Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kaže meni sin: Tata, našli smo zmijurinu u moru, ne murinu'

None Foto: Dusko Jaramaz/pixsell 7

13-godišnji Niko Vitić, učenik 7. razreda OŠ Vodice i njegovi prijatelji Jakov Mačukat, Zoran Skroz, Ante Mačukat i Vice Kovač u moru su našli zmijurinu

Ugledao sam je na samom dnu. U moru  mi je izgledala kao velika murina ili ugor. Zanimalo me je što je. Pokušao sam štapom, pa ostima i nije išlo. Zvao sam prijatelje koji su dotrčali i pomogli. Bila je preduboko za osti pa smo je na kraju zakačili trokrakom udicom za hobotnice, ispričao je svoj doživljaj 13-godišnji Niko Vitić, učenik 7. razreda OŠ Vodice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uz njega su bili Jakov Mačukat, Zoran Skroz, Ante Mačukat i Vice Kovač. 

- Bilo je lijepo vrijeme za izaći vani, a u subotu nije bilo treninga. Uzeli smo štapove i na rivu u potrazi za ribolovnim uzbuđenjima. Nitko se nije nadao ovakvom ulovu - opisuje Niko svoj doživljaj, nemjerljivo uzbudljiviji od svake igre koju s prijateljima igra na PlayStationu.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kad su zmiju izvadili na obalu, nisu znali što bi s njom, pa su zvali roditelje.

- Kaže, ulovili smo zmijurinu, nije murina. Kad je za par minuta zvao ponovno, vidio sam da je stvar ozbiljna. Dođem i stvarno - zmija - kaže nam Dalibor Vitić koji nije bio ništa manje začuđen od djece. Pozvali su su veterinare, policiju, komunalno redarstvo. 

- Da, bila je to zmija, poprilično velika. Takve životinje ne liječimo ovdje niti se srećem s njima, pa sam morao konzultirati sina, studenta veterine i jednog biologa. I da, riječ je o zelenoj anakondi, tropskoj zmiji koja je najvjerojatnije pobjegla nekom iz terarija ili ju je uginulu netko bacio u more - rekao nam je vodički veterinar Zdravko Zorica.

BILA JE MRTVA Anakonda u Vodicama? Dječaci iz mora izvukli zmiju od 2,5 m

Koliko Zorica zna, u Vodicama nitko ne drži takve životinje kao kućne ljubimce. On je osobno prije dvadesetak godina od infekcije liječio ogromnog pitona iz cirkusa, a nakon toga mu se nitko nije javljao zbog zdravstvenih problema ovakvog gmaza. Osim toga, anakondi iz vodičkog porta nije bilo pomoći.

Policija nje našla elemenata za postupanje.

- Nešto iza 19 sati dobili smo dojavu o pronalasku mrtve zmije na rivi u Vodicama. Utvrdili smo istinitost dojave i proslijedili slučaj nadležnima - rekla nam je glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

A zbrinjavanje mrtvih lešina s javnih površina Vodica i drugih ovdašnjih gradova i općina nadležnost je šibenske tvrtke As Eko.

- Zmiju smo pokupili i pohranili je u zamrzivač, odakle će je kamion hladnjača prebaciti u spalionicu tvrtke Agroproteinka u Biljanima Donjim - rekao nam je Damir Vrvjelo, direktor As Eka.

Radnici kažu da je uistinu ogromna. Nije bila u raspadajućem stanju, pa su se našalili da su mogli od njene kože napraviti cipele za svih 11 radnika As Eka.

Ako već nije bila mrtva, umrla je od pothlađenosti

- Zelena anakonda je najmasivnija zmija na svijetu. Nije najduža, ali je najmasivnija, najteža, najšira... Inače se hrani sisavcima, ovisno o visini može pojesti i većeg sisavca. Može narasti do 6 metara, a odrasle zelene anakonde mogu težiti oko 150 kilograma, u prosjeku žive oko 30 godina. Sudeći po fotografijama čini se da se radi o zelenoj anakondi od oko 2 metra, u toj veličini ona nije značajno opasna za odraslog čovjeka, osim eventualnog ugriza. Ako zmija nije bila mrtva prije nego što ju je netko pustio, onda je vjerojatno uginula od pothlađenosti zbog temperature mora. Ona je morala biti nečiji ljubimac, ne postoji šansa da je ona odnekud došla.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pošto smo dio Europske Unije, protok životinja je olakšan zbog 'ne postojanja' granica. Postoji puno sajmova diljem Europe na kojima se mogu nabaviti egzotične životinje poput guštera kornjača, pa tako i zmija. One mogu, ali i ne moraju biti čipirane poput pasa. Diljem Europe dio egzotičnih gmazova poput guštera i zmija pripada pod posebni dio zakona o životinjama, te vlasnici moraju biti prijavljeni kao držatelji takvih životinja. No službeni registar u Hrvatskoj ne postoji, s toga ako zmija nije čipirana, teško će se saznati čija je. Anakonda je slatkovodna zmija, može nešto sitno proplivati po moru, ali ne može u njemu živjeti zbog soli koja joj isušuje sluznice - rekao nam je zoolog Ivan Cizelj. 


 

Tema: Hrvatska

Komentari (49)
  • Ono kad stvarno ne znaš vise o čemu pisati ....

    10. 2. 2019,   22:35
  • ja biš rekao da su ova današnja djeca maalo predebela..

    10. 2. 2019,   22:57
  • Biti zamrznuta, pa kamionom hladnjacom odvezena u spalionicu. Majko mila kakve sve troskove si nabijamo...

    10. 2. 2019,   23:49