Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kćer je obukla u najgore diktatore prošlog stoljeća

None Foto: Nina Maria Kleivan 9

Nina Maria Kleivan htjela je galerijom pod nazivom 'Moć' pokazati kako se svi rađamo jednaki i sami biramo hoćemo činiti zlo ili dobro

Svi u sebi nosimo zlo. I mala djeca zla su jedna prema drugoj. Čak bi i moja kći jednog dana mogla čvrstom rukom vladati Danskom, objasnila je svoje najnovije umjetničko djelo Nina Maria Kleivan. Obukla je svoju kćer Faustinu u najomraženije diktatore 20. stoljeća, među njima i u Slobodana Miloševića. Djelo 'Moć' pokazuje da se svi rađamo isti i biramo hoćemo činiti dobro ili zlo.
- Odgovornost je isključivo na vama. Ne možete je odbaciti ni kao roditelj, ni kao ljudsko biće, i reći da ste samo slijedili nadređene. Ljudi koje je utjelovila moja kćer nisu ni najmanje marili za vrijednost ljudskih života i žrtve koje su njihova razmišljanja izazvala - rekla je danska umjetnica. Na ideju je došla dok je bila trudna sa svojim drugim djetetom. Zbog bolova u zdjelici skoro je pola godine provela u invalidskim kolicima i nije mogla raditi u ateljeu. Tada je odlučila da će Faustina postati njeno platno čim se rodi. Sama je šila mala odijela, a počela je snimati od Staljina, te je završila s Hitlerom. Serijom fotografija šokirala je i vlastitog supruga koji joj je rekao kako je rad pogrešan, iako je umjetnički. Nina je otkrila i da je u djetinjstvu mrzila nacizam i Nijemce. Otac joj je bio u pokretu otpora te je neko vrijeme bio zatočen u nacističkim logorima. Kao dijete nosila je u džepu papirić s imenom njegova čuvara kako bi ga našla i ubila.

Komentari (40)
  • hahahaha....beba je zakon

    17. 3. 2010,   09:14
  • Tko kaze da su oni najgori bili, kaze povijest???--- \"Povijest pise onaj koji pobijedi i kako mu ide niz dlaku\"

    17. 3. 2010,   09:14
  • Nedostaje Drug Tito

    17. 3. 2010,   09:14