Obavijesti

News

Komentari 13

Kćeri predsjednika: One su na listi najmoćnijih žena svijeta

Kćeri predsjednika: One su na listi najmoćnijih žena svijeta
6

Ivanka Trump dobila je ured u Bijeloj kući i tako zacementirala svoj status jedne o najmoćnijih žena u administraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa

VIDEO

Ivanka Trump, kći Donalda Trumpa, dobila je ured u Bijeloj kući, premda nije vladin zaposlenik, i tako zacementirala svoj status jedne od najmoćnijih žena u administraciji novog američkog predsjednika.

Ivanka će imati pristup povjerljivim informacijama i morat će poštovati ista pravila koja vrijede za savjetnike zaposlene u Bijeloj kući, ali neće imati službenu funkciju niti će primati plaću. 

Ivanka, inače uspješna poslovna žena, tako se pridružila listi utjecajnih kćeri svjetskih predsjednika.

FILE PHOTO: Ivanka Trump attends a strategy and policy forum with CEOs at the the White House in Washington

Pakistan

Maryam Nawaz Sharif (43) kći je pakistanskog premijera Nawaza Sharifa.

Maryam je angažirana u obiteljskim humanitarnim organizacijama, a imala je jednu od ključnih uloga u očevoj kampanji 2013. kada je po treći put izabran na premijersku funkciju.

Sada radi u njegovoj stranci desnog krila - Pakistanskoj muslimanskoj ligi.

Pakistan je prošle godine usvojio Zakon protiv ubojstva iz časti kao i Zakon protiv silovanja, kojim se određuje doživotni zatvor za ubojstvo iz časti, čak i ako žrtvina obitelj oprosti ubojici. Upravo je kći pakistanskoga premijera, ustala u obranu prava žena i brzo progurala prihvaćanje zakona.

Prošle godine ime Maryam Nawaz Sharif pojavilo se u aferi "Panama Papers".  Ona i njena dva brata povezana su s offshore kompanijama i računima na Djevičanskim otocima putem kojim su financirali kupnju luksuznih nekretnina u Londonu. Pakistanski premijer odbacio je optužbe rekavši da su one djelo ljudi koji se obračunavaju s njegovom obitelji zbog političkih motiva.

Rusija

Ruski predsjednik Vladimir Putin skriva svoj privatni život kao zmija noge zbog čega se sve do nedavno vrlo malo znalo o njegove dvije kćeri.

Mlađa Yekatarina 2015. godine postala je tema u medijima nakon što je otkriveno da živi u Moksvi pod imenom Katerina Tikhonova. Uzela je prezime svoje bake, s majčine strane.

Fizički je jako slična svojoj majci Ljudmili od koje se Putin razveo 2014. 

U braku je s biznismenom Kirillom Shamalovom, sinom Putinova starog prijatelja, a par je "težak" 2 milijarde američkih dolara koje je zaradio ulaganjem u petrokemiju i plinski biznis.

Yekaterina je diplomirala je orijentalistiku nakon čega je nastavila karijeru na fakultetu na kojem se kasnije i zaposlila. Danas ova 30-godišnjakinja nadzire veliki projekt uređenja Moskovskog sveučilišta.

Tikhonova je strastvena plesačica akrobatskog rock 'n' rolla. Natjecala se na nizu turnira, a njene plesne točke uključuju energični ples i virtuozne akrobatske pokrete.

Turska

Sumeyye Erdogan (31) je najmlađa kći turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ujedno njegova mezimica.

- Erdogan je naziva "moja gazela". U Turskoj se ta riječ koristi za ljude koje se smatra prekrasnima i vrijednima - kazao je Irem Koker s BBC-a.

Sumeyye Erdogan, daughter of Turkish President Tayyip Erdogan, and her husband Selcuk Bayraktar are seen during their wedding ceremony in Istanbul, Turkey

Sumeyye Erdogan diplomirala je na London School of Economics, bila savjetnik vladajuće stranke za vanjsku politiku u vrijeme kada je njezin otac bio premijer, ali je napustila to mjesto nakon što je Erdogan 2014. postao predsjednik države. Sada je potpredsjednica proislamske skupine za zaštitu prava žena, Udruge za žene i demokraciju.

Sumeyye  bespogovorno podržava politiku svoga oca i njegov režim.

U svibnju 2016. Sumeyye i njen izabranik Selcuk Bayraktar izrekli su sudbonosno 'da' pred 6000 gostiju.

Turkish President Tayyip Erdogan speaks during the wedding ceremony of his daughter Sumeyye Erdogan and her husband Selcuk Bayraktar in Istanbul, Turkey

Bayraktar je studirao na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, a doktorirao je na Tehnološkom institutu Georgia u Sjedinjenim Državama. Zadužen je za tehnologiju u obiteljskoj tvrtki Baykar Makina, koja proizvodi dronove i sudjeluje u više projekata razvoja obrambenih sustava u Turskoj.   

Vjenčanju su nazočili i neki strani lideri, uključujući one iz Katara i Pakistana. Kum Erdoganove kćeri bio je Ahmet Davutoglu, dok je šef glavnog stožera turske vojske, general Hulusi Akar, bio kum mladoženje, koji je sin industrijalca.

Angola

Isabel dos Santos (43) najstarija je kći predsjednika Angole, Josea Eduarda dos Santosa, koji je na čelu te zemlje od 1979. godine, piše BBC.

Isabel vodi državnu naftnu kompaniju Sonangol. Magazin Forbes ju je 2013. godine proglasio najbogatijom ženom u Africi i prvom afričkom milijarderkom, 'teškom' više od 3 milijarde dolara.

 

#conferenciadeimprensa #pressconference #sonangol balanço de actividades.#angola

Objavu dijeli Isabel Dos Santos (@isabel_santos_angola)

Bogatstvo je stekla ulaganjem i kupovinom dionica u javnim dioničkim društvima u Portugalu te dionica banaka i telekomunikacijskih kompanija. Osim toga, ulagala je u industriju dijamanata, te plinski i naftni biznis u Portugalu. 

Isabel dos Santos studirala je inženjerstvo na Kraljevskom koledžu u Londonu, gdje je živjela s majkom koja se razvela od njenog oca. Prvi posao započela je 1997. godine, otvorivši u Luandi u Angoli restoran koji je nazvala Miami Beach.

U zemlji koju Transparency International ističe kao jednu od najkorumpiranijih, Isabel je često na meti kritičara koji tvrde da za silno bogatstvo može zahvaliti očevoj predsjedničkoj funkciji. I ona i otac to oštro opovrgavaju.

- Uspjeh koji sam ostvarila nije se dogodio preko noći. To je nešto što sam gradila puna dva desetljeća - kazala je Isabel.

Tadžikistan

Ozoda Rahmon (39) je kći Emomalija Rahmona, predsjednika Tadžikistana.

Ozoda je diplomirala pravo i karijeru počela kao službenica u diplomaciji, a sada 2009. postala zamjenica ministra vanjskih poslova.

Emomali Rahmon lani ju je postavio na čelo svoje predsjedničkog ureda te je osvojila zastupničko mjesto u senatu.

Ozoda je udana za Jamoliddina Nuraliyeva, prvog zamjenika predsjednika Centralne banke Tadžikistana. U braku su dobili petero djece.

Kuba

Mariela Castro je kći kubanskog predsjednika Raula Castra i nećakinja nedavno preminulog revolucionara Fidela Castra.

- Njezina majka Vilma Espin je prvakinja u borbi za ženska prava, a čini se kako je Mariela krenula njenim stopama - Liliet Heredero s BBC-a.

Rođena 1962. godine, Mariela je zastupnica u parlamentu i borac za prava seksualnih manjina. Na čelu je Nacionalnog centra za spolni odgoj (Cenesex), vladinog tijela sa sjedištem u Havani koje ima ključnu ulogu u  kreiranju razina politika, od prava homoseksualaca do HIV prevencije i dr.

Imala je važnu ulogu u donošenju zakona prema kojem se operacije promjene spola u Kubi obavljaju besplatno.

Hrvatska

Iako nije na popisu moćnih i utjecajnih, i kći hrvatske predsjednice svojim uspjesima već sada zaokuplja pažnju javnosti.

Katarina Kitarović, kći Kolinde Grabar Kitarović, jedna je od najboljih hrvatskih klizačica.

To je dokazala i zadnjim natjecanjem na Zagrebačkom velesajmu gdje je, u prvenstvu Hrvatske u klizanju u kratkom programu juniorki, "after short programu", osvojila prvo mjesto s 36,9 bodova.

Prošle godine u ožujku 16-godišnja Katarina se okitila i titulom hrvatske prvakinje u umjetničkom klizanju, a prvo mjesto je osvojila na juniorskom prvenstvu u Domu sportova.

Članica je Klizačkog kluba Leda, a sudeći prema rezultatima koje je počela postizati, smiješi joj se uspješna sportska karijera.

Katarina pohađa Američku međunarodnu srednju školu u Zagrebu.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"