Obavijesti

News

Komentari 44

Karamarku prihvatili tužbu, ali Povjerenstvu ostaju ovlasti?!

Karamarku prihvatili tužbu, ali Povjerenstvu ostaju ovlasti?!
1

Donijeli su odluku u slučaju Tomislava Karamarka, ali će objava biti tek u petak. Postoji bojazan da će tom odlukom Ustavni sud spasiti Andreja Plenkovića i ostale političare od neugodnih odluka Povjerenstva

VIDEO

Sudbina Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i njihovih ovlasti u rukama je Ustavnog suda i njihove odluke koja je donesena, ali još nije objavljena. Kako saznajemo, Ustavni sud je prihvatio tužbu Tomislava Karamarka koju je podnio protiv odluke Povjerenstva koje je utvrdilo da je u sukobu interesa i da je prekršio načela djelovanja dužnosnika u aferi Konzultantica. Radi se o tome da je njegova supruga Ana radila za Josipa Petrovića koji je istodobno bio lobist MOL-a, a Karamarko se zalagao za nagodbu s njima oko Ine. Zbog toga je pala i Vlada Tihomira Oreškovića.

Međutim, ova odluka nije važna samo zbog Karamarkova slučaja. Postojala je bojazan, o čemu smo ranije pisali, da će Ustavni sud onemogućiti Povjerenstvu da odlučuje o povredama načela za političare, a time bi se spasio i Andrej Plenković i još niz političara.

Neka od načela su prilično samorazumljiva, ali su propisana samo tim zakonom. Primjerice da dužnosnik mora postupati časno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost, ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak i moraju odgovarati građanima za ono što rade. Karamarko je odrekao to pravo Povjerenstvu u svojoj tužbi. A isto ga odriče i Andrej Plenković koji bi trebao biti proglašen da je prekršio načela u slučaju donošenja tzv. lex Agrokora koji je sastavila tajna grupa. Plenković je traženjem izuzeća trenutačne predsjednice Nataše Novaković kupio vrijeme i odgodio tu odluku, a već smo pisali da je Vlada čekala odluku Ustavnog suda koja bi mogla biti spasonosna za njihova šefa.

Ako načela padnu u slučaju Karamarka, padaju i za Plenkovića i još 47 odluka, među ostalim i onima za Martinu Dalić, Zdravka Marića, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Milana Bandića...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije dovođena u pitanje ovlast Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da odlučuje o povredi načela djelovanja - rekao nam je upućeni sugovornik iz Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda će biti prenesena u novi zakon koji je pripremio sad već bivši ministar Lovro Kuščević i koji predviđa rezanje ovlasti Povjerenstva.

No, ako su Povjerenstvu ostale ovlasti, pitanje je onda s kojim je argumentima prihvaćena Karamarkova tužba, pa je njihova sudbina još neizvjesna dok se ne vidi odluka. Odluke Ustavnog suda se moraju provesti. 
Opcija je da je Karamarko dobio odluku u svoju korist samo u u određenom dijelu, npr. ako je riječ o proceduralnoj greški. Možda i odluka Ustavnog suda na neki drugi način izbije ovlasti Povjerenstvu. 13 ustavnih sudaca nije bilo jedinstveno u toj odluci. Sud će odluku objaviti u petak i tada će predsjednik Miroslav Šeparović održati konferenciju za novinare.

Bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je u ponedjeljak za 24sata izjavila da bi bilo koje ograničavanje prava Povjerenstvu na odlučivanje značilo daljnje utapanje nezavisnih institucija.

- Maknulo bi se povjerenstvo kao takvo iako je njihova zadaća nadziranje političara, očuvanje vjerodostojnosti i očuvanje povjerenja građana u institucije - rekla je Orešković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a