Obavijesti

News

Komentari 137

'Kao da smo svi poginuli u tom autu, a ne samo Damir i Zoran'

'Kao da smo svi poginuli u tom autu, a ne samo Damir i Zoran'
8

VW Golf III se od siline naleta zarotirao i okrenuo u zraku. Gotovo se prepolovio. Saborskom zastupniku HDZ-a Žarku Tušeku život su spasili zračni jastuci...

VIDEO

Prevelika je to tuga za naše malo selo . Vidite kak je to danas, kao da smo svi poginuli, a ne samo Damir i Zoran . Cijelo selo je mrtvo od tuge i boli, plakali su jučer mještani Luga Orehovečkog pokraj Bedekovčine.

U subotu oko 18.15 u stravičnoj prometnoj nesreći u Zlataru poginuli su njihovi mladi sumještani Damir Mlakar (29) i Zoran Tenšek (23) . S njima su u Golfu bili i Zoranov bratić Mario Tenšek (22) iz Zadravca kraj Bedekovčine i prijatelj Danijel Sever (20) iz Velikog Bukovca kraj Mača.

Svi su radili u tvrtki Soldus u Lovrečanu kraj Zlatar Bistrice. Išli su na posao u noćnu smjenu. U Martinečkoj ulici u Zlataru velikom brzinom prešli su na suprotnu stranu ceste i direktno udarili u Renault Latitude koji je vozio Žarko Tušek (35) iz Krapine , saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a.

Tušek nema težih ozljeda. Spasili su ga zračni jastuci , koji su se svi otvorili. Tušek ima, kako doznajemo, puno masnica i natučen je.

POGLEDAJTE VIDEO: Policijski očevid nad tragičnom nesrećom

Pokretanje videa...

24sata Video 00:43

Tijelo neprepoznatljivo

- Žena i ja smo čuli udarac. Bilo je strašno . Izletio sam van, bijeli Golf bio je prepolovljen. Tijelo jednog dečka ležalo je kraj ograde i to je izgledalo strašno, to nije nalikovalo na ljudsko tijelo . Tri dečka su bila u autu. Zvali smo Hitnu, vatrogasce, policiju. Iz drugog je auta izašao čovjek u totalnom šoku, ja mislim da on nije znao je li uopće živ - prepričao nam je u subotu nakon nesreće mještanin koji je prvi priskočio u pomoć i osigurao cestu do dolaska policije kako još netko ne bi stradao.

Službeni uzroci nesreće još nisu poznati . Prema prvim informacijama, uzrok je vjerojatno skliska cesta i prevelika brzina kojom je dojurio Damir Mlakar u Golfu. Na mjestu je ostao mrtav, pritisnut uz volan auta. Njegov poginuli prijatelj Zoran Tenšek pri prevrtanju Golfa, koji se zarotirao i okrenuo u zraku nakon udarca u Tušekov Renault i gotovo se prepolovio, sjedio je iza vozača. Ispao je iz Golfa i pao na zemlju pored ograde kuće.

Na suvozačevom mjestu bio je Danijel Sever i on je prošao gotovo bez ozljeda. Iza njega na zadnjem sjedištu auta bio je Mario Tenšek . Do njega i već mrtvog vozača liječnici Hitne nisu mogli doći sve dok vatrogasci nisu prepilili lim i oslobodili ih. Za Marijev život liječnici su se već borili na putu za Opću bolnicu Zabok . Borba je trajala satima, gotovo cijelu noć na nedjelju.

Dežurnih kirurga u bolnici nije bilo dovoljno, trebalo je puno ruku za teške operacije o kojima je ovisio njegov život. U samo nekoliko minuta od doma su u bolnicu došli slobodni kirurzi. Satima su zaustavljali obilna krvarenja i sanirali teške ozljede jetre, slezene, bubrega... Zasad su mu spasili život.

- On je i dalje u teškom stanju, ali smo optimističn i. Mlad je, jak je i ima velike šanse da preživi, no prerano je za sigurne prognoze. Na intenzivnoj je, i dalje je životno ugrožen, ali je stabilno - neslužbeno smo doznali u bolnici u nedjelju poslijepodne.

Tušek ne može ni pričati od šoka

Patrik Macek/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, za nesreću je kriv vozač Golfa koji je vozio brzinom znatno iznad dopuštene. Ni Tušek i lakše ozlijeđeni suvozač iz Golfa nisu imali alkohola. Tušeka su ipak zadržali u bolnici na promatranju.

- Spasilo ga je i što je sporo vozio i na vrijeme vidio jureći Golf. Rekao je da ga nikako nije mogao izbjeći. U potpunom je šoku i strašno mu je zbog smrti mladića iako nije kriv. Ne može ni pričati od šoka - rekli su nam Tušekovi prijatelji.

'Treba promijeniti politiku koja potiče stare aute'

Nesreća u Zlataru pokazala je koliko je pogubno što se prosječna starost vozila na našim cestama od 2008. do 2015. povećala s 9,9 na 12,5 godina, a do kraja 2016. porast će na 13, kaže prometni stručnjak Željko Marušić . Dodaje kako je to, uz lošu kulturu vožnje, manjak sigurnosnih karakteristika hrvatskih prometnica i neprilagođen nadzor, tek jedan od negativnih utjecaja na sigurnost prometa.

- Iz temelja treba promijeniti nelogičnu i nerazumnu fiskalnu politiku, koja potiče stare i nesigurne automobile, a penalizira nove. Stoga je i izravni krivac za ovu tragediju - zaključuje Marušić te ističe da je Hrvatska na začelju cestovne sigurnosti u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.