Obavijesti

News

Komentari 514

'Odlazim iz Vlade, neka Petrov i premijer Orešković učine isto'

'Odlazim iz Vlade, neka Petrov i premijer Orešković učine isto'
4

Sutra ćemo glasovati o nepovjerenju Oreškovića - rekao je Karamarko. Rekao je i da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i da se ide u preslagivanje Vlade

VIDEO

 

Zadovoljan sam i nezadovoljan onim što je reklo Povjerenstvo za sukob interesa. Mislim da je odluka isforsirana pritiskom i na Upravom sudu ću je pobiti. Ne mogu se složiti s odlukom Povjerenstva. Dobivam brojne poruke potpore, rekao je Tomislav Karamarko na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke. Naglasio je da sukoba interesa nije bilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sutra ćemo glasovati o nepovjerenju Oreškovića - rekao je Karamarko.

Rekao je i da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i da se ide u preslagivanje Vlade. Pozvao je i Tihomira Oreškovića i Božu Petrova da daju ostavke i da se ova situacija konačno završi.

- Ova disfunkcionalnost je neodrživa - rekao je Karamarko. 

- Odluka o ostavci je donesena prije tjedan dana i objavljena je prije dva dana na Predsjedništvu stranke - rekao je Karamarko. 

- Odluka o ostavci je nastala kao posljedica odnosa u Vladi. To je to, a ovo je nešto drugo, borit ću se svakako do kraja - rekao je Karamarko. 

- Neko vrijeme razgovaramo s potencijalnim političkim suradnicima. Pregovori idu dobro. Pozivam sve zainteresirane političke faktore u državi da pronađemo četiri, pet stvari oko kojih ćemo postići dogovor i prestanemo se baviti nevažnim stvarima i počnemo se baviti gospodarstvom - rekao je Karamarko. Uvjeren je da će uspjeti sastaviti novu vladu. Rekao je i da će imati 14 ministara u Vladi. 

- Nova Vlada bit će Vlada HDZ-a i partnera, ali ćemo drugačije pregovarati. Skupit ćemo većinu - rekao je Karamarko i dodao da njegova pozicija u stranci nije uzdrmana. 

 

- Ovo je simbolični čin, htio sam reći i drugima dajte i vi ostavku, prestanite se svađati i dajte mjesta novim ljudima - rekao je Karamarko i tako odgovorio na pitanje zašto je dao ostavku, ako će i on sutra pasti s Oreškovićem ako se premijeru izglasa nepovjerenje. 

______________

16:11 Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta zadovoljan je odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prema kojoj je Karamarko bio u sukobu interesa. 

- Most je pokazao kako se štite nacionalni interesi.Da se netko poput Mosta pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila najbogatija država u Europskoj uniji - rekao je Bulj. 

Na pitanje hoće li se sada promijeniti mišljenje Mosta oko preslagovanja Vlade, Bulj je kazao: 'Most je čvrst u svojim stavovima, mi smo za opstanak ove Vlade na čelu koje je premijer Tihomir Orešković. Ne smije država biti talac jednoga čovjeka. O odlasku Bože Petrova mi ni ne razmišljamo. On je čist kao suza.'

15:51 HDZ je poslao priopćenje u kojem navodi da se mijenja mjesto izvanredne konferencije Tomislava Karamarka. Umjesto u Banskim dvorima, konferencija će se održati u središnjici HDZ-a.

14:28 Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je većinom je glasova utvrdilo kako je iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao da Hrvatska izađe iz postupaka između Hrvastke i MOL-a, Karamarko bio u sukobu interesa.

13:50 Ako nepovjerenje Oreškoviću vodi prema odlasku ove Vlade, koja je opasna, onda smo mi za to. Glasovat ćemo za njegov opoziv, a mi na to gledamo kao na opoziv cijele Vlade. Donijeli smo jednoglasnu odluku, rekao je novinarima ispred stranačke središnjice šef SDP-a Zoran Milanović.

13:15 Anka Mrak Taritaš prijavila se za raspravu o Oreškoviću.

12:53 Gordana Rusak komentirala je kako će glasati o Oreškovićevom opozivu.

"Prema svojoj savjesti, vjerujte u moju savjest", rekla je Rusak. 

12:36  Moj stav je da je to trebalo riješiti prije dva tjedna da je bilo pameti, da trojica najodgovornijih ljudi za ovaj cirkus podnesu ostavku i da se pokuša presložiti nova priča ukoliko se može. Ukoliko se ne može, da idemo na izbore", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

12:09 Zastupnici su na hodniku u Saboru gledali prijenos sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Pokretanje videa...

00:15

 

10:46 Josip Đakić (HDZ) u srijedu ujutro još nije ništa znao o ostavci svog šefa Tomislava Karamarka.

- Ja ne znam ništa o tome. To će sam Tomislav Karamarko reći - rekao je. Nije htio odgovoriti je li to dobro. 

10:37 Mi smo izgubili svo ovo vrijeme u treniranju osobnog ega i mislim da je ovo povlačenje s mjesta prvog potpredsjednika došlo kasno i da samo pokazuje spašavanje njegove vlastite glave, vlastite savijesti i da možda daje poruku Povjerenstvu koje treba biti u podne, tih još nekih 14-15 sati, otkad je sinoć najavio ostavku do danas, da ipak odluka povjerenstva bude na nekom rugom tragu, smatra Nansi Tireli (Hrvatski laburisti). 

10:31 Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana, odnosno pokušaja da se spasi Karamarko i činjenice da je slučaj Ina-MOL i Konzultantica de facto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihovog vlastitog premijera, dakle, premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitriti glasanje o nepovjerenju Karamarku, kazala je Vesna Pusić.

10:17 To je politički štos da se ubrza smjena Oreškovića i nekakva situacija u Saboru. Veze nema s vezom, rekao je Josip Salapić odgovarajući na pitanje ima li odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa s najavljenom Karamarkovom ostavkom.

9:56 Na pitanje hoće li nakon Karamarka otići i Božo Petrov, Miro Bulj je rekao da oni o tome uopće ne razmišljaju i da je Petrov čist kao suza.

9:45 Božo Petrov je spreman se povući, ali premijer mora ostati premijer, kazala je Mostova zastupnica Ružica Vukovac.

__________________________

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa, potvrđeno je u utorak navečer iz HDZ-a i stranaka Domoljubne koalicije. 

Tu informaciju ranije su potvrdili i sudionici sastanka u središnjici HDZ-a iz Domoljubne koalicije. Sugovornik iz vrha HDZ-a dodao je kako je vodstvo stranke “podržalo Karamarka u njegovoj odluci”. 

Karamarko je rekao da je podnošenje njegove ostavke dio strategije Domoljubne koalicije te da ostavku daje s nadom da će mišljenje Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa. Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj vladi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu će na sjednici u podne odlučiti je li Karamarko kao dužnosnik povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića, ali i na otkriće 24sata da je Karamarko još 2005. bio u vlasničkoj strukturi tvrtke Soboli kada je ona obavljala poslove za Petrovića i Inu.

Na tim je poslovima Karamarko i zarađivao, čak si je isplatio 65.000 kuna dobiti u trenutku kada je već bio šef obavještajne službe.  

HDZ i dalje želi Zdravka Marića za novog mandatara. 

Što će se dalje događati s Vladom i HDZ-om?  

- HDZ i dalje stoji pri odluci da će novi mandatar biti Zdravko Marić, kaže naš sugovornik i dodaje: 'Bez obzira što Karamarko daje ostavku, Orešković ne može ostati premijer' - kaže nam naš sugovornik iz vrha HDZ-a. 

Šef te stranke svojom će ostavkom izbjeći izglasavanje nepovjerenja u Hrvatskom saboru, a prema riječima našeg sugovornika, ‘ovo je odličan potez’. Premda je dio sugovornika tvrdio da će ostavku dati neovisno o odluci Povjerenstva za sukob interesa, doznajemo da to nije posve točno. Naime, prema informacijama koje su u utorak kolale, očekuje se negativna odluka Povjerenstva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 514
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag