Obavijesti

News

Komentari 6

Kamo s otpadom?! Za olupinu automobila kuna po kilogramu

Kamo s otpadom?! Za olupinu automobila kuna po kilogramu
1

Pri preuzimanju automobila za otpad mogu ga i izvagati. Može biti i teži nego što piše u prometnoj, no pri isplati će računati po kilaži iz prometne...

VIDEO

Pri predaji starog auta tvrtki koja sakuplja otpadna vozila treba dokazati vlasništvo kako biste dobili naknadu.

To se može učiniti kopijom prometne dozvole ili nekog drugog dokumenta na kojemu piše tko je vlasnik te davanjem osobne iskaznice na uvid. Automobil na otpad može predati i netko tko nije vlasnik, ali mora imati vlasnikovu punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika.

Automobil se može odvesti do sakupljača, ali i ne mora. Po njega u vlasnikovo dvorište može doći tvrtka koja je za to ovlaštena. Lista tih tvrtki je na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u kategoriji gospodarenje otpadom/posebne kategorije otpada/otpadna vozila. Po auto moraju doći najkasnije 30 dana od poziva.

- Posjednik otpadnog vozila ima pravo na puni iznos naknade koju mu isplaćuje sakupljač, ako predaje cjelovito vozilo koje mora imati motor (glavu, blok i karter) te karoseriju (školjku, poklopac motora, poklopac prtljažnika i sva vrata). Naknada za predaju otpadnog vozila na oporabu je kuna po kilogramu, umanjeno za porez i prirez. Ako vlasnik predaje vozilo koje nije cjelovito, ima pravo na polovinu iznosa. Pod masom vozila podrazumijeva se ona koja je navedena u prometnoj dozvoli. Od nje se oduzima 75 kilograma za vozača i još 40 za gorivo - pojasnili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Pri preuzimanju automobila za otpad mogu ga i izvagati. Može biti i teži nego što piše u prometnoj, no pri isplati će računati po kilaži iz prometne.

Otpad mogu otkupljivati tvrtke ili obrtnici, a moraju biti upisani u Očevidnik trgovaca otpadom. Ne smiju otkupljivati otpad od maloljetnika. Za preuzeti otpad moraju dati potvrdu, a novac mogu uplatiti na žiro ili tekući račun ili dati gotovinu.

- Ako građani smatraju da u prodavaonici ili reciklažnom dvorištu ne postupaju po propisima, mogu to prijaviti inspekciji zaštite okoliša u Državnom inspektoratu na info@dirh.hr. Imaju li pitanja o naknadama za pojedinu vrstu otpada mogu se obratiti na naknade@fzoeu.hr Fondu za zaštitu okoliša koji je zadužen za posebne kategorije otpada, kao što su ambalaža, vozila, gume, baterije... - kažu iz Ministarstva zaštite okoliša.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)