Obavijesti

News

Komentari 219

Prijeti joj otkaz: Pustili su je da radi, a blatila je Njemačku

Prijeti joj otkaz: Pustili su je da radi, a blatila je Njemačku
1

Diplomatkinju Elizabetu Mađarević opozvali su iz Berlina, a sad joj prijeti i otkaz. Još je 2015. godine Mađarević žestoko napadala njemačku politiku zbog izbjegličke krize

VIDEO

Diplomatkinja Elizabeta Mađarević, koja želi čistu, samo “bijelu” Hrvatsku, opozvana je iz veleposlanstva RH u Berlinu, mandat joj je prekinut i prijeti joj otkaz.

Pokretanje videa...

00:25

Njezin šef, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, rekao je kako je Mađarević učinila teške povrede službeničke dužnosti, a slučaj ide na Službenički sud koji će odlučiti hoće li dobiti otkaz. Ministar očekuje stroge sankcije, no ne želi prejudicirati sudsku odluku. Nema govora o tome da joj je profil hakiran, rekao je ministar. Na pitanje kako je moguće da Ministarstvo nije znalo za stavove svoje zaposlenice u Berlinu, poznate već godinama, odgovorio je kako će se utvrditi je li bilo propusta. Vjeruje da je sustav dobar, “ali očito internet i tehnologija imaju neke svoje mane, što ćemo utvrditi, kao i to je li se moglo znati”, rekao je novi ministar.

Žao mu je što nisu uspjeli prevenirati skandal koji će Hrvatskoj nanijeti štetu, zaključio je Grlić Radman.

“Politika Njemačke je na europskoj razini vrlo opasna. Njemačka se ponaša neodgovorno. Iskorištava Europsku komisiju kao instrument za nametanje vlastitih prijedloga za rješavanje krize”, dio je to znanstvenog rada Elizabete Mađarević, sad bivše prve tajnice veleposlanstva RH u Njemačkoj.

'EU radi za interese Njemačke'

'Nema govora o hakiranju, a Hrvatskoj je nanesena šteta'
'Nema govora o hakiranju, a Hrvatskoj je nanesena šteta'

Rad naslova “Izbjeglička kriza - najveći izazov za nacionalne države i EU” objavljen je, otkrili smo, 2015. u časopisu Notitia. U njemu se diplomatkinja oštro obrušila na Njemačku i Europsku komisiju, a istodobno je, od srpnja 2013. do ožujka 2015., u Europskoj komisiji radila, kao što je do 2011. bila i dio tima za pregovore o ulasku Hrvatske u EU. Šest godina prije toga je pak godinu dana stažirala u njemačkom Bundestagu.

Postavlja se pitanje kako je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlin početkom ove godine na mjesto prve tajnice poslalo Elizabetu Mađarević i kako je moguće da je uopće s takvim stavovima, koji su nadležnima morali biti poznati najmanje od 2015., u diplomaciji mogla raditi, k tome još i napredovati do Njemačke, koju blati.

“Zbog čega bi bilo koje europsko društvo ili narod trebali prihvatiti nasilno naseljavanje nekoliko tisuća kulturološki potpuno drugačijih stranaca u njihove zemlje”, pita se u radu diplomatkinja. Tu nastaje, kaže, problem demokracije, kao i EU kakve poznajemo, a koji će takvom politikom biti uništeni. Iako je radila u Bruxellesu, u kabinetu povjerenika Komisije za potrošačku politiku, Mađarević misli da se EU ne smije promatrati kao jedna, zajednička država.

Ovo je hrvatska diplomatkinja: 'Bijela Europa je čista Europa'
Ovo je hrvatska diplomatkinja: 'Bijela Europa je čista Europa'

SOA ne provjerava stavove

Ne postoji, kaže, jedan europski narod, nego su ljudi rođeni u jednoj zemlji kao pripadnici jedne zemlje članice. Članovi Komisije, naglašava, imaju odgovornost biti nepristrani i “ne donositi odluke prema instrukcijama bilo koje vlade”. Međutim, dodaje, interes svih je najčešće interes najsnažnijih država članica. Nijemci s 20 posto zauzimaju vodeća mjesta unutar Komisije, slijede Britanci, Španjolci i Francuzi, kaže Mađarević, a manje zemlje imaju male šanse da se njihovi interesi uopće razmotre. Grlić Radman kaže da nije zgodno da njemački mediji pišu sad o tome. Na pitanje je li sustav zakazao, odgovara kako se mogu napraviti poboljšanja u njemu. Ne može on znati, međutim, što je bilo 2015. Nije na Facebooku pa nije bio upoznat ni s objavama, rekao je ministar, kao da sam, a ne sigurnosne službe, mora provjeravati zaposlenike.

