Obavijesti

News

Komentari 74

Kandidati: Mladen Bajić i Mila Jelavić žele biti Ustavni suci

Kandidati: Mladen Bajić i Mila Jelavić žele biti Ustavni suci
2

PRISTIGLO 11 KANDIDATURA Rok za njihovu prijavu istekao je u ponoć, ali ostavljen je prostor i za one kandidature koje će eventualno stići poštom

VIDEO

Među do sada pristiglih 11 kandidatura za dva upražnjena mjesta suca Ustavnog suda pristigla je i kandidatura Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika. I Mila Jelavić, bivša pravobraniteljica za djecu, je među kandidatima kao i ustavno-pravna stručnjakinja Sanja Barić koja je ujedno i vanjska članica odbora za Ustav. Kandidatkinja je i bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst. Njoj je mandat istekao 2010., a Ustavni sud od tada je radio s 12 sudaca. 

Jedna od kandidatkinja je i sutkinja Ivana Čalić koja je sudila bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju 'Fimi medija', te u slučaju teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Ustavnom sucu Davoru Krapcu mandat ističe u lipnju te se traži zamjena i za njega. 

Kandidature poslane poštom pričekat će do petka

Ne zna se jesu li ovo sve pristigle kandidature. Iako je rok za njihovu prijavu istekao u ponoć ostavljen je prostor i za one kandidature koje će eventualno stići poštom.

Kandidature koje su poslane poštom pričekat će se da pristignu do petka. Potom bi trebala biti sazvana sjednica Odbora za Ustav na kojoj će se obaviti javni razgovor sa svakim kandidatom. Nakon obavljenog razgovora Odbor će sastaviti i Saboru predložiti listu kandidata koji ulaze u uži izbor. Predsjednik Odbora Peđa Grbin ranije je rekao kako očekuje da će Sabor o izboru ustavih sudaca odlučivati početkom travnja. 

Da bi neki od kandidata i postao ustavnim sucem mora ga izglasati Sabor dvotrećinskom većinom odnosno najmanje 102 glasa zastupnika što znači da je nužan dogovor vladajućih i oporbe te se očekuju i konzultacije stranaka.

Sve o kandidatima možete pročitati ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa