustala od fiksnog tečaja prema euru.

- To je bila izvrsna odluka. Možemo kritizirati mađarsku vladu i Središnju banku, ali ovoga puta im moramo čestitati na odličnom potezu koji je stigao u pravo vrijeme - rekao je Laszlo Szabo, predsjednik Concorde Asset Managementa iz Budimpešte za Bloomberg.

Zahvaljujući Orbanovim mjerama, banke će morati građanima vratiti sve preplaćene iznose zbog povećanja kamata. Najviše su se na udaru našle Erste, Raiffeisen, Intesa i mađarska OTP banka. Procjenjuje se da će građanima morati vratiti između dvije i tri milijarde eura

Zemlja posebnih poreza i najvišeg PDV-a

Kako bi postupak konverzije tekao bez problema i kako bi se osigurala likvidnost, Središnja banka bankarskom je sektoru osigurala devet milijardi eura. U Mađarskoj  su sada zabranjeni krediti s deviznom klauzulom, a na banke se primjenjuje i poseban porez. 

Kada je Orban prošle godine poželio uvesti porez na internet, to je izazvalo masovne prosvjede u Budimpešti zbog čega se od te mjere odustalo. Mađarska ima najviši PDV u Europi (27 posto), a bori se i s blagim porastom nezaposlenosti koja je u studenom 2014. iznosila 7,2 posto u odnosu na 7,1 posto u listopadu. 

"Mali Putin" dobio vjetar u leđa

Aktualni premijer mijenjao je i Ustav kako bi osigurao veću neovisnost Središnje banke, udarao je na slobodu medija, a zbog autoritarnih poteza često se naziva i "malim Putinom".

Kriza sa švicarskim francima i mjere za koje je sada jasno da su spriječile financijsku propast Mađarskih građana Orbanu zasigurno daju vjetar u leđa, kako na domaćem tako i na stranom terenu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...