Obavijesti

Promo sadržaj

Kaltenberg pivo – pivski užitak u ime kraljevskog grba

Kaltenberg pivo – pivski užitak u ime kraljevskog grba
9

Tradicija pivarstva u Bavarskoj seže daleko u prošlost. Veza između vladajuće obitelji Bavarske i piva započela je još davne 1260.g., kada je prvi put zabilježeno da je pivovara u vlasništvu kraljevske bavarske obitelji Wittelsbach

U to vrijeme vojvoda Ludwig Der Strenge preselio je svoju rezidenciju u München i otvorio pivovaru u vlastitoj kući. Od tada je pivo postalo iznimno važan element bavarskog života, kako društvenog tako i političkog.  

1516.g. donesen je povijesni dokument koji je i danas poznat u cijelom svijetu pod nazivom ''Zakon o čistoći'' tzv.''Reinheitsgebot'. Zakon o čistoći piva donesen je u vrijeme vladavine Wilhelma IV. Prema ovom zakonu, pivo se od tada pa sve do danas proizvodi isključivo od 4 sastojka: slada, hmelja, vode i pivskog kvasca.

Kako bi se regulirala i uravnotežila upotreba pšenice za kruh i pivo, 1577. godine bavarski vladar Maximilian uspostavio je monopol nad pšeničnim pivom. Više od 200 godina pšenično pivo se proizvodilo u više od 40 pivovara pod središnjim sustavom nabave i upravljanja kvalitetom.

1810.g. održalo se vjenčanje Ludwiga I i Therese od Saxe-Hildburghausen, taj datum bio je polazna točka za najveći svjetski festival piva – Oktoberfest u Münchenu. Kralj Ludwig II osnovao je svjetsku renomiranu Akademiju pivara na Sveučilištu Weihenstephan 1868.g. Postizanje bolje kvalitete piva, ušteda energije i održivost, postala je ikona istraživanja i proučavanja piva.

Danas Njegovo Kraljevsko Veličanstvo princ Luitpold od Bavarske nastavlja tradiciju proizvodnje piva u kraljevskoj bavarskoj obitelji, ne samo u dvorcu Kaltenberg, nego i na međunarodnoj razini. Blisko surađujući s Kaltenbergovim međunarodnim partnerima, uspostavio je stroge standarde za pripremu piva i doveo užitak bavarskog piva u mnoge zemlje.

Kaltenberg pivo proizvodi se u pivovari Kaltenberg Adria koja je otvorena 2018. godine na Kukuljanovu. Proizvodnja je opremljena najsuvremenijim laboratorijem radi kontrole kvalitete proizvoda na visokom nivou. Za vrhunsku kvalitetu piva brinu se bavarski majstor pivar pomoću čijeg se iskustva proizvodi puno različitih okusa i vrsta piva u relativno malim serijama. 

Sva piva proizvedena su sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, a svaki sastojak je pažljivo odabran što čini kvalitetu piva besprijekornom. U sklopu kompleksa otvoren je i restoran Ludwig's gastro pub koji raspolaže sa 150 unutarnjih sjedećih mjesta te pivskim vrtom koji može primiti još 150 gostiju. Restoran odiše industrijskim, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju posjetitelji mogu vidjeti proizvodnju piva. U sklopu restorana odvijaju se razni eventi, koncerti, proslave rođendana te organizirano edukativno razgledavanje proizvodnje piva tzv. „Beer Tour".

Pivovara je za početak predstavila dvije varijante Kaltenberg piva: Kaltenberg Pils i Kaltenberg Hefeweissbier, te tamno pivo König Ludwig Dunkel. Odnedavno se proizvodi i Kaltenberg Royal Lager pivo.

KALTENBERG PILS

Kaltenberg Pils najprodavaniji je pivski stil u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Proizvodi se prema Bavarskom zakonu o čistoći piva i obiteljskom receptu. Proizveden je iz odabrane vrste slada, najfinijeg Hallertau hmelja i posebne sorte Kaltenberg kvasca. Harmonija svježine, arome hmelja, citrusa i voćnog meda, te pomalo suhog i pjenušavog okusa s dugotrajnim i intenzivnim osjećajem nakon svakog gutljaja impresionira istinske pivske znalce.

KALTENBERG HEFEWEISSBIER

Kaltenberg Hefeweissbier je kraljevsko bavarsko specijalno pivo proizvedeno prema izvornom receptu pšeničnog piva kraljevske obitelji. Za proizvodnju ovog klasičnog pšeničnog piva koriste se najfinije sirovine, a pivo je prirodno mutno zbog čiste sorte kvasca. Uz osvježavajuće note voćnih okusa, banane i dinje, mogu se osjetiti i primjese meda.

KALTENBERG ROYAL LAGER

Kaltenberg Royal Lager je pivo s posebnim sortama slada, koje je odabrao i odobrio kraljevski bavarski majstor pivar, ima glatko zreli okus i ugodnu gorčinu koja dolazi iz Hallertau Hmelja. Zahvaljujući dugom i preciznom procesu sazrijevanja, pivo je kristalno bistro sa stabilnom kremastom pjenom, suhog i laganog okusa. Početna aroma je svježa i slatka s notama žitarica i sijena, kojeg prate aroma lubenice i meda s hmeljem u pozadini. Okus je elegantan, svjež i čist, zaokružen i uravnotežen s ugodnom slatkoćom i dozom gorčine. Ovo pivo je pjenušavo, bez naknadnog okusa gorčine i vrlo pitko.

KÖNIG LUDWIG DUNKEL

Ovo tamno pivo tržišni je lider u segmentu tamnog piva u Bavarskoj. König Ludwig Dunkel sadrži tri različita tipa slada, najbolji Hallertau hmelj te vlastiti Kaltenberg kvasac. Bakrene je boje, kristalno čist, s čvrstom, stabilnom i kremastom pjenom.

Pokretanje videa...

00:36


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.