Obavijesti

Promo sadržaj

Kako potrebe i troškovi rastu s djecom

Kako potrebe i troškovi rastu s djecom
4

Kad bi djeca došla na svijet s informacijom koliko će nas koštati do punoljetnosti, mnogi od nas doživjeli bi šok

Svaki roditelj će reći da su djeca najveća radost i da se ne može na podizanje djece gledati kao na trošak, no činjenica je da se njihovim dolaskom život iz stuboka mijenja, kao i financijska „krvna“ slika obitelji. 

Kako djeca rastu, rastu financijske i stambene potrebe obitelji. Mijenjaju se i prioriteti, pa se u obiteljima koje si to uopće mogu priuštiti, više ulaže u štednju i zaštitu zdravlja. Štedopis procjenjuje kako je za podizanje djeteta od rođenja do fakulteta potrebno izdvojiti najmanje 460.000 kuna, a sa studiranjem se troškovi penju na 650.000 kuna. Mnogi dodatni troškovi koje iziskuje podizanje djeteta nisu ni uključeni u ovu procjenu, a dodatno ukazuju na važnost financijskog planiranja puno prije dolaska djece. 

Evo nekih od njih o kojima ne razmišljamo dok se ne ukaže potreba:

Novi, veći automobil

Nerijetko je rođenje djeteta razlog za nabavku ili promjenu vozila. Auto koji nas je sasvim dobro služio dok su obitelj činila samo dva člana, sad je premalen, nema četvora vrata, nije siguran, prestar je. Ako si to možemo priuštiti, kupujemo veći auto. Veći i noviji auto znači obično i veću premiju obveznog autoosiguranja. Ako je auto nov, u pravilu ugovaramo i kasko osiguranje koje pruža potpunu zaštitu za novog limenog ljubimca.

Novi stan, uređenje sobe ili adaptacija 

Mnogi parovi koji su do zasnivanja obitelji živjeli u podstanarstvu ili kod roditelja dolaskom djeteta žele riješiti svoje stambeno pitanje. Kupuju se stanovi na kredit, nadograđuju se kuće ili se postojeći životni prostor adaptira kako bi odgovarao potrebama rastuće obitelji. Kako djeca rastu, nabavlja se sve više stvari, osobito elektronske opreme. Djeci se već u nižim razredima osnovne škole kupuju mobiteli i računala, a s njima dolaze i troškovi tarifa i održavanja. Kako iznenadne situacije ne bi narušile financijsku stabilnost obitelji, savjetuje se osigurati nekretninu, a  i sami možemo uložiti u sigurnost ugradnjom alarma, protuprovalnih vrata i odgovornim postupanjem.

Osiguranje života

Kad dođu djeca, nameću se pitanja o potrebi štednje i osiguranja života. Par se jednostavno treba zamisliti nad tim što ako obitelj ostane bez prihoda jednog ili oba roditelja, o kojem financijski ovisi. U slučaju da obitelj ostane bez hranitelja, polica životnog osiguranja olakšat će joj financijske brige, a u suprotnom po doživljenju osiguraniku će ostati ušteđena svota koju može iskoristiti kako god želi. Novac os osigurnine može se, primjerice, uložiti u obrazovanje djeteta, uređenje nekretnine ili nešto treće.

Više brige o zdravlju

Odgovorni roditelji brinut će o svom i zdravlju djece jer žele voditi što dulji i kvalitetniji život. Odlično rješenje za sve one koji žele izbjeći pretrpane čekaonice i liste čekanja za specijalističke preglede je dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje se može ugovoriti i za dijete. Život s djecom ionako je prepun briga i obveza, pa bi nam mnogima olakšalo kad bismo znali da onda kad nam je to najpotrebnije možemo računati na brzu i kvalitetnu medicinsku skrb i da možemo na vrijeme poduzeti preventivne mjere kako bismo sačuvali zdravlje.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.