Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kazne za pušenje iznosit će i nekoliko tisuća eura

None Foto: 24sata

Ministar Ljubičić nagađa da bi kazne za pušenje mogle biti drakonske. U Austriji je, primjerice, za pravnu osobu predviđena kazna i do 10.000 eura

Tijekom ove godine u svim zatvorenim javnim prostorima nastupit će potpuna zabrana pušenja, a situaciju će kontrolirati sanitarni inspektori. Uz naplatu kazne moći će podizati prijave protiv prekršitelja, kako fizičkih, tako i pravnih osoba, sažetak je to nove Vladine odluke koju nam je pojasnio dosadašnji ministar zdravstva dr. Neven Ljubičić. Pritom je naglasio da će odredba na snagu sigurno stupiti tijekom godine te da će nova Vlada odrediti datum.
Od potpune zabrane pušenja bit će izuzete jedino otvorene površine poput ulica ili parkova. U svim drugim prostorima koji služe za javno okupljanje, kafićima, trgovačkim centrima, kolodvorima, nitko neće smjeti zapaliti nijednu jedinu cigaretu.
Još se ne zna kolike će biti kazne, ali Ljubičić nagađa da bi mogle biti drakonske. U Austriji je, primjerice, za pravnu osobu predviđena kazna i do 10.000 eura.
- Istraživanja jasno pokazuju da su ove mjere motivirajuće za pušače da prestanu pušiti. Dobit je dvostruka jer pušači manje puše, a nepušači nisu izloženi dimu - kaže ministar zdravstva Neven Ljubičić. U Hrvatskoj puši trećina građana, a na godinu ih 3000 oboli od raka dušnika i pluća.

Komentari (49)
  • haha kazna ce te stici....pozdrav

    6. 1. 2008,   21:58
  • bravo ljubičiću tako triba oderi ih sve sve pušače

    6. 1. 2008,   18:39
  • bronx77,evo vidis upravo suprotno od onog sto si sad napisao(la).Imao sam ih nekoliko i ne mislim na tome stati, samo sam se nasalio a ti odmah niskim udarcima.:). NHF ali ja bi i kaznu platio umjesto nje jer je to bolje od klasicnog sexa.Eto kad sam povucen za jezik.:) Pozdrav.

    6. 1. 2008,   21:56