Obavijesti

News

Komentari 16

Kaos zbog juga: Nasukali se, ostao bez prsta, slomio nogu...

Kaos zbog juga: Nasukali se, ostao bez prsta, slomio nogu...
4

Snažni udari juga prouzročili su brojne probleme nautičarima, prijavljena su nasukavanja, potonuća i opasnosti od utapanja. Srećom, sve spasilačke akcije završile su bez smrtnih slučajeva

VIDEO

Kako je priopćilo Ministarstvo mora tijekom noći i u četvrtak duž obale je poduzet cijeli niz spasilačkih akcija zbog nesreća na moru koje su se u najvećem broju slučajeva događale zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Lučka kapetanije Zadar  lipnja imali su nekoliko spasilačkih akcija prema ljudima i plovilima u pogibelji.

Bračni par nasukao jedrilicu na Ugljanu

Prva spasilačka akcija lučke kapetanije Zadar pokrenuta je  u četvrtak u 00.33 sata nakon poziva pogibelji sa nasukane jedrilice, mađarske zastave sa dva člana posade (supružnici).

Riječ je o mađarskim državljanima čija se jedrilica pod jakim udarima juga nasukala na rt Zaglav kod otoka Ugljana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prilikom nasukanja muški član posade P.A. (75) pretrpio je težu tjelesnu ozljedu,  ostao je bez prsta na ruci, dok je žena A.M. (64) neozlijeđena, no u trenutku spašavanja bila je u stanju težeg šoka. Odmah po pronalasku, oboje mađarskih supružnika prekrcani su na spasilačku brodicu zadarske Kapetanije te prevezeni u sukošansku marinu Dalmacija, kamo su pristali u 04.10 sati, kada ih je preuzela Hitna iz Zadra i prevezla u Opću bolnicu Zadar - priopćilo je Ministarstvo.

Nasukana jedrilica bila je znatno oštećena u predjelu trupa te je primala more u potpalublje, no osiguravanje od potonuća i priprema za odsukavanje i tegalj tijekom četvrtka nije bilo moguće zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru. Ipak, nije uočeno zagađenje mora i morskog okoliša.

Pao s palube jahte u more i teško se ozlijedio

Tijekom jutra i ranijeg prijepodneva na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježeno je više dojava o manjim ili većim nezgodama zbog nevremena na moru, a iduća zahtjevnija spasilačka akcija pokrenuta je u četvrtak u 14 sati.

Ispred mjesta Sv. Filip i Jakov na motornoj jahti „Athi“, austrijske zastave,  putnik M.J.M. (48), austrijski državljanin, pretrpio je teže tjelesne ozljede nakon pada sa palube u more, pri čemu je slomio nogu.

Ozlijeđenog Austrijanca preuzela je Hitna iz Zadra na  mjesnoj filipjanskoj plaži. Službenici Lučke ispostave Biograd na moru obavljaju očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Nasukali jedrilicu na Krku

Nadalje, službenici Lučke kapetanije Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od posade jedrilice „Pleasure“, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa sedam članova posade, svi njemački državljani, koja se u četvrtak oko 2 sata nasukala u uvali Čavlena na otoku Krku. Jedrilica se nasukala zbog nemogućnosti upravljanja pod jakim udarima vjetra. Nitko od članova posade nije ozlijeđen, a na poziciji nasukanja nije primijećeno onečišćenje mora. U četvrtak ujutro jedrilica je uspješno odsukana, te je sedmeročlana posada samostalno nastavila daljnju plovidbu, budući da jedrilica nije oštećena.

Potonula brodica na vezu u luci Crikvenica

Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavljeno je o potonuću brodice „Elisabet“, hrvatske zastave, 10 metara dužine, tijekom boravka na vezu u luci Crikvenica.

- U trenutku potonuća, oko 2 sata ujutro, brodica je bila napuštena, a prema izjavi vlasnika u spremnicima se nalazilo 2 do 2,5  tone dizel pogonskog goriva te je nedugo nakon potonuća uočeno onečišćenje mora istjecanjem goriva. O nezgodi je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka čiji službenici su u koordinaciji sa MRCC Rijeka pokrenuli akciju uklanjanja  onečišćenje mora angažiranjem tvrtke specijalizirane za saniranje posljedica onečišćenja, koje je do svitanja u potpunosti uklonjeno, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru - priopćilo je Ministarstvo.

Puklo sidro, jedirilicu u Vrsaru valovi nosili prema obali

U četvrtak u 9.18 sati MRCC Rijeka proslijedila je nadležnoj Lučkoj kapetaniji Pula poziv pogibelji četveročlane posade jedrilice koji su dojavili opasnost od nasukanja na poziciji ispred mjesnoga kampa u Vrsaru.

- Prema dojavi skippera, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, kobilica jedrilice zapela je o tzv. psihološku branu te su pokušali izvlačenje sidrom, no sidro je nakon obaranja puklo i dalje su ih valovi nekontrolirano nosili prema obali. Obzirom da članovi posade nisu bili životno ugroženi, a pozicija jedrilice bila je nepovoljna za upućivanje spasilačke brodice, u pomoć je angažirano plovilo tvrtke za pružanje usluga komercijalnog spašavanja osoba i plovila na moru, koje ih je nedugo potom uzelo u tegalj vrsarsku luku, kamo su pristali u 12.57 sati, čime je ova akcija uspješno okončana - stoji u priopćenju.

Otac i sin se skoro utopili u Puli

U četvrtak u 12.30 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava od Javne vatrogasne postrojbe Pula o dvoje ljudi koje su se utapale u Gortanovoj uvali u Puli i koje su plažni spasioci izvukli iz mora na plažu, gdje su im djelatnici Hitne pomoći iz Pule pružili prvu pomoć.

- Službenici Lučke kapetanije Pula na poziciju nesreće izišli su u 12.40 sati te su u MRCC Rijeka dojavili  kako je opasnost od utapanja prijetila dvojici državljana Srbije, I.Ž. (40) i njegovom sinu N.Ž. (12). Nakon pružanja prve pomoći u neposrednoj blizini pozicije nesreće, otac i sin prevezeni su u daljnje medicinsko postupanje u Opću bolnicu Pula - navode u Ministarstvu.

Muškarac nije mogao izaći iz mora u Umagu

Dodaju kako je posljednja spasilačka akcija poduzeta u četvrtak u 15 sati nakon što su dobili dojavu o opasnosti od utapanja za čovjeka koji zbog velikih valova nije uspijevao izaći iz mora ispred Umaga.

- Službenici Lučke ispostave Umag isplovili su prema dojavljenoj poziciji te u 15.15 sati neozlijeđenog plivača izvukli na palubu spasilačke brodice i prevezli na obalu, gdje mu je pružena prva pomoć zbog iscrpljenosti. Očevidom je utvrđeno da je spašen S.P. (44), slovenski državljanin. Spašeni plivač je, na vlastiti zahtjev potom prevezen vozilom Hitne pomoći Pula u slovensku Opću bolnicu u Izoli - navode u Ministarstvu mora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)