Obavijesti

News

Komentari 0

Kaos zbog Brexita: Ministri žele glasanje o povjerenju May

Kaos zbog Brexita: Ministri žele glasanje o povjerenju May
1

Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od 'backstopa', kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament

VIDEO

Zastupnici britanske konzervativne stranke započeli su u četvrtak podnositi zahtjeve za glasanje o povjerenju britanskoj premijerki Theresi May, prenose u četvrtak britanski mediji.

Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu.

Po BBC-ju, odboru još nije stiglo 48 pisama.  

Pljušte ostavke zbog Brexita: Ministri napustili Theresu May
Pljušte ostavke zbog Brexita: Ministri napustili Theresu May

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak u parlamentu brani sporazum o Brexitu, odnosno o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a.

Ona je zastupnicima poručila da je u pregovorima s EU o razlazu "djelovala u nacionalnom interesu".

Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od 'backstopa', kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca. 

May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi "to sve vratilo na početak".  

May je u četvrtak pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.  

Merkel "zadovoljna" sporazumom o Brexitu, ali upozorava

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izrazila zadovoljstvo nacrtom sporazuma o razdruživanju između britanske vlade i Europske unije, ali i upozorila na opasnosti ne bude li i finaliziran.

"Vrlo sam zadovoljna što su nakon dugih pregovora koji nisu uvijek bili lagani uspjeli sastaviti prijedlog", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Potsdamu.

Naglasila je pritom da tekst trebaju prihvatiti britanski zastupnici, ali i zastupnici drugih država članica EU.

"Najgore bi bilo ako u konačnici ne bismo dobili nikakav sporazum", upozorila je kancelarka u vrijeme u koje njezina britanska kolegica Theresa May pokušava privoljeti podijeljene zastupnike britanskog parlamenta da prihvate nacrt sporazuma.

"Tu alternativu ne smijemo zaboraviti", rekla je Merkel.

Izrazila je nadu da je tekst "osnova" za postizanje konačnog sporazuma.

Vicekancelar Olaf Scholz, koji je ujedno i ministar financija u vladi, također je upozorio na moguć neuspjeh procesa razdruživanja između EU i Ujedinjene Kraljevine.

"Najgore" što se može dogoditi je Brexit bez sporazuma kako za građane tako i za gospodarske izglede", rekao je taj socijaldemokrat na istoj konferenciji za novinare.

Nacrt sporazuma što su ga mukotrpnim pregovorima postigli europski i britanski pregovarači primljen je s olakšanjem u poslovnim krugovima obiju strana, izaziva kritike i pobunu unutar stranke koju vodi premijerka May i četiri ministra u njezinoj vladi u četvrtak su najavila ostavke zbog po njihovu mišljenju lošeg sporazuma.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"