Obavijesti

News

Komentari 2

Kako su zvijezde utjecale na razvoj i status tenisica?

Kako su zvijezde utjecale na razvoj i status tenisica?

Danas su tenisice dio urbanog života. Njihov put od sportskih terena do modnih pista trajao je cijelo jedno stoljeće, a velike holivudske zvijezde utjecale su na modni put naše omiljene obuće

VIDEO

Tenisice više nisu samo obuća za sportske terene, što pokazuju i vodeće modne blogerice i manekenke. Naime, one i više nego uspješno u street styleu spajaju ženstvenost i udobnost, a tenisice su u takvim kombinacijama neizostavan detalj. Bez obzira idete li na subotnju špicu ili u ludi noćni izlazak s njima uvijek možete izgledati šik.

Obuća koju svi imamo u ormaru, za dnevne ili sportske aktivnosti, ima zanimljivu prošlost. Krajem 19. stoljeća u SAD-u se pojavljuju prve gumene tenisice s platnenim vrhovima, a masovna proizvodnja počinje 1917. Njihovo širenje u Europu nastavlja se dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali u to doba tenisice su bile dovoljno dobre samo za igranje tenisa ili neku drugu sportsku aktivnost.

Međutim, 50-tih godina tinejdžeri ih počinju nositi i kao modni dodatak. Najzgodniji buntovnik tog doba James Dean tenisicama je dao potpuno novo značenje. Nakon njegove uloge u filmu "Buntovnik bez razloga" postale su simbol mladenačkog bunta i novog doba.

Trebalo je proći još nekoliko desetljeća da tenisice potpuno zavladaju urbanim životom. Zvijezda koja i danas sjaji na crvenom tepihu, Jane Fonda, 80-tih je godina bila kraljica aerobika, svi su vježbali i živjeli sportski. Tih ludih osamdesetih uz šarenu odjeću i natapiranu kosu, tenisice su se nosile uz sve kombinacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sportska obuća ulazi i u svijet visoke mode. Modna kuća "Gucci" 1984. godine izbacuje prve tenisice s potpisom. Slavna Cybill Shepherd, tada diva malih ekrana, pojavljuje se godinu dana poslije na dodjeli nagrade Emmy u ekstravagantnoj kombinaciji elegantne večernje haljine i narančastih Reebok tenisica.

Iduća desetljeća donijela su samo potvrđivanje modnog statusa tenisica. Razvijaju se sportske tenisice s posebnim materijalima koji su potpuno prilagođeni svakoj sportskoj aktivnosti. Tako je u neke modele zrak upumpan u tenisicu kako bi bolje pristajala uz nogu. Sve je važnija stabilnost i kontrola pokreta, a počinju se raditi prilagodbe za ženska i muška stopala.

U 21. stoljeću sve je češća suradnja između zvijezda i proizvođača. Tako je jedan od najvećih glazbenika današnjice reper Jay Z 2002. godine ušao u suradnju s Reebokom, a te tenisice su postale jedne od najprodavanijih u povijesti. Zadnja suradnja s reperom Kendrickom Lamarom samo potvrđuje koliko je važna jedinstvenost u svijetu obuće. Poseban dizajn je osmišljen i za suradnju Reeboka i dobitnice Grammyja Alicie Keys 2013. godine. Naime, tenisice su dizajnirane tako da ocrtavaju ključne momente života glazbenice pa raspored srebrnih kuglica na crnoj pozadini podsjeća na klavirske tipke, čime je još jednom potvrđen sjajan spoj glazbe i mode.

Vodeće svjetske modne ikone poput Gigi Hadid i dalje pokazuju kako ih nositi sa stilom, pa su tako Reebok Club C tenisice postale obvezna obuća za mlađu generaciju. Izgledaju retro i moderno, udobno i lijepo. Nekad se u njima igrao tenis, a danas njima potvrđujete modni status.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje