Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kazneno ga prijavili: Odavao je poslovne tajne, osobne podatke

Sumnjiči se da je tijekom 2016. i 2017. godine podatke kupaca tvrtke u kojoj je ranije radio kao zastupnik, neovlašteno stavio na raspolaganje vlasnicima dvaju trgovačkih obrta

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne te nedozvoljena uporaba osobnih podataka, osumnjičeni 40-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.  

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet PU primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Sumnjiči se da je tijekom 2016. i 2017. godine podatke kupaca tvrtke u kojoj je ranije radio kao zastupnik, neovlašteno stavio na raspolaganje vlasnicima dvaju trgovačkih obrta, koji su navedene podatke  koristili u svrhu nuđenja i prodaje različitog zamjenskog potrošnog materijala po povoljnijim cijenama te je tako osumnjičeni 40-godišnjak navedenim obrtima pribavio imovinsku korist u iznosu od najmanje 387.000 kuna.

 Navedeni je i osobno kontaktirao kupce tvrtke u kojoj je bio zaposlenik i to tijekom 2017. godine te im po povoljnijim cijenama u svoje ime i za vlastitu korist  nudio zamjenski potrošni materijal i to unatoč zakonskim i drugim obvezama koje se odnose za zaštitu osobnih podataka i svrhu njihova korištenja.

Komentari (6)
  • Ako nije imao podpisanu klavzulu o zabrani rada od 2g. na istim poslovima od strane poslodavca u slućaju prestanka radnoga odnosa , ovaj mu može puvati u ...... ! Radnik je obavezan ćuvati poslovne tajne samo dok je zaposlen u toj firmi . Ako nema te klavzule , slobodan je u ćovjek !

    12. 7. 2019,   15:15
  • Koje čudne stvari se događaju.

    12. 7. 2019,   17:20
  • proleter- postoji kodeks ponašanja i ne odavanja poslovne tajne. naravno da se podrazumijeva da radom u jednoj firmi, odlaskom ne odnosiš kupca. svojim potpisom o tajnosti podataka nisi dao nikakvu garanciju-ako si kvaran. to je kultura koja se u svijetu poštuje. naravni osim kod nas.

    12. 7. 2019,   16:58