Obavijesti

News

Komentari 6

Kamere i dvostruke brave čuvaju ispite za maturante

Kamere i dvostruke brave čuvaju ispite za maturante
1

DRŽAVNA MATURA Učenici su jučer polagali ispite iz biologije i vjeronauka. Škole su uvele nadzorne kamere i postrožile pravila kako ne bi bilo krađe ispita ni prepisivanja

VIDEO

Zadnja dva dana sam konstantno učila i pripremala se, ponovila sam gradivo sva četiri razreda. Ipak, jučer na maturi nisam baš puno znala. Većinu sam rješila na sreću, pogađajući točan odgovor. Prvih 50 pitanja bila su na zaokruživanje, a ostalih 50 smo odgovorali s jednom riječi ili jednom rečenicom. Rekla nam je to Laura Grčević (19), maturantica zagrebačke IV. gimnazije. Laura je jedna od 7000 maturanata koji su jučer polagali biologiju kao izborni predmet.

Ne žele imati probleme

Kako se ne bi ponovili prošlogodišnji slučajevi prepisivanja, krađe ispita te objavljivanja na društevim mrežama, škole su postrožile pravila i mjere sigurnosti.

- Prije 15 dana postavili smo videonadzor zbog sigurnosti ispitnih materijala, a u dogovoru s policijom na školsku zgradu smo postavili kamere. Imamo i alarmni sustav u zaštićenim prostorijama gdje se nalaze materijali za ispit. Polaganju državnog ispita pristupamo vrlo ozbiljno, a i unutar škole imamo pravila, svaki nastavnik i pomoćni djelatnik ima svoj red i odgovornost. Do sada nismo imali nikakvih problema niti incidenata, a vjerujem da će tako i ostati – rekao je Damir Mandić, ravnatelj karlovačke gimnazije.

U gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu potvrdili su nam da su u dogovor s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provođenje mature, pojačali policijsku ophodnju oko škole.

- Pojačano je i dežurstvo te kontrola ulaska u školu. Ispiti se provode u skladu s pravilnicima i naputcima koje dobivamo od NCVVO. O svemu su upoznati učenici, roditelji i nastavnici – rekao je prof. Goran Zavor, ravnatelj slavonskobrodske gimnazije. Dodaje da odmah obavještavaju NCVVO ako se učenici uhvate u prepisivanju, te da ti đacinemaju pravo izlaska na ispit sljedeće dvije godine. Učenici ne smiju imati mobitele, ručne satove niti bilo kakav pribor koji nije propisan.

Neslužbeno doznajemo da su učenici slavonskobrodske gimnazije u zahod mogli ići samo uz pratnju dežurnog nastavnika.

- Mi se inače svake godine dobro pripremimo i organiziramo za polaganje mature tako da dosad nismo imali problema ni incidentata. Jučerašnje polaganje dva predmeta prošlo je u redu i nadam se da će tako biti i iduće dane - rekla je ravnateljica riječke Ekonomske škole Laura Grubišić.

Strogo čuvana tajna

Ravnatelj riječke Građevinske tehničke škole Boris Petrović kazao nam je da za polaganje ispita imaju posebnu prostoriju s duplim ključem.

- Ključeve posjeduje samo koordinatorica mature i ja. Do sada nismo nikad imali problema niti ćemo imati ikakav nadzor policije jer kod nas za to nema potrebe - objašnjava.

Ravnatelj pulske Strukovne škole Ivo Bebek rekao je da je državna matura protekla u redu.

Za tjedan dana polažu hrvatski

- Na ispite iz vjeronauka i biologije izašlo je 9 maturanata i nije bilo nikakvih neugodnih ili izvanrednih situacija. Očekujemo da će i narednih dana biti tako. Kod nas nije osiguravala policija - rekao je Bebek.

U splitskoj 3. gimnaziji 66 učenika polagalo je na državnoj maturi ispit iz biologije kao izbornog predmeta. Nisu zabilježeni nikakvi problemi.

- Đaci su uredno sve napisali, što i ne čudi jer mi imamo učenike među najboljima u Hrvatskoj koji imaju jako dobre rezultate na državnoj maturi – kazala je Mirajan Matijević, ravnateljica splitske gimazije.

U splitskoj Zdravstvenoj školi na ispit iz biologije izašlo je 145 učenika.

- Smatram da kod nas nema potreba za pojačanim mjerama sigurnosti, posebice jer imamo dobro čuvanu i modernu školu. Nisu nam potrebne policijske ophodnje, smatram da bi netko vrlo teško provalio i došao do testova – rekla je Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole Split.

Idući tjedan počinje polaganje obaveznih predmeta. Tako 14. i 15. lipnja učenici polažu hrvatski jezik. Engleski se polaže 22. lipnja, a matematika dan kasnije 23. lipnja. Rezultati državne mature bit će objavljeni 13. srpnja, a svjedožbe se dijele 21. srpnja.


Škole angažirale i policiju

U Policijskoj upravi Splitsko - dalmatinske županije doznajemo kako nije bilo posebnih ophodnji za državnu maturu, već su se škole obilazile u sklopu regularnih policijskih kontrola koje se obavljaju svakodnevno po gradskim četvrtima. Dodaju kako su stupili u kontakt s odgovornim osobama u školama te ih savjetovali o sigurnosti. Dodaju da su na raspolaganje školama u slučaju nepredviđenih situacija oko ispita.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je