Obavijesti

News

Komentari 161

Katastrofa nakon Fukushime: Pomagali, a sada svi imaju rak

Katastrofa nakon Fukushime: Pomagali, a sada svi imaju rak
3

Najmanje 51 mornar koji je pomagao ozlijeđenima nakon nuklerane katastrofe u Fukushimi obolio je od bolesti vezanih za radijaciju. Mnogi imaju rak i tumore

VIDEO

Gotovo tri godine nakon katastrofe u Fukushimi više od 50 američkih mornara s nosača Ronald Reagan koji su došli pomoći nakon potresa i tsunamija, oboljeli su od bolesti povezanih s radijacijom. 

Čudne izrasline, neobjašnjiva krvarenja

Jedan od njih je i Maurice Enis. Nekoliko mjeseci nakon što se vratio iz Japana, osjetio je čudne izrasline na tijelu. Pretrage su pokazale da je otrovan radijacijom. Liječnici su ga upozorili kako će se stanje samo pogoršati. Njegova djevojka Jamie Plym, također je služila na nosaču i isto je oboljela. Ona ima bronhitis i neobjašnjivo krvarenje. 

Tumori na štitnjači, mozgu, leukemije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni i još 49 drugih mornara koji su služili na nosaču Ronald Reagan i Essex oboljeli su od tumora na štitnjači, leukemije i tumora na mozgu zahvaljujući vremenu koje su proveli izloženi radijaciji nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi koju je izazvao potres i tsunami 2011. godine. 

Nisu ni znali: Pili su, tuširali se i kuhali u radiaktivnoj vodi

Vjeruje se kako su sistemi za desalinizaciju uzimali radioaktivnu vodu. Mornari su je pili, kuhali u njoj i tuširali se prije nego što je netko shvatio da je bio golemi izljev radioaktivne vode u ocean. 

Odvjetnik Charles Bonner tužit će TEPCO u ime mornara.Tvrde da TEPCO nije na vrijeme rekao mornarima da je nuklearnu katastrofu izazvao tsunami pa zbog toga nisu mogli znati da je velika količina radijacije završila u oceanu. 

To je jedna od onih stvari... Ljut si jer se dogodilo, ali morao sam ići. Bila mi je dužnost. Priključio sam se vojsci kako bih pomogao ljudima, kaže Nathan Piekutoski (22) koji boluje od leukemije

Bonner je već podnio tužbu u Kaliforniji prije godinu dana, ali je odbačena pod objašnjenjem da bi bilo kakva presuda mogla pokvariti komunikaciju između američke i japanske vlade što bi moglo narušiti podjelu vlasti. Odvjetnik vjeruje kako su američke vlasti postupile s dobrom voljom i krivi isključivo TEPCO.

Nathan Piekutoski (22) bio je na Essexu. Iako je njegova leukemija u remisiji, liječnici mu žele transplantirati koštanu srž. Tegobe su počele nekoliko mjeseci nakon što se vratio iz Japana. Preznojavao se po noći, nije mogao spavati i počeo je rapidno gubiti na težini. 

- To je jedna od onih stvari... Ljut si jer se dogodilo, ali morao sam ići. Bila mi je dužnost. Priključio sam se vojsci kako bih pomogao ljudima - rekao je Nathan. 

Nosač Ronald Reagan prvi se odazvao na poziv u pomoć i ostao u japanskim vodama mjesec dana.

TEPCO nije imao komentara za američke novinare, ali nedavno su priznali u Japanu da su znali za prvo curenje radijacije pet sati nakon nesreće, a ne sljedeći dan kako se vjerovalo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u