Obavijesti

News

Komentari 0

Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi...

Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi...

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj...

VIDEO

Sindikat biciklista najavio je u utorak prosvjed pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?", koji će se održati u nedjelju, 27. listopada, zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističke infrastrukture i prometa u Hrvatskoj.

Promijenili zakon: Zbog ovog će bicikliste oderati po džepu!
Promijenili zakon: Zbog ovog će bicikliste oderati po džepu!

Sindikat na prosvjed, koji organizira u Zagrebu, ali odnosi se na sve hrvatske gradove, poziva pješake, romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju, odnosno sve građane koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisnim uvjetima za "ne-automobilski" promet, istaknuto je u priopćenju.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže.

No, u stvarnosti su se dogodile kozmetičke promjene, a biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru, poručila je Tena Šarić iz sindikata.

Biciklisti kao građani drugog reda

Dok javnost i pojedini stručnjaci sve više kritiziraju vozače bicikala zbog neodgovornog ponašanja, sindikat upozorava na činjenicu da su biciklisti prisiljeni snalaziti se u korištenju nelegalne infrastrukture - bicikliste se kažnjava jer nemaju kuda voziti, dok nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili.

Inspekcija za ceste, kao ni policija, ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava živote građana.

- Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao ravnopravni sudionici u prometu s pripadajućim obavezama, a auto-centrične prometnice, kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, diskriminiraju ih kao građane drugog reda, poručuju iz sindikata.

Vladimir Halgota, stručni suradnik sindikata, upozorava da se nastavljaju graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, čime se stvara ovisnost građana o automobilima "dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu".

Nedjeljni prosvjed počet će u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle će povorka s policijskom pratnjom krenuti Rooseveltovim trgom te ulicama Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje ulica - Savska do Vintage Industrial Bara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu