Obavijesti

News

Komentari 244

Kaznili ih jer su rodile: 'Tvrtka propala, država želi da platim'

Kaznili ih jer su rodile: 'Tvrtka propala, država želi da platim'
3

Dajana (31) i Sanja (39) radile su u propalom Algoritmu. Bile su na rodiljskom dopustu kad je tvrtka likvidirana i sad ispaštaju. Država im je poslala 'čestitku': Svaka mora vratiti 13.000 kn rodiljske naknade!

VIDEO

Životi su nam doslovce blokirani. Ne možemo na Zavod za zapošljavanje. Ne možemo dobiti otkaz. Zaposlenice smo nepostojeće tvrtke. A država traži da im vratimo po 13.000 kuna koje smo dobivale za porodiljnu naknadu i da platimo sve zdravstvene usluge. I ne znamo od čega ćemo živjeti.

Nitko ih nije obavijestio o problemu

Pričaju nam to Dajana Topalović (31) iz Bilja pored Osijeka i Sanja Boban Sotski (39) iz Zagreba. Obje su upale u nevjerojatnu hrvatsku birokratsko-pravnu zavrzlamu koju bi teško smislio i pisac Franz Kafka. Obje su bile zaposlenice propalog Algoritma. I obje su majke jednogodišnjih sinova. Prošle godine su i Sanja i Dajana otišle na porodiljni dopust te nisu znale da će njihova tvrtka Algoritam MK propasti i da više neće imati posao.

Ali koliko god apsurdno zvučalo, to im je najmanji problem. Početkom listopada je objema isticalo pravo na porodiljnu naknadu pa su otišle na Zavod za mirovinsko osiguranje provjeriti kako dalje regulirati svoj status. Znale su da je Algoritam u problemu i stečaju, ali kako im nitko nije dao otkaz i kako ih nitko nije kontaktirao te su primale naknade, vjerovale su da još ništa nije okončano.

Međutim, kad su nazvali stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjak, saznali su da je tvrtka od početka lipnja likvidirana. Stečaj je otvoren i zatvoren u jednom danu jer nije bilo imovine.

- Ostali radnici su ranije dobili otkaze, prijavili se na Burzu rada ili našli novi posao, ali mi na porodiljnom smo ostale zaboravljene, kao da nas nema - kaže nam Dajana Topalović.

Na Zavodu za mirovinsko osiguranje su se čudili: po službenoj evidenciji, obje su zaposlene u Algoritmu i danas iako je on likvidiran. Ako žele promijeniti status, prijaviti se na Burzu rada, treba im raskid ugovora o radu ili dokaz da više nisu zaposlene. A stečajna upraviteljica više nema ovlasti da im raskine ugovor jer je stečaj odmah i zatvoren.

Dakle, niti se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje niti više mogu primati porodiljnu naknadu kao zaposlene. Ali taj pravni zrakoprazni prostor je bio tek početak nevolje. Na Zavodu za zdravstveno osiguranje su im objema rekli da trebaju vratiti sve porodiljne naknade koje su primile od početka lipnja do listopada. I da dodatno moraju platiti sve zdravstvene usluge koje su koristile tijekom ta četiri mjeseca. Jer tvrtka je likvidirana, više nisu imale prava kao zaposleni, a na burzi nisu prijavljene kao nezaposlene. Svaka će minimalno morati vratiti po 13.000 kuna za četiri mjeseca naknade. A još čekaju račun za svaki posjet doktoru s djetetom! Supruzi su im objema zaposleni na ispodprosječne plaće i jednostavno nemaju otkud to platiti.

Razmišlja o odlasku u inozemstvo

- Mogu u zatvor. Ne mogu to platiti. Nikad se nisam pomišljala iseliti iz ove zemlje, ali nakon ovoga o tome razmišljam. Ovo je kap koja je prelila čašu i ne mogu vjerovati da se to događa - kaže očajna Sanja Boban Sotski. Uz sinčića Damjana, ima još djevojčicu Mašu od tri godine. Sanji nije jasno zašto ih država kažnjava kad nisu ništa krive.

Dajanina obitelj, kojoj je sinčić Leo prvo dijete, također ne zna odakle će vratiti novac Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Imam stambeni kredit, a sad bih trebala podići još jedan da vratim taj novac, a nemam primanja, priča Dajana u nevjerici.

Kako bi riješila problem, hodala je, kaže, od institucije do institucije, ali nitko joj nije mogao pomoći. Dajana i Sanja su ispričale i kako su od lipnja išle k liječniku. Da apsurd bude veći, plaćale su i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, a sad, prema tumačenju HZZO-a, ispada kako nemaju osnovno zdravstveno osiguranje.

