Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Račan je upozorio Milanovića na Merzel, no on je kalkulirao'

None Foto: Nikola Cutuk/Dalibor Urukalovic/PIXSELL 20

U srijedu je u slučaju Merzel svjedočila sisačka novinarka Jasmina Jovev, bivša predstojnica kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel, koja je i razotkrila cijelu aferu

U srijedu se nastavilo suđenje Marini Lovrić Merzel, bivšoj SDP-ovoj županici Sisačko-moslavačke županije, koju Uskok tereti za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na privatne zabave. Nakon što je prije tjedan dana Željko Žužić rekao kako je Merzel dao 100.000 eura koje je ona onda sakrila iza nekih slika i rekla mu da se ne brine, na klupi za svjedoke u slučaju Merzel bila je sisačka novinarka Jasmina Jovev, bivša predstojnica kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel, koja je i razotkrila cijelu aferu.

Marina Lovrić Merzel počela je biti zanimljiva javnosti nakon što je o njezinim malverzacijama prva progovorila djelatnica u Županiji, Jasmina Jovev i to u emisiji 'Nedjeljom u 2' i to prije točno četiri godine. Razotkrila je kriminal sisačko-moslavačke županice, konkretno nabrojila lažirane račune, mobing i privatne proslave koje su se plaćale novcem poreznika. Jasmina Jovev obratila se medijima tek nakon što je shvatila da USKOK neće ništa učiniti s njezinim prijavama. 

Dosje Merzel: Kako se obogatila nekoć moćna političarka

Kada je Marina Lovrić Merzel 2014. godine završila u zatvoru ujutro, odmah nakon uhićenja, zatražila je da joj iz zatvora omoguće telefonski poziv Zoranu Milanoviću. Molbi nije udovoljeno. Zaplijenjeni su joj svi albumi sa slikama, kao dokaz ako eventualno bude tvrdila da nekoga ne poznaje. Marina Lovrić opsesivno je čuvala sve fotografije sa svim ljudima s kojima se slikala. S jedne se strane istražuje kupnja nekretnina koje su u posljednjih nekoliko godina kupili rođaci Marine Merzel - vrijede oko 8,4 milijuna kuna - a mogle bi stvarno biti njezine. S druge, u središtu Uskokove pozornosti kupnja je tvrtke Ceste Sisak, piše Express.

skupstina | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisačko-moslavačka županija prodala ju je Silviju Kobešćaku, odnosno tvrtki IGM Turopolje.  Iako tvrtka nije imala nikakav promet, Hypo banka kreditirala je kupnju s 20 milijuna kuna. Razumna objašnjenja zašto Ceste Sisak idu nepoznatom kupcu, bez poslovne prošlosti, iscurilo je s vremenom - iza kupnje je zapravo stajao Željko Žužić, famozan velikogorički tajkun.  

Preko tvrtke su potom obavljene mnoge čudne transakcije, koje su bile predmet istrage.  Malverzacije zbog kojih će se Marina Lovrić Merzel u noviju hrvatsku povijest upisati kao prva županica koja je s vlasti otišla u zatvor - zasad nepoznate dužine trajanja - teške su i stotine milijuna kuna. Osim onih velikih, pozornost privlače neki posve bizarni troškovi. Marina Lovrić je, naime, svako jutro kao županica zahtijevala na radnom stolu buket svježeg cvijeća, a na pladnju narezane kriške svježeg ananasa.

Osim već poznate prakse plaćanja privatnih zabava javnim novcem, zanimljivo je da se Marinu Lovrić tereti i za neobične narudžbe “svinjske potrbušine” za županiju (cijena 121 kuna), te hamburgera, kobasica i graha... U SDP-u su, kako nam je potvrdilo više izvora, za ponašanje sisačke županice znali godinama. U stranci su je zvali “ženski Bandić”. Godinama Sisak šuška o mutnim poslovima županice Lovrić Merzel, no iz straha da će ostati i bez ono malo posla što im je preostalo ili da neće moći u županiji riješiti nijedan svoj problem i dalje ne žele govoriti imenom i prezimenom.

Njezina diploma je najmanji problem

"Svi su se uhvatili njezine diplome, a ona je najmanji problem njezina studiranja. Kako drukčije da kažem nego da ispita nije vidjela. Što se tiče samog diplomskog rada, njega joj je napisala bivša stranačka kolegica. Žena je iz Zagreba i struka joj je medicina, ali bile su prijateljice i zajedno sjedile u Forumu žena SDP-a. Po već znanu običaju, Lovrić Merzel ta prijateljica joj je bivša i više nije u SDP-u. Naime, svi koji išta o njoj znaju pa makar joj i pomagali nestali su iz kruga u kojem se ona kretala. Valjda je mislila da će tako zamesti tragove", rekao je dobro upućeni izvor iz sisačkih političkih krugova.

sudjenje | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Počela s butikom i prodajom turske robe

Prije politike, Marina je već stekla bogato trgovačko iskustvo...

