Obavijesti

News

Komentari 127

Katastar mu je problem broj 1, a on ga prvi ignorira i izigrava

Katastar mu je problem broj 1, a on ga prvi ignorira i izigrava
12

Lovru Kuščevića HDZ je postavio da vodi sektor graditeljstva, a zatim i uprave. No on nije reformirao ni svoje papire. Sagradio je vilu, iznajmljuje ju za paprenu cijenu, a u katastru je i dalje vodi kao pašnjak

VIDEO

Kao jednu od reformskih mjera, Vlada je prihvatila spajanje katastra i zemljišnih knjiga u jednu instituciju. Smatram kako je to ‘reforma svih reformi’. Imamo vrlo nesređeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama, što sprečava velike investicije i stvara probleme našim sugrađanima bilo da je riječ o velikim investicijama, nasljeđivanju, kupoprodaji ili nečemu drugom.

Pričao je tako 2016. jedan od naših najbogatijih ministara, Lovro Kuščević, kojega je HDZ postavio prvo da vodi sektor graditeljstva, a zatim i uprave. Ipak, reformirao nije ni svoje papire - sagradio je vilu.

Iznajmljuje je za paprene cijene, a u katastru je i dalje vodi kao pašnjak.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:16

- Zaista sam to propustio. Dao sam zahtjev da se unese u katastar. Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti. Dao sam zahtjev da se evidentiraju u katastru sve moje nekretnine. Tko će o svemu voditi računa - rekao je ministar Kuščević za Telegram.



Tijekom utorka ga nije bilo moguće dobiti na telefon za daljnja pojašnjenja oko problema s tom nekretninom. Građevinska dozvola za kuću u Nerežišćima na Braču, koja u imovinskoj kartici broji 350 kvadrata i vrijedi šest milijuna kuna, izdana je u prosincu 2004. godine. Uvjerenje za uporabu objekta dobio je navodno još 2008., no nije zaveden zadnji korak, upis promjene u katastru.

Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču
Rent-a-pašnjak: Ovako izgleda vila Lovre Kuščevića na Braču



Tako je to stajalo čak 11 godina, sve do utorka, kad je ministar obećao sam sebi riješiti problem.

- On time može naštetiti sam sebi. Ako papiri nisu čisti, a imamo tu odmak vremena, čovjek se može lako dovesti u probleme bude li išta želio raditi s tom nekretninom - rekao nam je jedan odvjetnik koji se bavi problematikom nekretnina i zemljišnoknjižnih odnosa. Priznao je i sam da ima puno klijenata koji su ili zaboravili srediti papire ili su naslijedili problematične nekretnine.

- U ovom slučaju je pitanje je li sve u redu s uporabnom dozvolom. Preko nje se rješava kategorizacija objekta kako bi se mogao iznajmljivati i tu svi papiri moraju biti čisti - pojašnjava nam odvjetnik.



Sam ministar ne živi u toj kući, nego je iznajmljuje tijekom turističke sezone. O njoj brine agencija Novasol, na čijoj je stranici navedeno kako ima četiri zvjezdice. U nju stane 11 ljudi, ima pet spavaćih soba, četiri kupaonice te je navedeno kako je sve to raspoređeno na 239 četvornih metara.

Kuščević: Ne mogu pratiti sve to, imam ja puno nekretnina...
Kuščević: Ne mogu pratiti sve to, imam ja puno nekretnina...

Za tjedan dana uživanja u kompletnoj peterosobnoj vili s vanjskim grijanim bazenom, spravama za vježbanje, roštiljem i svom mogućom opremom za obitelj s dvoje djece platit ćete točno 16.391 kunu. Odnosno 2340 kuna na dan. U dnevnoj sobi je i “modni” detalj - hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Kako je nedavno izjavio za portal Teleskop, Kuščević s obitelji živi u obližnjoj kućici koja ima svega 60 kvadrata. Ona je sve do prije godinu dana bila gospodarski objekt te je i ona u zemljišnim knjigama na prostoru ministrovog “pašnjaka”. Podsjetimo, Kuščević se hvalio kako želi srediti zemljišne knjige i katastar kako bi doveo nove velike investicije u Hrvatsku. Prije nekoliko dana čak je i pustio u pogon portal katastar.hr.

Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera
Bernardić o pašnjak-vili Lovre Kuščevića: Ovo je Vlada afera



- Ovo je još jedan od projekata kojim se potvrđuje smjer ove Vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost. Vjerujem da će portal pomoći u ubrzavanju investicija i podizanju investicijske klime, transparentnosti i sigurnosti podataka u Hrvatskoj. Portal će pomoći građanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da na brz, lak i učinkovit način imaju uvid u podatke o svojoj nekretnini ili o drugim nekretninama. Vlada želi razvoj digitalnog društva, transparentnost i otvorenost podataka te da sva tijela realiziraju različite projekte digitalizacije ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna, što je više nego Pelješki most - rekao je Kuščević.

'Spajanje katastra i zemljišnih knjiga je reforma svih reforma'
'Spajanje katastra i zemljišnih knjiga je reforma svih reforma'



Prema imovinskoj kartici, ministrova obitelj posjeduje i vinograd od 1072 te šumu od 3528 četvornih metara. Na ženu je glasilo građevinsko zemljište od 1,4 milijuna kuna koje je nedavno prodala investitoru. Ipak, ostala je zabilježena na to dok god ono ne bude isplaćeno. U imovinsku je prijavio i dva stara Mercedesa te Hondu vrijedne 20.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina