Obavijesti

News

Komentari 333

Kazna podijelila sve: Zatvor za vrijeđanje dužnosnika je sporan

Kazna podijelila sve: Zatvor za vrijeđanje dužnosnika je sporan
1

Huligani su prijavljeni po članku zakona koji propisuje kazne do 200 eura ili 30 dana zatvora za one koji “na javnome mjestu na naročito drzak i nepristojan način vrijeđaju građane...

VIDEO

Pet dana zatvora za sedmoricu huligana koji su izvrijeđali Janicu Kostelić kao državnu dužnosnicu je kazna koja je podijelila Hrvatsku i politiku.

Odvjetnici koji imaju iskustvo u sličnim slučajevima kažu da je kazna zaista prevelika. I struka i politika se slažu da je vrlo ružno vrijeđanje loše, osuđuju ga, ali oko pitanja kazne su podijeljeni. Je li to pokušaj gušenja slobode govora ili primjerena sankcija za huligane?

Sud u Splitu je od 12 uhićenih koji su vrijeđali proslavljenu skijašicu za sedmoricu odredio kaznu zatvora. Treba napomenuti da je napadač na savjetnika Dinama Zdravka Mamića koji ga je fizički napao, udario u glavu, pušten da se brani sa slobode. Dio huligana koji su privedeni i zatvoreni na istom sudu završio je iza rešetaka zbog verbalnog vrijeđanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Dosad samo novčane kazne

- Ovo je presedan. Do sada nije bilo zatvorskih sankcija za ovakve incidente. Izricane su novčane kazne - kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Dodaje da je u takvim situacijama policija podnosila prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, a izvrijeđana bi osoba, ako je smatrala da je to potrebno, protiv počinitelja išla s kaznenom prijavom za uvredu ili klevetu.

Huligani su prijavljeni po članku zakona koji propisuje kazne do 200 eura ili 30 dana zatvora za one koji “na javnome mjestu na naročito drzak i nepristojan način vrijeđaju građane ili narušavaju njihov mir”. Odvjetnik Davor Karačić, poznat i kao “odvjetnik navijača Dinama”, kaže da još nije vidio spis, obrazloženje, ali da mu se kazna čini pretjeranom.

- U Zagrebu sam se susreo s nizom takvih slučajeva pred sudom. Nije bilo zatvorske kazne za one koji su prvi put počinili takva djela - kaže, ali dodaje i kad je ona ipak moguća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Nelogičan razmjer kazni za uvrede

- Ako su oni još okružili automobil, lupali po njemu, unosili se u lice, vrijeđali i prijetili, onda je moguća i veća kazna. Također, sud uzima u obzir je li prekršiteljima to prvi incident ili su već prije kažnjavani za sličnu stvar. Ako se radi o ponovljenom djelovanju, onda sud želi poslati poruku većom kaznom - objasnio je Karačić.

Raspon kazni od 200 eura do 30 dana zatvora smatra potpuno nesrazmjernim.

SDP-ovci su redom osudili ponašanje policije koja je odmah uhitila sve koje su sudjelovali u vrijeđanju, koji su zatim završili u zatvoru. Podsjetili su na niz sličnih slučajeva, primjerice, kad je dio branitelja vrijeđao, prijetio i priječio ulaz u Ministarstvo branitelja tadašnjem ministru Predragu Matiću. Podsjećaju da nitko od njih nije uhićen ni kad su blokirali cestu s plinskim bocama.

Podsjetili su i na vrijeđanje i napad na Mirjanu Rakić, predsjednicu Vijeća za elektroničke medije, koji je protekao bez tako oštrih sankcija. Predrag Matić je osudio verbalni napad na Kostelić, ali istaknuo i da nije napadnuta Janica kao sportašica, nego kao državna dužnosnica. Ističe i da oni nisu bili fizički ugroženi.

- Imam kod kuće četiri stranice uvreda i prijetnji koje sam dobio. Mamić je po tim kriterijima trebao biti 300 puta u zatvoru. Sad se svi oglašavaju. Poruka je: ‘Ne diraj HDZ-ovca ili ćeš završiti u zatvoru’ - rekao je bivši ministar Matić.

SDP-ovci pozivali da ih vrijeđaju

SDP-ovi zastupnici Bojan Glavašević, Peđa Grbin i Arsen Bauk su u Zagrebu stali u centru grada i pozvali građane da ih vrijeđaju. Time su željeli pokazati da nitko nije zaslužio zatvor zbog izgovorene riječi, koliko god ružna i neprimjerena ona bila.

Neki građani su im rekli da su lopovi, ali većina je kritizirala poteze njihove vlasti i bila ogorčena politikom.

Za MUP je kazna opravdana

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je zašto smatra primjerenim postupanje policije i kaznu.

- Ne radi se tu o najavljenom okupljanju i slobodi govora. Više desetaka muškaraca su na vulgaran način izvrijeđali ženu i to je za osudu. Zapriječili su prolaz automobilu, incident je bio na trajektu, a kasnije i na kopnu. Zato je policija postupila po pravilu struke - poručio je Božinović.

MUP napominje da će se sud tek očitovati o kazni, ali i da u ovom slučaju nije oštećena samo Janica Kostelić, nego svi putnici na trajektu koji su se osjećali nesigurno.

Gips: Dobro da je ostala u autu

Što se još događalo na trajektu? Je li bilo i ozbiljnijih prijetnji Janici Kostelić?

Ta pitanja ostaju neodgovorena, a ni policija ne iznosi detalje. Na snimci koja je javno objavljena ne vidi se ništa osim vrlo ružnog i vulgarnog skandiranja. Navijači, od kojih je očito barem dio onih Hajduka, poručuju Janici da “puši k....”, “j... te Mamić” i za kraj skandiraju “Zakon o sportu”.

Za odvjetnike postoji razlika je li bilo samo skandiranja ili nasrtaja na automobil i prijetnji dužnosniku. Možda i jeste, ali se oni na snimci ne vide. Predsjednik uprave Hajduka Ivan Kos je jučer poručio da je nelogično zatvarati pojedince zbog verbalnog napada. Međutim, kako objašnjavaju i on i ranije Hajduk, Janica Kostelić je uspjela napraviti pozitivne korake prema primjeni Zakona o sportu, koji su i zazivali vrijeđajući Janicu. Upravo je Kostelić dala tumačenje i natjerala garnituru Hrvatskog nogometnog saveza da ga se pridržavaju nakon što su ga dvije godine ignorirali. Unatoč tome, dobila je salvu vulgarnih uvreda i napustila odmah Brač jer se osjećala nesigurno. Navijači koji su je vrijeđali ili to nisu znali, ili to smatraju nedovoljnim ili su namjerno to previdjeli.

- Glavno je da je ona cijelo vrijeme bila u automobilu, da nije došlo do fizičkog kontakta. S druge strane i dobro, jer nitko s njom ne bi dobro prošao. S Janicom se ne može tek tako - kazao je Ante Kostelić za Slobodnu Dalmaciju.

Ostojić: Janica ima zaštitu

Bivši šef MUP-a Ranko Ostojić rekao je da je Kostelić imala zaštitu represivnog aparata kakvu nemaju druge osobe u Hrvatskoj.

Božinović: Sve je po pravilima struke

Sadašnji šef MUP-a Davor Božinović kaže da je policija radila po svim pravilima. ‘Na vulgaran način su izvrijeđali ženu, zapriječili prolaz autu, a incidenata je bilo i na trajektu’, smatra kaznu opravdanom Božinović.

Milanović je osudio privođenje zviždača

Policija je privela i čovjeka u Kninu koji je vrijeđao tadašnjeg premijera Zorana Milanovića prije četiri godine. Ured premijera je tad osudio privođenje, a Milanović je priopćio da za to nema potrebe.

Mamićev napadač se ipak brani sa slobode

Zdravka Mamića policija nije privodila zbog prijetnji, ali i napadača koji ga je prošli tjedan fizički napao na Bolu je pustila da se brani sa slobode. Nije išao u zatvor za udarac u glavu.

HDZ osuđuje nasilje te je za privođenja

HDZ-ovac Jasen Mesić je osudio nasilje nad Janicom Kostelić i čudio se što se SDP-ovci sad protive promptnosti policije.

- Ovo je primjer kako se ponašati, a kako ne - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 333
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...