Obavijesti

News

Komentari 56

Kaos zbog ledene kiše: Vozi se usporeno, neke ceste zatvorene

Kaos zbog ledene kiše: Vozi se usporeno, neke ceste zatvorene
1

Zbog zimskih uvjeta trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom između unutrašnjosti i Dalmacije, Rijeke i Istre...

VIDEO

Zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom vozi se uz ograničenje brzine na autocestama A1 Bosiljevo-čvor Otočac, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A11 Jakuševec-Lekenik, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41

Zbog snijega na cestama i jutarnje gužve otežano se prometuje i na cijelom području Grada Zagreba. 

- Evo, krenuo sam u 7.10 od kuće. Nakon 20 minuta čišćenja snijega krenuo sam i - praktički stao. Kolone su posvuda. Ceste su slabo očišćene i svi se voze puževim koracima. Došao sam na posao tek u 8.40 sati, i to samo zato što sam se odlučio okrenuti i pokušati zaobilaznicom. Čini mi se da zimska služba ovaj puta i nije baš najbolje odreagirala - kazao nam je čitatelj.

Za sav promet zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom zatvorene su DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Gračac-Knin i DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča.

'Zima je pokazala zube krajem veljače. Bit će još ekstremnije'
'Zima je pokazala zube krajem veljače. Bit će još ekstremnije'

Trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom između unutrašnjosti i Dalmacije, Rijeke i Istre. HAK upozorava da su popunjena parkirališta na odmorištima i preporučuje vozačima da ne kreću na put. Također, podsjeća vozače ostalih teretnih vozila da ih na području pojedinih policijskih uprava prometna policija može isključivati iz prometa, ovisno o meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, dijelu Istre, Hrvatskog primorja, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. U Dalmaciji pada kiša, a mjestimice ima i magle. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja.

Zatopljenje: Temperature idući tjedan rastu do 20 stupnjeva?
Zatopljenje: Temperature idući tjedan rastu do 20 stupnjeva?

Sljemenska cesta otvorena je za sav promet.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Bosna i Hercegovina - Maljevac, Jurovski Brod, Dvor, Užljebić, Jasenovac, Slovenija - Požane, Pasjak, Rupa, Prezid, Čabar, Brod na Kupi, Srbija - Ilok. 

ZET: Vozi se u kolonama i uz česta zaustavljanja

U ZET-u navode kako javni prijevoz u Zagrebu teče sporije, a ponegdje se vozi u kolonama i uz česta zaustavljanja.

- Zimska služba čisti prometnice od sinoć, pripremajući kolnike i za najavljenu ledenu kišu. Od reda vožnje mogu odstupati tramvajske i autobusne linije - naveli su u ZET-u.

Crveno upozorenje: Velik je rizik da vozači ostanu zameteni

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za gospićko područje zbog kiše koja će se smrzavati u dodiru s predmetima i na tlu. 

- Mjestimice ledena kiša i poledica. Minimalna temperatura od -7 do -2 °C PODUZMITE MJERE samozaštite. Rasprostranjena pojava obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta. Velik je rizik da vozači ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti - stoji u objašnjenju Meteoalarma.

Bit će još snijega, ali temperature rastu

Danas će prevladavati oblačno i manje hladno. Na Jadranu povremeno kiša, na jugu Dalmacije moguće obilna uz pokoji grmljavinski pljusak. U unutrašnjosti će oborina na granici kiše i snijega biti češća ujutro pa opet krajem dana. Oborina se mjestimice može smrzavati na drveću, predmetima i tlu, osobito u Lici i Slavoniji, a ponegdje će nastajati i novi tanji snježni pokrivač. Vjetar uglavnom slab, još ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji će puhati jugo, jako na dubrovačkom. Najviša dnevna temperatura od -6 do -1, a Jadranu od 5 do 12 °C, javio je DHMZ.

Dio Like, ali i Vrgorca bez struje

Dio Vrgorca i prigradskih naselja je bez struje od devet sati sinoć, ekipe HEP-a su na terenu, a pretpostavlja da su problemi na dalekovodima posljedica loših vremenskih uvjeta.

Sinoć oko deset sati nakratko je stabilizirana isporuka električne energije, a potom je došlo do prekida u isporuci koji još traje.

Kako se doznaje iz HEP-a, pogona Vrgorac, sve ekipe su na terenu, pokušavaju se otkloniti kvarovi, trenutno se radi u selima Prapatnice i Stilja, gdje je bez struje ostala i područna škola, a u Vrgorcu je bez struje od sinoć i dio Vukovarske ulice kod Doma zdravlja.

Problemi na dalekovodima najvjerojatnije su posljedica loših vremenskih uvjeta.

Uz obilan snijeg koji je okovao Liku, protekle je noći na širem području Gospića, Lovinca i Sv Roka padala ledena kiša koja je ponovna uzrokovala teškoće u prometu a i kvarove na dalekovodima.

Kako se doznaje u Dispečerskom  centru gospićke "Elektrolike" bez struje su naselja Rizvanuša i Brušane koja se strujom opskrbljuju sa karlobaškog dalekovoda. Povremeno su bez struje i potrošači na području  Svetog Roka.

Kasnili su autobusi u međumjesnom prometu, pa su kasnili na nastavu i đaci-putnici.

HŽ: Sve pruge su prohodne

Sve pruge su prohodne, a zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na pojedinim dionicima promet je otežan i zbog niskih temperatura i eventualnih tehničkih problema i kvarova na mreži i vlakovima moguća su kašnjenja, izvijestio je HŽ.

Trenutačno se u gradsko-prigradskome prometu Zagreba bilježe kašnjenja do 10 minuta, a u lokalnome i međugradskome prometu od 15 do 30 minuta. Na nekim relacijama će putnike umjesto vlakova prevoziti autobusi.

Na čišćenju i održavanju pruga te uklanjanju kvarova na mreži stalno su angažirane sve dežurne i dodatne ekipe HŽ Infrastrukture. Za ispravnost vlakova za prijevoz putnika i tereta te uklanjanje tehničkih problema na njima odgovorni su prijevoznici. U nadležnosti je prijevoznika i održavanje sustava grijanja u vlakovima za prijevoz putnika.

Informacije o organizaciji prijevoza moguse naći na internetskoj stranici HŽ Putničkog prijevoza http://www.hzpp.hr/stanje-u-prometu i internetskoj stranici HŽ Infrastrukture http://www.hzinfra.hr/ – Radovi na mreži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca