Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Katarski šeik u posjetu Kolindi: Stižu li investicije iz Katara?

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 5

Tijekom posjeta Hrvatskoj katarski šeik potpisat će ugovore o suradnji na području kulture, obrane, obrazovanja, znanstvenog istraživanja, sporta, poljoprivrede...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je ugostila katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija. Iz Ureda Predsjednice poručuju kako Hrvatska želi privući investicije iz Katara na područjima turizma (ulaganje u turističke projekte, posebice područje zdravstvenog turizma), proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje, obrambene industrije, urbanog razvoja, infrastrukture, petrokemije, a Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, javio je Dnevnik.hr.

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani 2013. je godine postao jedan od najmlađih emira u katarskoj povijesti kad je s 33 godine preuzeo vlast nakon abdikacije oca. Ujedno je i jedan od najmlađih svjetskih vladara. 

Školovao se u Velikoj Britaniji, a prije no što je preuzeo vlast bio je na mnogim istaknutim funkcijama poput predsjednika katarskog Olimpijskog odbora, zamjenika oružanih snaga, predsjednika organizacijskog odbora za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na dvije milijarde dolara, a koliko je pažnje u svojoj vladavini posvetio ostvarivanju dobrih diplomatskih odnosa, najbolje svjedoči činjenica kako je nedavno turskom predsjedniku Erdoganu poklonio Boeing 747 vrijedan pola milijarde dolara.

Tijekom posjeta Hrvatskoj katarski šeik potpisat će ugovore o suradnji na području kulture, obrane, obrazovanja, znanstvenog istraživanja, sporta, poljoprivrede.

Emir Tamim bin Hamad bin Kalifa Al Tani kasnije će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima te na kraju s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Katarski emir poznat je i kao vlasnik francuskog nogometnog kluba Paris Saint-Germain.
 

Komentari (33)
  • Katar je jedna od rijetkih zemalja zaljeva koja ima savršen odnos sa Hrvatskom.

    19. 11. 2018,   13:58
  • Sigurno je došao ishodovati dozvolu za novi islamski centar u Hrvatskoj..Ti iz Katara stalno prodavaju nekakve priće o ulaganjima,a jedino što ih uistinu zanima je širenje Islama po Europi... .

    19. 11. 2018,   12:45
  • Ma svi bi kod nas ulagali samo u turizam, i to elitni turizam, jer tu se najviše i najbrže zarađuje, ali pinka bi išla njima. Zaposlilo bi se eventualno oko 30 naših ljudi i to je sve. Očekujem uzvratni posjet PreCjednice Kataru uskoro, jer tamo valjda još nije bila, ili se možda i varam?

    19. 11. 2018,   13:58