Obavijesti

News

Komentari 11

Kako smanjiti broj nesreća: Dronovima love prijestupnike

Kako smanjiti broj nesreća:  Dronovima love prijestupnike
1

Zbog velikog broja stradalih u prometu, Kosovo je uvelo visoke novčane kazne za prometne prekršitelje, a od nedavno, u provođenju prometnih pravila policija se služi dronovima

VIDEO

Policija u Kosovu počela je koristiti dronove za lov na vozače koji krše prometna pravila kako bi smanjili visoku stopu prometnih nesreća.

Od siječnja ove godine, u ovoj maloj balkanskoj državi na snazi je novi zakon kojim su propisane velike novčane kazne za prekršitelje, a policija je počela patrolirati po prometnicama u neobilježenim vozilima. 

Malo izvan glavnog grada Prištine, policijski službenici lansirali su dva drona. Nije prošlo ni nekoliko minuta, dron je snimio vozača u preticanju drugog vozila preko pune linije na mostu preko autoceste koja povezuje Prištinu i Skopje, javlja Reuters

Vozač je bio poprilično iznenađen kada ga je zaustavila policija i pokazala mu iPad sa snimkom njegovog prekršaja. Vozač koji počini ovakav prekršaj mora platiti kaznu koja može iznositi i do 300 eura, gubi vozačku na šest mjeseci i dobiva dva negativna boda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O tome koliko su novčane kazne rigorozne govori podatak da je prosječna mjesečna plaća u Kosovu oko 500 eura. 

Najviše nesreća u ljetnim mjesecima

- Ova jedinica prometne policije fokusirat će se na prijestupnike koji prelaze preko pune bijele linije u područjima u kojima je zabranjeno pretjecanje ali i onih koji ne poštuju crvena svjetla na semaforu - objasnio je policijski narednik Querim Hetemi

Hetemi je konstatirao da je nova regulativa omogućila smanjivanje smrtnosti u prometu, pa su tako ove godine u razdoblju od siječnja do kolovoza imali 82 smrtna slučaja u prometu. Za usporedbu, u istom periodu prošle godine na cestama je poginulo 85 ljudi. 

I broj ozlijeđenih u prometu je u blagom padu - ove godine u prometu ozlijeđeno je 8.312 ljudi. Kako je Kosovo država s populacijom od svega 1,8 milijuna ljudi, te brojke doista zvuče alarmantno. 

Najviše nesreća na Kosovu događa se u ljetnim mjesecima, u srpnju i kolovozu kada se ljudi koji žive u inozemstvu vraćaju u Kosovo na godišnji odmor. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)