Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako su zvijezde utjecale na razvoj i status tenisica?

Danas su tenisice dio urbanog života. Njihov put od sportskih terena do modnih pista trajao je cijelo jedno stoljeće, a velike holivudske zvijezde utjecale su na modni put naše omiljene obuće

Tenisice više nisu samo obuća za sportske terene, što pokazuju i vodeće modne blogerice i manekenke. Naime, one i više nego uspješno u street styleu spajaju ženstvenost i udobnost, a tenisice su u takvim kombinacijama neizostavan detalj. Bez obzira idete li na subotnju špicu ili u ludi noćni izlazak s njima uvijek možete izgledati šik.

Obuća koju svi imamo u ormaru, za dnevne ili sportske aktivnosti, ima zanimljivu prošlost. Krajem 19. stoljeća u SAD-u se pojavljuju prve gumene tenisice s platnenim vrhovima, a masovna proizvodnja počinje 1917. Njihovo širenje u Europu nastavlja se dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali u to doba tenisice su bile dovoljno dobre samo za igranje tenisa ili neku drugu sportsku aktivnost.

Međutim, 50-tih godina tinejdžeri ih počinju nositi i kao modni dodatak. Najzgodniji buntovnik tog doba James Dean tenisicama je dao potpuno novo značenje. Nakon njegove uloge u filmu "Buntovnik bez razloga" postale su simbol mladenačkog bunta i novog doba.

Trebalo je proći još nekoliko desetljeća da tenisice potpuno zavladaju urbanim životom. Zvijezda koja i danas sjaji na crvenom tepihu, Jane Fonda, 80-tih je godina bila kraljica aerobika, svi su vježbali i živjeli sportski. Tih ludih osamdesetih uz šarenu odjeću i natapiranu kosu, tenisice su se nosile uz sve kombinacije.

Sportska obuća ulazi i u svijet visoke mode. Modna kuća "Gucci" 1984. godine izbacuje prve tenisice s potpisom. Slavna Cybill Shepherd, tada diva malih ekrana, pojavljuje se godinu dana poslije na dodjeli nagrade Emmy u ekstravagantnoj kombinaciji elegantne večernje haljine i narančastih Reebok tenisica.

Iduća desetljeća donijela su samo potvrđivanje modnog statusa tenisica. Razvijaju se sportske tenisice s posebnim materijalima koji su potpuno prilagođeni svakoj sportskoj aktivnosti. Tako je u neke modele zrak upumpan u tenisicu kako bi bolje pristajala uz nogu. Sve je važnija stabilnost i kontrola pokreta, a počinju se raditi prilagodbe za ženska i muška stopala.

U 21. stoljeću sve je češća suradnja između zvijezda i proizvođača. Tako je jedan od najvećih glazbenika današnjice reper Jay Z 2002. godine ušao u suradnju s Reebokom, a te tenisice su postale jedne od najprodavanijih u povijesti. Zadnja suradnja s reperom Kendrickom Lamarom samo potvrđuje koliko je važna jedinstvenost u svijetu obuće. Poseban dizajn je osmišljen i za suradnju Reeboka i dobitnice Grammyja Alicie Keys 2013. godine. Naime, tenisice su dizajnirane tako da ocrtavaju ključne momente života glazbenice pa raspored srebrnih kuglica na crnoj pozadini podsjeća na klavirske tipke, čime je još jednom potvrđen sjajan spoj glazbe i mode.

Vodeće svjetske modne ikone poput Gigi Hadid i dalje pokazuju kako ih nositi sa stilom, pa su tako Reebok Club C tenisice postale obvezna obuća za mlađu generaciju. Izgledaju retro i moderno, udobno i lijepo. Nekad se u njima igrao tenis, a danas njima potvrđujete modni status.

Tema: Native sadržaj

Komentari (2)
  • reklama za reebok...zasto ovdje ne pise promo?

    30. 3. 2017,   12:03
  • Naziv TENISICE je apsolutno besmislen.......skoro kao i ženska momčad :))))))))))

    31. 3. 2017,   07:37