Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kanadski premijer optužen za rasizam: 'Žalim što sam učinio'

None Foto: CHRIS WATTIE

Slika 29-godišnjeg Trudeaua s licem koji je zatamnio šminkom je vrlo problematično za kanadskog čelnika koji često govori o borbi protiv rasne diskriminacije i koji u kabinetu ima tri ministra indijskog porijekla

Kanadski premijer Justin Trudeau ispričao se u srijedu zbog 'crnog lica', odnosno šminkanja lica tamnom šminkom 2001. godine nakon što se slika pojavila u magazinu Time manje od pet tjedana prije izbora. 

Slika 29-godišnjeg Trudeaua s licem koji je zatamnio šminkom je vrlo problematično za kanadskog čelnika koji često govori o potrebi borbe protiv rasne diskriminacije i koji u kabinetu ima tri ministra indijskog porijekla.

Canada's Prime Minister Justin Trudeau attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos | Autor: DENIS BALIBOUSE Foto: DENIS BALIBOUSE

No sad je optužen za rasizam.

- Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti - rekao je novinarima Trudeau. 

Na slici se vidi kako nosi turban i bijeli ogrtač, s licem prekrivenim tamnom šminkom.

Canada's PM Trudeau speaks in the House of Commons in Ottawa | Autor: CHRIS WATTIE Foto: CHRIS WATTIE

Inače, Trudeau je u tijesnoj borbi s konzervativnim liderom Andrewom Scheerom uoči saveznih izbora 21. listopada. Scheer je kazao kako je fotografijom šokiran. 

- To šminkanje djelo je otvorenog podsmijeha i rasizma. Ono što su Kanađani vidjeli večeras netko je s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i netko tko nije spreman upravljati ovom zemljom - rekao je Scheer. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentari (12)
  • Danas je rasizam ako crnca nazoveš crncem. Kakve ovo veze ima sa mozgom i rasizmom?

    19. 9. 2019,   13:45
  • Ovo je baš slučajno izašlo pred izbore koji će biti u Kanadi. Nije se dogodilo prošle, pretprošle godine ili kada je osvojio mandat. Baš sada kada će izbori.

    19. 9. 2019,   12:53
  • Ma ovo je glupost, i nema nikake veze sa rasizmom. Lijepo pise da je bio prerusen u Aladina. ;-)

    19. 9. 2019,   13:58