"Svaki tjedan je putovala u Tursku. Ako se dobro sjećam srijeda je bila taj dan u tjednu. Tako se upoznala s vozačem Čazmatransa preko kojeg je došla do šefova te prijevozničke kuće. Tako si je otvorila vrata Čazmatransa te počinje ondje raditi i napredovati, ali ne odustaje od ‘turske trgovine’. Samo si je zapravo olakšala uvoz robe. U Sisku su imali butik gdje su je i prodavali. Napretkom u politici roba iz turske postaje prošlost", pojašnjava naš izvor.

kukuriku | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kao i prethodni sugovornici koji rado govore o Marini, ali pod uvjetom da im se zaštiti identitet, prijatelj iz ‘90-ih potvrdio je njihove teze o oskudnom životu prije Čazmatransa i politike. Isprva je nabavljala robu iz Italije. Prijatelj bi ju odvezao a onda bi ona granicu prelazila vlakom natrpana robom preko glave, kaže naš sugovornik.

"Već tad je imala veze na granici, zbog čega je nesmetano prelazila granice, dok su ovi drugi bili vraćani i po petnaest puta", svjedoči naš sugovornik.  

Poslije se sve svelo na Tursku. Butik koji spominje zapravo je bila prostorija u sklopu Čazmatransova ureda u kojem je nekad radila. Prostori su i dalje tamo, a o njima svjedoče Siščani koji rade u obližnjim trgovinama:

"Pa svi znamo da se ovdje prodavala njezina turska roba. U ovoj drugoj ulici, kako nazivamo ovaj dio grada, radim dulje od 25 godina. Kako to ne bih znala?", iščuđavala se jedna Siščanka.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Račan je poludio kad je čuo

Naš sugovornik dodaje kako se svi hvataju za razdoblje od 2009. nadalje, a da se županica najviše “zaigrala” od 2005. do 2009. godine.

"Znam da je nekadašnji visoko pozicionirani SDP-ovac izvijestio pokojnog Račana o svemu čime se bavi Lovrić Merzel i kakva je osoba. Račan je pobjesnio. Da ga nije zadesila bolest i da je poživio, nikada se ona više ne bi našla na izbornim listama stranke. Kasnije je 2009. sastao se s Milanovićem te i njega upozorio na županicu upravo da jednoga dana stranka ne trpi ovakvu sramotu. Bio je vidno šokiran, ali ništa nije poduzeo. Kalkulirao je zbog glasova koje je SDP-u nosila Lovrić Merzel", dodaje naš izvor iz sisačkih političkih krugova.

Nakon što je nekadašnja šefica kabineta županice Jasmina Jovev javno progovorila o mutnim poslovima Lovrić Merzel, šef SDP-a Milanović je rekao:

“Ovdje se ne radi o vreći graha ili 200 jaja. Ako je istina, Merzel je u ozbiljnom problemu.”

hz | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nije djelovao nimalo iznenađen. Kako bilo, Marina Lovrić Merzel predstavljala je, na svoj način, ostvarenje hrvatskog sna. Bez stvarnog obrazovanja, prodorna, ambiciozna, beskrupulozna, došla je do samog vrha hrvatske politike - i da nije bilo glasovite afere Audi, i otkaza Jasmini Jovev, možda bi još jako dugo bila uzorna, omiljena županica.  

Kupnjom skupe limuzine privukla je pažnju na sebe, a onda su počele curiti neželjene informacije iz prošlosti...  

"Predavao sam u srednjoj sisačkoj školi koju spominje da je završila. Ondje je nije bilo u trećem i četvrtom razredu. Koliko ja znam došla je do diplome srednje medicinske škole u Prijedoru", rekao je dobro upućeni izvor iz Siska. 

Spomenuta sisačka škola danas nosi ime Srednja škola Viktorovac. U školi nisu htjeli reći ništa o njoj. 

- Ne možete dobiti tako osobne podatke. To je privatna stvar, ali nazovite direktoricu - rečeno nam je. 

Komentari (182)
  • Na isti način kao i HDZ-ovci, po istoj špranci rade i SDP-ovci. Šuica? Ova je samo njena lošija kopija! NAROD je glasanjem za HDZ/SDP 28 godina omogučio zločinačkoj organizaciji da od tumora krene metastazirat kapilarno u sve pore društva, KEMOTERAPIJA bi bila MICANJE S VLASTI obje te partije i nova vlada koja bi preuzela institucije koje ove dvije stranke kontroliraju i konačno lopove poslala di im je mjesto. NAROD dakle jedini ima tu moć a dok god moć daju lopovima biti će i lopovluka!

    2. 10. 2019,   09:32
  • Je dobit će 12 godina malo sutra, evo ja stvarno ne znam odakle vam takve gluposti, pa ni ratni zločinac vasiljko nije toliko godina dobio, hahahahaha!!!

    2. 10. 2019,   09:11
  • Ovakvih je 99% u Saboru, a o sudstvu da i ne govorim.

    2. 10. 2019,   09:18