Obavijesti

Promo sadržaj

Kako pobjediti rak pomoću ljekovitih gljiva

Kako pobjediti rak pomoću ljekovitih gljiva
2

Humane kliničke studije pokazuju da je moguće pobijediti rak pomoću ljekovitih gljiva. Među najvažnije studije na ljudima uvrštene su i tri hrvatske

Više od 30 vrsta gljiva – ako se učestalo koriste u prehrani – sprečavaju nastajanje raka, a beta glukani i druge aktivne tvari iz ekstrakata gljiva moćno su, a neškodljivo sredstvo u borbi protiv raka, odnosno za imunoterapiju tumora. To dokazuju ne samo iskustva od najstarijih vremena do danas, nego i deseci tisuća suvremenih znanstvenih radova o antitumorskim učincima ljekovitih gljiva na stanicama i pokusnim životinjama, kao i nekoliko stotina humanih kliničkih studija. Najvažnije od tih istraživanja na ljudima, njih čak 79, odabrao je i analizirao jedan od svjetskih znanstvenih autoriteta na tom području, akademik Solomon Wasser u vodećem znanstvenom časopisu za ljekovite gljive International Journal of Medicinal Mushrooms (New York, travanj 2017).

Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem primjene dijetetskih preparata i bioloških lijekova iz gljiva sa standardnim onkološkim terapijama, jer se ukupni antitumorski učinak snažno pojačava, a štetne nuspojave kemoterapije, zračenja i kirurških zahvata ublažavaju. Zbog toga se kod oboljelih od raka znatno povećava stopa preživljenja, te omogućuje njihov dulji i kvalitetniji život.


Evo kratkog izbora kliničkih istraživanja iz analize S. P. Wassera:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nanba je u istraživanju na pacijentima sa uznapredovalim ili metastatskim rakom utvrdio da se korištenjem tvari iz zec gljive zajedno sa kemoterapijom postiže povlačenje tumora u 11 od 15 pacijenata sa rakom dojke, 12 od 18 sa rakom pluća i 7 od 15 sa rakom jetre.

Meta analiza 3 kliničke studije s ukupno 1,094 pacijenta s rakom debelog crijeva pokazala je da PSK iz T. versicolor u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupno preživljenje (Sakamoto i sur.).

Meta analiza 5 kliničkih studija s ukupno 650 oboljelih od raka želuca ustanovila je da pacijenti koji koriste lentinan iz gljive shiitake u kombinaciji s kemoterapijom žive znatno dulje u usporedbi s onima koji imaju samo kemoterapiju (Oba i sur.).

Studija na 36 pacijenata sa uznapredovalim rakom pluća koji su koristili ekstrakt G. lucidum zajedno s kemo- i radioterapijom pokazala je da ti pacijenti imaju bolje imunološke parametre od onih koji su imali samo standardnu terapiju (Gao i sur).

Studije Deng-a na 34 pacijentice s rakom dojke koje su koristile ekstrakt zec gljive, Zhao-a na 48 pacijentice koje su koristile T. versicolor i Suzukija na 22 žene koje su koristile shiitake, pokazale su mjerljivo poboljšanje imunosnih parametara i bolju kvalitetu života u usporedbi s pacijenticama koje su liječene samo kemoterapijom.

Smatramo osobitim priznanjem to što je prof. Wasser u svoj izbor uvrstio i 3 naše kohortne studije na 51 pacijentu s rakom debelog crijeva, 105 s karcinomom dojke i 65 sa rakom pluća, koji su uz standardne onkološke terapije koristili i visoke doze složenih Dr Myko San ekstrakata iz gljiva, pri čemu su – u usporedbi s pacijentima liječenima samo standardnim onkološkim terapijama – postignuti znatno bolji kratkoročni, srednjoročni i dugoročni rezultati. Na kraju mikoterapije utvrđeno je nepromijenjeno ili poboljšano stanje kod 90% pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 88% onih s rakom dojke. Kod pacijenata s rakom pluća registrirano je značajnije smanjenje veličine tumora, bolje opće zdravstveno stanje i bolje podnošenje kemoterapije.

Dugoročno praćenje tih pacijenata, koncentrirano na one s proširenim metastatskim rakom debelog crijeva utvrdilo je 5-godišnje preživljenje 26,5% tih najtežih pacijenata naspram svega 5–8% s primjenom samo standardne terapije. Kod metastatskog raka dojke petogodišnje preživljenje je sa 14% poraslo na 20% uz korištenje mikoterapije. Kod metastatskog raka pluća 4-godišnje preživljenje oboljelih iznosilo je 18% nasuprot svega 2% preživjelih isključivo uz standardne terapije.

Dr. sc. Ivan Jakopović
Konzultacije:
ivan.jakopovic@inet.hr
Telefon: 01/466 00 95

Više o ljekovitosti gljiva pogledajte u videu:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince