Obavijesti

News

Komentari 73

Kako napadaju pirati u Nigeriji: 'Dobijemo i do 2 milijuna eura'

Kako napadaju pirati u Nigeriji: 'Dobijemo  i do 2 milijuna eura'
1

OTELI HRVATSKOG POMORCA: Sve veći je broj piratskih napada na brodove pred deltom rijeke Niger. Jedan od ranije uhvaćenih pirata kazao je kako im je motiv samo novac i izlazak iz bijede...

VIDEO

I dok traje spašavanje otetih pomoraca u Nigeriji, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, Deutsche Welle je još u travnju ukazao na sve veći broj piratskih napada na brodove pred deltom rijeke Niger.

Tako je u Gvinejskom zaljevu 2017. godine bilo više od 20 piratskih napada na teretne brodove, a samo u prva tri mjeseca ove godine ih je zabilježeno 22. Od 11 brodova koji su oteti u čitavom svijetu, njih 8 je oteto u vodama pred deltom Nigera, uključujući i jedan veliki tanker koji je otet oko 40 milja pred otokom Brassom na ušću Nigera, a otmica tako velikog broda svjedoči i o organiziranosti pirata.

Sindikat potvrdio: Hrvat je otet s 12 članova posade u Nigeriji
Sindikat potvrdio: Hrvat je otet s 12 članova posade u Nigeriji

Pirati napadaju baš sve vrste brodova, od ribarskih brodova, hladnjača pa do tankera: već je bilo slučajeva otmice i traženja otkupnine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međunarodni pomorski ured za Deutsche Welle je kazao kako surađuju sa nacionalnim i regionalnim vladama zemalja Gvinejskog zaljeva kako bi se povećala sigurnost na pomorskim putovima. 

Jedan od uhvaćenih pirata u Nigeriji svjedoči kako je tamo motiv samo novac i izlaz iz bijede: 'Ponekad dobivamo golem novac od otmice. Ovisi o brodu, možete dobiti od 200 milijuna naira (oko 430.000 €) pa čak i do 900 milijuna naira (gotovo dva milijuna eura).' 

Femi Adesina, savjetnica predsjednika Nigerije Muhammadua Buharija za javnost i medije je također navela kako je glavni motiv tamošnjeg piratstva novac i nedostatak mogućnosti pošteno zaraditi za život.

- Kad ljudi vide kako oko njih nema ničega od čega mogu imati koristi, onda su spremni na sve mjere i remete ekonomske aktivnosti koje su važan izvor prihoda za ovu zemlju - rekla je savjetnica za DW.

Na YouTubeu je objavljena i snimka jedne od otmica iz 2017. godine, a prikazuje način na koji nigerijske bande upadaju na brodove i otimaju ih.

Pogledajte video:

Otet Hrvat, Slovenac, Ukrajinac, Rumunj, državljanin BiH i sedam Filipinaca

Podsjetimo, nigerijski pirati oteli su u subotu 12 članova posade švicarskog teretnog broda Glarus, među kojima je i jedan Hrvat. Osim Hrvata oteto je i sedam Filipinaca, te po jedan Slovenac, Ukrajinac, Rumunj te državljanin Bosne i Hercegovine. Massoel Shipping, tvrtka u čijem je vlasništvu brod, izjavila je kako su prevozili pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt kad je otet. 

- Piratska banda ukrcala se na Glarus pomoću dugačkih ljestava i prerezala žilet žicu na palubi - izvijestila je kompanija u svom priopćenju. 

Svjetske agencije objavile su kako su pirati bili naoružani, a napali su oko 45 nautičkih milja od otoka Bonny u delti Nigera te zarobili 12 od ukupno 19 članova posade. 

Glasnogovornik brodara sa sjedištem u Ženevi rekao je da su napadači uništili većinu brodske opreme za komunikaciju. 

Poseban tim već je krenuo prema području gdje je brod otet kako bi osigurao da taoci 'čim prije budu pušteni na slobodu'.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske potvrdili su da je među otetima jedan Hrvat.  

- Mi smo u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata Nautilus, nemaju ni oni nikakvih informacija. Kompanija to pokušava zadržati relativno bez previše informacija dok ne razriješe nastalu situaciju. Ovo je malo neobično, da se nakon dugo vremena ponovno događaju piratski napadi pa i mi pokušavamo saznati nešto više - kazao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.  

Kompanija u ovom trenutku ne daje imena pomoraca u javnost.  

- Piratski napadi događaju se zbog novaca. Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu kako se piratstvo ne bi raširilo - pojasnio je Melvan. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a