Obavijesti

News

Komentari 20

Kandidati za glavnog tajnika UN-a brane svoju kandidaturu

Kandidati za glavnog tajnika UN-a brane svoju kandidaturu
1

Prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda kandidati za dužnost glavnog tajnika od utorka će na saslušanjima u New Yorku braniti svoju kandidaturu u Općoj skupštini

VIDEO

Prvi put u povijesti Ujedinjenih naroda kandidati za dužnost glavnog tajnika od utorka će na saslušanjima u New Yorku braniti svoju kandidaturu u Općoj skupštini, piše u nedjelju francuska novinska agencija AFP.

To je svojevrstan razgovor za posao kojemu osmero prijavljenih kandidata - četiri žene i četvorica muškaraca - moraju pristupiti a trajat će dva sata za svakog od njih. 

Pritom moraju izložiti svoje viđenje dužnosti najvišeg diplomata UN-a i svoje ciljeve te odgovoriti na pitanja 193 zemlje članice.

Ban Ki-moon, sadašnji glavni tajnik, napušta dužnost krajem godine nakon dvaju petogodišnjih mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desetljećima se izbor događao iza zatvorenih vrata između pet velesila, stalnih članica Vijeća sigurnosti (Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska).

Ovaj put je Opća skupština tražila da postupak bude otvoreniji, barem formalno, premda petorica 'velikih' imaju zadnju riječ.

Agencija AFP piše kako su glavni kandidati direktorica UNESCO-a, Bugarka Irina Bokova, bivša novozelandska premijerka Helen Clark koja vodi UN-ov Program za razvoj i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, Portugalac Antonio Guterres.

Utrka je i dalje otvorena, to više što se narednih mjeseci očekuju i druge kandidature, među njima i svjetski poznatih imena koja čekaju pravi trenutak.

AFP navodi da se često spominju i imena europske povjerenice Kristaline Georgieve, još jedne Bugarke i argentinske ministrice vanjskih poslova Susane Malcorre, bivše predstojnice ureda Ban Ki-moona.

Postupak izbora će najvjerojatnije u srpnju početi petnaest članica Vijeća sigurnosti uz više krugova tajnog glasovanja.

U rujnu će Vijeće predložiti Skupštini samo jedno ime kako bi se izbor potvrdio.

Pedeset šest zemalja, među njima Japan i Njemačka, prihvatilo je poziv Kolumbije da nakon osmorice muškaraca na čelno mjesto UN-a dođe žena.

Među pet stalnih članica Vijeća, samo se Velika Britanija jasno očitovala u tom smislu.

Rusija zahtijeva da novi glavni tajnik bude iz Istočne Europe, jedinog područja koje još nije bilo zastupljeno na toj dužnosti.

Uz Bokovu, s tog područja dolazi još pet kandidata, navodi AFP i piše da se radi o bivšem slovenskom predsjedniku Danilu Tuerku te četvero bivših i aktualnih ministara vanjskih poslova - Vesni Pusić (Hrvatska), Nataliji German (Moldavija), Srđanu Kerimu (Makedonija) i Igoru Lukšiću (Crna Gora).

Prijenos vlasti se događa u vrijeme kada je UN sučeljen s najtežom izbjegličkom krizom u svojoj povijesti i s ratovima u Siriji, Jemenu i Južnom Sudanu.

U takvim okolnostima, neki diplomati traže snažnu i komunikativnu osobu koja će biti "više general nego tajnik", rekao je jedan od njih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu