Obavijesti

News

Komentari 22

Kada je pravo vrijeme da šefa tražite povišicu plaće?

Kada je pravo vrijeme da šefa tražite povišicu plaće?

Važno je da nadređenom objasnite što točno radite i da, s obzirom na obujam posla, radite prekovremeno kako biste sve stigli. Bojite se da će vas šef smatrati nezahvalnim? Sve su ovo nerealni strahovi...

VIDEO

Razgovor o povišici nije lak, pogotovo ako je vaš šef zauzet da nije stigao primijetiti koliko naporno radite. A vi radite puno više nego što vam je u opisu posla. Povišicu je legitimno tražiti, ako iza vas stoje konkretna postignuća. Naglasite činjenicu da obavljate dva posla, a plaćeni ste samo za jedan. Ovdje je važno strateški razmišljati. Nemojte ući u razgovor sa šefom u stilu "nije fer, ubijam se od posla, a kolega po cijeli dan šeta". Važno je da nadređenom objasnite što točno radite i da, s obzirom na obujam posla, radite prekovremeno kako biste sve stigli. Bojite se da će vas šef ismijati ili smatrati nezahvalnim te potražiti 'jeftinijeg' radnika? Sve su ovo nerealni strahovi koji vam onemogućavaju da se na zdrav način zauzmete za sebe. Zato, pitajte. Jer ako ne pitate, nitko vam neće niti dati.

Kelly Coffey zna kako za svoju tvrtku zaraditi dosta novca. Kao glavna izvršna direktorica američke banke JPMorgan Chase, koja upravlja bogatstvom bogatih klijenata, podigla prihode za deset posto. Smatra da tvrdi pregovori ne donose uvijek uspjeh te da bi taktičniji pristup mogao donijeti više koristi. Bilo da tražite povišicu ili pak pregovarate o novom poslu, Coffey kaže da će vam više uspjeha donijeti iduća rečenica: “Cilj mi je imati xy tisuća kuna plaću. Što trebam napraviti da bih to postigao?” Smatra da bi takvo pitanje moglo lakše dovesti do povišice.

Postavite li pitanje na koje je samo moguće odgovoriti s da li ne, zatvarate vrata daljnjim pregovorima, piše Inc. Ako vam odgovore negativno, nemate kamo, razgovor je završen. Od povišice neće biti ništa, barem ne u neko skorije vrijeme. Kada postavite otvoreno pitanje poput onoga kojeg je Coffey predložila, ostavljate prostor za razgovor s poslodavcem.

Upravo zato zlatni savjeti su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Nikad sebe ne podcjenjujte i uvijek vrijedi pokušati
  • Na stol stavite sve argumente i jasno izložite zbog čega točno tražite povišicu
  • Je li vam se opseg posla toliko povećao, ali vi i dalje marljivo ispunjavate sve zadatke. Ako imate tremu, sve ovo zapišite na papir i krenite kod šefa potpuno spremni.
  • Ako vaš plan i ne uspije, onda barem pokušajte dogovoriti neke alternativne oblike nagrađivanja kao što je raniji odlazak s posla, slobodne dane, korištenje službenog automobila (to naravno ovisi o vašoj poziciji)

 

Poslodavac 3.0.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Prekovremeni rad: Benefit ili prokletstvo za poslodavca?
ISTRAŽILI SMO

Prekovremeni rad: Benefit ili prokletstvo za poslodavca?

Pitali smo stručnjake u kojim je slučajevima ostajanje na poslu izvan radnog vremena opravdano, korisno i motivacijsko za obje strane, a kad zapravo počinje biti teret kompanijskog poslovanja. Kako uopće prekinuti takav začarani krug?

Dobro je znati: Što poslodavac prvo gleda u životopisu
PREDSTAVITE SE U PRAVOM SVJETLU

Dobro je znati: Što poslodavac prvo gleda u životopisu

Pri odabiru zaposlenika kompanije se vode ustaljenim kategorijama – obrazovanje, iskustvo, vještine. No tu je i čitav niz komparativnih prednosti koje poslodavac traži od budućih djelatnika. Što trebate imati na umu pri kreiranju životopisa, ali i na razgovoru za posao, saznajte u nastavku
Što ćemo sve plaćati, a od čega ćemo biti oslobođeni u 2021.
PLAN ZA OPORAVAK

Što ćemo sve plaćati, a od čega ćemo biti oslobođeni u 2021.

Od Nove godine na snagu stupaju nove Vladine mjere koje bi trebale rasteretiti gospodarstvo i poduzetnike. Većini zaposlenika povećat će se plaće, a ukida se i porez na nekretnine te smanjuje porez na dobit za male i srednje tvrtke