Obavijesti

News

Komentari 24

Kaos u ministarstvu branitelja: 'Dug je akumuliran 19 godina'

Kaos u ministarstvu branitelja: 'Dug je akumuliran 19 godina'
1

Dug po stambenim kreditima od 4,4 milijuna eura akumuliran je tijekom svih tih godina, a na dug se obračunavaju redovne i zakonske zatezne kamate, pa stoga nije nastala šteta za proračun

VIDEO

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro je u srijedu odbacilo "svaki pokušaj manipulacije javnosti senzacionalističkim insinuacijama o muljažama i kaosu" vezanim uz postupak stambenog zbrinjavanja u mandatu ministra Tome Medveda, o čemu su u utorak pisali neki mediji.

U nalazu Državne revizije za 2015. i 2016. za Ministarstvo hrvatskih branitelja, kojem je dano uvjetno mišljenje, navodi se da je dospjeli dug krajem 2016. iznosio 4.4 milijuna eura za 718 korisnika kredita, a tijekom godine ministarstvo nije pokrenulo ni jednu mjeru naplate kredita u suradnji s bankom i DORH-om, iako je rok od godine dana prošao. Navodi se također da je 2015. utvrđeno da 116 korisnika nije opravdalo trošenje 2,8 milijuna eura, objavio je portal Index.

Dug od 4,4 milijuna eura akumuliran tijekom 19 godina

U priopćenju se upozorava da se od osnutka ministarstva 1998. godine dodjeljuju stanovi i stambeni krediti. Dug po stambenim kreditima od 4,4 milijuna eura akumuliran je tijekom svih tih godina, a na dug se obračunavaju redovne i zakonske zatezne kamate, pa stoga nije nastala šteta za državni proračun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministarstvo ističe da niti jedan kredit za stambeno zbrinjavanje koji je dodijeljen 2016. i 2017. godine nije bio predmet sporne revizije.

"Tendenciozno je i zlonamjerno iznositi probleme koji se gomilaju 19 godina te očekivati od sadašnjeg ministra da ih riješi u roku od godine mandata", stoji u priopćenju.

Medved je odmah po dostavi nalaza revizije poduzeo mjere za kontrolu namjenskih utrošenih sredstava. Zatraženi su financijska dokumentacija, računi i ugovori kojima se opravdava namjensko trošenje kredita, odnosno da stručna komisija ministarstva neposrednim izvidom na objektu utvrđuje jesu li sredstva namjenski utrošena kod korisnika koji nisu mogli dostaviti ili dokazati namjensko trošenje.

Također je donesena uredba koja omogućuje da se rješenja o dodjeli stambenih kredita koja nisu namjenski utrošena stave izvan snage, a koja je ugrađena u novi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Ministrove mjere pokazat će učinak tijekom 2018. godine

No, i prije donošenja novog zakona ministar Medved poduzeo je niz mjera. Poslane su obavijesti o dugovima uz mogućnost reprograma kredita s produženjem roka otplate, organiziran obilazak korisnika stanova, predloženo davanje poticaja za zatvaranje postojećeg kredita, te se u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom otvorila mogućnost smanjenja duga ili ponovnog starta u otplati kredita po najpovoljnijoj kamatnoj stopi.

Te mjere pokazat će svoj puni učinak tijekom 2018. godine, naglašavaju u ministarstvu.

Osim na mjere stambenog zbrinjavanja, ministarstvo se osvrnulo i na druge mjere iz nalaza državne revizije, te poručilo da radi na rješavanju svih nepravilnosti.

"Ministar Medved svjestan je svih problema nagomilanih tijekom proteklih godina, kao i obveze njihovog rješavanja, ali ne može preuzeti odgovornost za radnje koje nisu poduzimane prije njegova mandata".

Ministar brine o zakonitosti postupanja ministarstva i poduzima sve pravne i zakonske mogućnosti kako bi ispravio zatečeno stanje, vodeći računa o osjetljivoj braniteljskoj populaciji i zaštiti sredstava državnog proračuna, ističe se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)