'Više nije važno tko je kriv'

- Cijeloj državi su puna usta demografije, zaštite majki i poticanja nataliteta, a na kraju se dopušta da se nešto ovakvo zbiva - razočarano je istaknula Sanja Boban Sotski. 

- Više ne znam ni tko je kriv ni kako je to moguće. Jedino što želim je da se moja situacija razriješi - zaključila je Sanja. No vjerojatno njih dvije nisu usamljen slučaj. Kažu da znaju kako u Algoritmu ima još ljudi koji su ljetos bili na bolovanju i koji su vjerojatno u istoj situaciji.

Nakon što su obišle sve šaltere, Sanja i Dajana pisale su Ministarstvu pravosuđa, inspekciji rada, Trgovačkom sudu u Zagrebu, Vladi i Ministarstvu socijalne skrbi kako bi upozorili na nelogičnost. Bez ikakvog uspjeha. Na isti zid smo naišli i mi. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali čude se kako je to moguće. No navode kako se pogreška možda treba tražiti u mogućnosti da se stečajevi otvore i zatvore u jednom danu, što je ovdje bio slučaj.

- Očito je riječ o propustu. Trebalo je provjeriti što je s radnicima koji su na bolovanju ili rodiljskom - kažu nam.

Najvjerojatniji krivac je, navode, stečajna upraviteljica, koja nije odjavila Sanju, Dajanu i ostale. No stečajna upraviteljica Petanjak to odbacuje.

'Pomogla bih, ali ne mogu'

- Katastrofa i prestrašno je što se tim ženama dogodilo. Ja bih im dala otkaz da je stečaj provođen, ali on je zatvoren kad je i otvoren. Prethodno sam bila privremena stečajna upraviteljica bez ovlasti za otkaze, a niti sam imala popis radnika. Uprava je dala otkaze ostalim radnicima, a onima koji su na rodiljskom ili bolovanju očito nisu jer to brani zakon. Meni nisu dali popis onih koji su u toj situaciji. Ja im ne mogu dati otkaz jer više nisam stečajna upraviteljica. Zavod za mirovinsko osiguranje bi trebao pratiti podatke o likvidaciji tvrtki – kaže nam Petanjak. 

Napominje kako bi ovim ženama željela pomoći, ali jednostavno ne može. No Zavod za mirovinsko nema nikakvu zakonsku obvezu pratiti je li neka tvrtka likvidirana. Oni postupaju po prijavi. Zavod za zdravstveno osiguranje nam je potvrdio da će od obje tražiti povrat rodiljskih naknada i plaćanje zdravstvenih usluga. I oni se pozivaju na zakon. 

- Osigurana osoba treba prijaviti HZZO-u prestanak radnog odnosa. Onda mogu ostvariti prava kao nezaposlene osobe. U slučaju da HZZO utvrdi da su neopravdano isplaćivana sredstva osiguranoj osobi, tad ta osoba mora vratiti sredstva, ne poslodavac - odgovorili su nam iz HZZO-a.

Sever šokiran slučajem

Dakle, za HZZO su odgovorne Sanja i Dajana što su primale naknadu od lipnja, kad je tvrtka likvidirana! Premda su one i dalje prijavljene kao zaposlene i nisu same sebi mogle raskinuti ugovor.

Pitali smo i Trgovački sud u Zagrebu tko je pogriješio i kako je moguće da se ovo dogodi u stečaju, no oni su hladno i kratko odgovorili da to ne mogu komentirati jer su zakonom propisane ovlasti stečajnog upravitelja, a radnici svoja prava mogu štititi ili u stečaju ili u posebnom upravnom ili radnopravnom postupku. Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u karijeri se nagledao svakakvih slučajeva, ali je ostao šokiran onim što se dogodilo Sanji i Dajani.

'Žrtve birokratske petlje'

Budući da se u Hrvatskoj mnogo stečajeva otvorilo i zatvorilo u jednom danu, Sever se pita koliko još ima takvih slučajeva u kojima su radnici oštećeni, a koji nisu dospjeli u medije. Uvjeren je da postoji sistemska pogreška koju nitko nije ispravio. - Te zaposlenice su žrtve nevjerojatne birokratske petlje. Ali ne možemo kao društvo dopustiti da se svi pravdaju, a stradaju oni najnemoćniji i da oni plate za pogreške koje su očito u sustavu. Takve stvari se ne smiju događati u uređenom društvu – kaže nam Sever.

- Nama je zakon vezao ruke. Ništa nismo mogli. No sad im nudim pomoć - rekao je bivši direktor Algoritma Neven Antičević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk