Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kašalj je najčešće pozitivna reakcija koja čisti dišne puteve

None Foto: Fotolia

Ne treba na svaki dječji kašalj dramatizirati. To je uobičajena pojava, rekla je Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak na okruglom stolu o borbi protiv kašlja

Svaki kašalj do desetak dana nije zabrinjavajuć, no ako traje dulje od dva tjedna ili je praćen piskutanjem i dugotrajnom visokom temperaturom tada je potrebno posjetiti liječnika. Stanice u susretu s virusim i bakterijama stavaraju sluz koju je važno rastapati, rekla je dr. med. Sanja Popović Grle iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Jordanovac. Na medijskom praćenju večeri posebnih susreta uz Prospan, koji je u Hrvatskoj prisutan već 18 godina, večeras u Muzičkoj akademiji o učinkovitoj borbi protiv kašlja na okruglom stolu govorila je i doktorica Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak. 

- Ne treba na svaki dječji kašalj dramatizirati. To je uobičajena pojava. Roditelji trebaju naučiti da je kašalj ozbiljan simptom, ali češće pozitivna reakcija koja čisti dišne puteve. Najčešće se radi o virusnim i respiratornim infekcijama. Produktivni kašalj omogućuje izbacivanje sluzi - rekla je Turkalj. 

Prospan je biljni lijek na bazi bršljana koji pospješuje iskašljavanje i olakšava disanje, rastapa sluz i djeluje protiv kašlja. 

Ovaj događaj organiziran je da bi tvrka Salveo približila aktualnu temu o kašlju.

Doktorica Turkalj je najavila da se radi na dogovoru sa Salveom o otvaranju ambulante za kašalj gdje bi naučili više o njemu. 

Komentiraj, znaš da želiš!