Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kaos na Bregani: Ljudi izlaze iz buseva i granicu prelaze pješke

None Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL 14

Reporteri 24sata prate situaciju na graničnom prelazu Bregana. Zbog stroge kontrole putnika, na ulazu u Hrvatsku, kod Bregane stvorila se kolona od 10 kilometara...

Zbog stroge kontrole putnika koju Slovenci obavljaju na izlasku iz svoje zemlje i Schengenskog prostora, na ulazu u Hrvatsku, kod graničnog prijelaza Bregana stvorila se kolona od 10 kilometara, a čeka se više od pet sati.

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

13.42 Prema podacima Hrvatskog autokluba (HAK) oko 13,30 sati gužve na graničnim prijelazima nastavljaju se i u poslijepodnevnim satima.

POGLEDAJTE VIDEO:

[LIVE 360]

360 VIDEO UŽIVO S GRANICE: Kaos je sve veći! Reporteri: Ivan Borojević i Luka Negovetić

Posted by 24sata on Friday, April 14, 2017

Na ulasku u Hrvatsku pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima Bregana, Bregana Naselje, Harmica, Macelj (gdje se na izlaz iz Slovenije čeka oko jedan sat), Lupinjak, Duboševica (čekanje oko sat i pol) i Kaštel gdje se čeka oko 40 minuta.

Na izlasku iz Hrvatske oko jedan sat čeka se u Slavonskom Brodu, Staroj Gradiški, Županji, Ličkom Petrovom Selu i Maljevcu.

U oba smjera čeka se na Bajakovu, Karasovićima, Zatonu Doli i Pasjaku gdje se na izlaz iz Slovenije čekanje oko 45 minuta, a na izlaz iz Hrvatske oko 30 minuta.

Promet autobusa pojačan je na graničnom prijelazu Bregana, gdje putnici na izlaz iz Slovenije čekaju oko dva sata.

Promet teretnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima: Bajakovo (kolona na izlasku iz Hrvatske duga je oko 3 kilometra), na Maclju (za izlaz iz Slovenije čekanja su oko sat i pol) te na Pasjaku gdje se na izlaz iz Slovenije čeka oko 45 minuta.

12.08 O kaosu na granicama oglasio se i premijer  Andrej Plenković.

Kazao je kako je u stalnom kontaktu s kolegama iz MUP-a, ali i s kolegama iz Slovenije.

„Pokušavamo riješiti ove gužve na granicama, koje su dosegle razinu da sada zahtijevaju puno veću fleksibilnost slovenske strane“, kazao je.

Pojasnio je da Uredba koja je usvojena omogućuje prelazak sa sustavne na ciljanu kontrolu, što je Hrvatska i učinila te o tome notificirala Europsku komisiju. Dodao je da danas očekuje ponovni razgovor sa slovenskim premijerom Cerarom o toj temi, prenosi Dnevnik.hr.

12.02 Gužve se stvaraju i na ulazu u Sloveniju, kolona je duga nekoliko kilometara.

POGLEDAJTE VIDEO:

"U koloni na Bregani čekam više od 4 sata, dosta mi je svega!" Više na http://bit.ly/2pAeZBO Reporteri: Luka Negovetić i Ivan Borojević

Posted by 24sata on Friday, April 14, 2017

11.46 - Ljutiti vozači kamiona u znak prosvjeda na granici trube.

11.45 - Ma to je katastrofa, najveća glupost koju su mogli napraviti u vrijeme blagdana. Ove kontrole treba ukinuti, rekla je ogorčena putnica iz Zagreba.

11.44 - Trebao sam doći u 7 u Zagreb, krenuli smo sinoć u 23.30 iz Njemačke. Izašao sam i tražim prijevoz za dalje. Dva sata smo čekali u koloni dok smo se uopće približili granici. Ne znam što bih rekao, izjavio je putnik dok je čekao prijevoz prema Zagrebu pokraj GP Bregana. Druga putnica dodaje kako je hodala tri kilometra da bi prešla hrvatsku granicu:

- Čekamo taksi, ali nikako da se pojavi. Još samo fali da ni on ne dođe, dodaje ona.

11.41 - Krenula sam sinoć iz Münchena. Izašla sam iz autobusa jer bi sigurno čekali još tri sata. Granicu sam prešla pješke. Zvala sam kćer da dođe po mene na granicu, idem u Zagreb, u Špansko, rekla je jedna putnica. 

11.20 - Putnici masovno napuštaju autobuse i prelaze granicu pješice. S hrvatske strane potom pronalaze alternativni prijevoz.

11.15 - Na Bregani (Obrežju) se na izlazak iz Slovenije čeka pet, a na ulazak u Sloveniju oko sat i pol. Na Macelju se na ulaz u Hrvatsku čeka sat i pol, a na Pasjaku oko pola sata.

11.13 - Na graničnom prijelazu Bajakovo kolona teretnih vozila duga je oko tri kilometra.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi "Delo", zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a  dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

Komentari (168)
  • Kontrole svakako treba biti ali sad da glume strogoću a malo prije je tuda prošlo milijun migranata i terorista .. Kao i kod nas. . Smiješno.

    14. 4. 2017,   11:40
  • Odluka koja je donešena iz EK o sigurnosti Schengenske granice je potpuno promasena i zaista se cudim hrvatzkoj vladi da nije na vrijeme reagirala i poslala protesnu notu u Brisel na dodatnu raspravu . Sada je prekasno i steta je nanesena ljudima u domeni interesa . zasto se nisu napravili "check pointovi" sirom EU prije granica kako bi se time rasteretila ova Schengenska granica izmedju slovenien i hrvatzka ? odgvor je u tome da je slovenia na to inzistirala kako bi nastetila hrvatskoj a vlada hrvatske je to ignorirala .

    14. 4. 2017,   11:51
  • Kao da to može spriječiti teroriste. Većina ih je ionako već odavno prošla tom granicom.

    14. 4. 2017,   11:43