Iako svi budući diplomati moraju proći sigurnosnu provjeru SOA-e, njihovi se politički stavovi pritom ne propituju ni ispituju, govori nam hrvatska diplomatkinja koju smo zamolili da nam otkrije kako se u diplomatskoj zajednici komentira skandal.

- Istina je da, u teoriji, možeš biti i član Ku Klux Klana te prolaziš sigurnosnu provjeru. SOA-ina provjera nema veze s ideologijom ni ideološkim preferencijama. No ovdje je problem nešto drugo. Nas u diplomaciji najviše čudi činjenica da je ovoj ženi, a ona je srednji diplomatski rang, dakle nije tajnica, uopće palo na pamet izražavati svoje političke stavove na društvenim mrežama! Naprosto, prema pravilima službe, diplomati ništa ne smiju javno komentirati - govore nam naši diplomatski predstavnici. Nastavili su kako su Facebook i društvene mreže javni mediji, nije tu ni zatvoreni profil opravdanje.

Elizabetu Mađarević povukli iz veleposlanstva i suspendirali je
Elizabetu Mađarević  povukli iz veleposlanstva i suspendirali je

Provjera traje mjesecima

- Ona nije obični građanin, nego državni službenik i diplomatski predstavnik svoje zemlje u inozemstvu. Možeš objavljivati ponešto o privatnom životu, putovanjima, djeci, mačkama ili psima, ali nediplomatski komentirati ovakve stvari je posve nedopustivo. Pa zamislite samo kakav bi skandal izbio da naši u Washingtonu počnu pisati o Trumpu? To su notorna pravila ovoga posla - govore nam naši sugovornici pa pripominju kako bi bilo zanimljivo vidjeti i tko je lajkao njezine objave, ima li i tu naših diplomata. Zaključuju da je lajkanje vrlo jasno izražavanje stava. Od neslužbenih izvora unutar Ministarstva vanjskih poslova čujemo kako je vrlo neobično da je Mađarević sve ovo vrijeme radila i napredovala, a moralo se znati za njezine stavove. Objavljivala ih je prije nego što je, početkom ovoga mjeseca, “hakirana”, kako se požalila iseljeničkom portalu.

- Kad se nekoga šalje u diplomaciju, mora proći provjeru koja traje dva, tri mjeseca. U tom procesu zaposlenik mora reći i koje društvene mreže i mailove koristi - kaže nam sugovornik u ministarstvu uz uvjet anonimnosti. Nije mu poznato, odgovara, je li ministarstvo nakon ovog skandala počelo provjeravati privatne statuse svojih zaposlenika i ima li još zaposlenika koji se na društvenim mrežama slično ponašaju. Novim pravilnikom im se zabranjuje bilo kakvo javno istupanje bez odobrenja nadređenih, no taj pravilnik, kaže nam sugovornik, nema pravnu snagu.

Plenković zgrožen

Rijeka: Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj

- Ne može netko biti u diplomaciji od 8 do 16 sati, a onda privatna osoba koja iznosi privatne stavove kako želi - kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

- To je krajnje neprihvatljivo. Bio sam diplomat. Ako ste na dužnosti i na mandatu u zemlji primateljici, to se ne radi - komentirao je skandal premijer Plenković.
Njemački mediji pišu da se skandal događa uoči hrvatskog predsjedanja EU-om iduće godine.

Mimica: Prestala je raditi zbog neprilagođenosti radu u Komisiji

- Moj odabir se temeljio na dobrom životopisu, razgovoru i radnom iskustvu i doprinosu koji sam tražio za poslove na povezivanju vanjske i sigurnosne politike. Jednako tako, i preostala tri savjetnika u ured potpredsjednika Vlade došla su iz Ministarstva vanjskih poslova. Nemam nikakvih saznanja da bi za vrijeme nase trogodišnje suradnje u Vladi RH i Europskoj komisiji kolegica Mađarević iskazivala, službeno ili neslužbeno, ikakve stavove koji bi bili suprotni vladinoj i državnoj politici - rekao je Neven Mimica o Mađerović za tportal. Ona je naime njemu bila savjetnica u uredu potpredsjednika Vlade RH te godinu i pol kao administrativni službenik u njegovu kabinetu europskoga povjerenika za zaštitu potrošača. 

Kaže i da je ona 2015. prestala raditi u kabinetu zbog  osobne neprilagođenosti načinu rada u Europskoj komisiji.

- Sve što je nakon toga radila paralelno sa svojim službenim statusom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova samo ukazuje da će se Ministartvo morati pozabaviti s puno većim uvođenjem reda u svoje djelovanje nego li bi to bilo rješavanje pojedinačnog slučaja Mađarević - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21