Obavijesti

News

Komentari 7

Karlovačka policija upozorava na novi oblik računalne prevare

Naime, zaposlenici računovodstvenih odjela dobivaju upute za uplatu sredstava na inozemni račun, a poruka izgleda kao da ju je poslao nadređeni

VIDEO

Karlovačka policija objavila je da se na tom području pojavio novi oblik računalne prevare, odnosno o tzv. phishing kampanje, koja je usmjerena na računovodstvene urede tijela državne vlasti i pravne osobe s javnim ovlastima, a s ciljem krađe financijskih sredstava. 

Naime, zaposlenici računovodstvenih odjela dobivaju upute za uplatu sredstava na inozemni račun, a poruka izgleda kao da ju je poslao nadređeni.

- Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku, što ukazuje na to da je kampanja brižno pripremana i usmjerena na konkretne mete - navode u policiji, dodajući da počinitelji uglavnom zahtijevaju uplatu na bankovne račune u raznim zemljama Europske unije, ali većinom izvan Europske unije.

- Ako primatelji odabere opciju odgovora (Replay), pažljivim pregledom zlonamjerne poruke elektroničke pošte može se uočiti da je kao “Replay-To” navedena adresa president@presidentsandceo.info koja pripada počinitelju. Preporuka je svim tijelima sa informiraju svoje zaposlenike o postojećem načinu izvršenja te da im ukažu na obaveznu provjeru identiteta pošiljatelja i autentičnost poruke prije provođenja naputka inozemnog plaćanja navedenog u poruci elektroničke pošte ( npr. izravnim upitom navodnom pošiljatelju poruke alternativnim komunikacijskim kanalom - telefonskim pozivom ili usmenim putem) kako bi se navedena Internet prijevara na vrijeme spriječila - preporučuju u policiji, te s ciljem prevencije upozoravaju građane da provjere istinitost takvih i sličnih zaprimljenih mailova kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao